06.05.2007 | 10:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pod značkou KLASA se prodává i čerstvé ovoce a zelenina

Značku KLASA zná dnes už téměř každý, dokládají to koneckonců i výsledky nedávno realizovaného průzkumu, kde znalost značky Klasa uvedlo přes 80 % spotřebitelů. Málokdo však ví, že značku Klasa má i ovoce a zelenina.

V celé nabídce výrobků se značkou Klasa je 1340 výrobků od 191 firem. Kategorie Ovoce a zelenina představuje sice jen 5% všech oceněných výrobků, přesto v ní lze najít 67 prvotřídních výrobků od 17 výrobců z celé České republiky.

Jak získat ocenění KLASA?
O značku Klasa se mohou ucházet všichni výrobci kvalitních potravin, kteří sídlí v České republice. Jejich výrobky musí pochopitelně splňovat platné právní předpisy, včetně těch evropských. K tomu, aby mohly získat tuto značku, musí minimálně v jednom znaku vykazovat nadstandardní kvalitativní charakteristiku, která zvyšuje jejich přidanou hodnotu. Jinými slovy, musí být kvalitnější, než jsou jiné výrobky běžně dostupné na trhu. To musí být doloženo rozborem z akreditované laboratoře. Každý potenciální držitel značky se také prokazuje certifikátem systému managementu jakosti (ISO 9001) nebo certifikátem systému managementu bezpečnosti potravin (certifikát HACCP, certifikát BRC, certifikát IFS nebo certifikát ISO 22000).

Podmínky pro čerstvé ovoce a zeleninu
V případě ovoce a zeleniny je nutné předložit certifikát o původu produktu z integrované produkce včetně udělení ochranné známky SISPO nebo IPZ pro příslušný rok a druh a platí zde také specifické podmínky. V pravidlech se například hovoří o tom, že výrobce musí své výrobky dodávat do obchodní sítě pravidelně. To je ale v případě ovoce či zeleniny těžko uskutečnitelné, a proto byla výrobkům sezónního charakteru v tomto bodě udělena výjimka. Díky tomu už si můžeme v létě dopřát čerstvé jahody značky Klasa.
Mezi výrobky oceňované národní značkou kvality nejsou zařazovány výrobky distribuované pod značkou společného odbytu. Výjimku tvoří právě ovoce a zelenina. Producenti čerstvého ovoce a zeleniny mohou distribuovat své potraviny prostřednictvím vlastní organizace tuzemských producentů, avšak pouze za předpokladu, že jsou jejími členy a spoluvlastníky. Pro tuto kategorii také platí, že v jednom balení může být skutečně jen ovoce nebo zelenina stejného původu, stejné odrůdy nebo tržního druhu. Ovoce a zelenina oceněná značkou Klasa je v 1. třídě jakosti.

Jak získat Klasu?
Pokud chcete pro svůj výrobek získat certifikát Klasa a jste si jisti, že vyhovuje pravidlům pro udělení značky, je potřeba vyplnit technickou dokumentaci (tzv. formulář D) a odeslat ji na Odbor pro marketing Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF). V dokumentaci se uvádí název a charakteristika výrobku, norma, dle které je produkt vyráběn, popisují se použité suroviny, základní přísady a pomocné látky a nadstandardní kvalitativní charakteristiky, zmiňuje se podíl tuzemských surovin, základní znaky technologického postupu, senzorické požadavky, fyzikální a chemické požadavky, přikládají se informaci o balení výrobku včetně charakteristiky použitého obalu, způsobu distribuce výrobků včetně charakteristiky podmínek skladování a kontaktní údaje. Pokud je žádost kladně vyřízena, následuje vyplnění zbývající dokumentace nutné ke zkompletování žádosti. Zejména uvedení všech identifikačních údajů výrobce, čestné prohlášení, laboratorní rozbory, kopie certifikátu, fotodokumentace výrobku a návrh etikety. Odbor pro marketing SZIF zajistí předání zkompletované žádosti příslušným pracovníkům Ministerstva zemědělství ČR k odbornému posouzení. V případě jejich kladného stanoviska předloží výrobky Odborné radě k finálnímu odsouhlasení. Pokud Odborná rada výrobek doporučí ke schválení a ministr zemědělství jej schválí, je výrobci udělen Certifikát Klasa. Od toho dne může výrobce používat logo značky nejen na obalech výrobků, ale také v reklamě apod.

Povinnosti a přínos

Každý držitel značky Klasa však musí počítat s tím, že jeho výrobky a provoz budou častěji vystaveny kontrole Státní zemědělské a potravinářské inspekce, která ve spolupráci se Státní veterinární správou dohlíží na kvalitu výrobků se značkou Klasa. Dávají tak spotřebitelům jistotu, že výrobky s touto značkou, které kupují pro jejich zaručenou kvalitu a prověřený původ, jsou skutečně takové.
Avšak výhody nepociťují jen spotřebitelé. Program na podporu národní značky kvality se snaží pomoci výrobcům kvalitních tuzemských potravin. Jedná se totiž o skvělý marketingový nástroj.
Více než polovina tazatelů nedávno realizovaného průzkumu uvedla, že se prodeje jejich výrobků oceněných značkou zvýšily. Podle 17 % respondentů se prodeje zvýšily právě díky značce, 63 % dotázaných se domnívá, že značka byla jedním z faktorů ovlivňující nárůst obratu.

Podpora státu

Kromě výhod, které přináší značka Klasa na obalu výrobků, jsou to i podpůrné akce, které SZIF pro držitele značky připravuje. Snad nejoblíbenější jsou tzv. Road Show. Jsou to prodejní jarmarky spojené s ochutnávkou výrobků. Konají se v různých městech po celé ČR a jelikož mají i doprovodný program, těší se velkému zájmu obyvatel. Výrobci, kteří se podobných akcích v minulých letech účastnili, si je pochvalují. Většinou již v brzkých odpoledních hodinách prodali všechno zboží, které měli na ten den přichystáno.
Stát také pomáhá skrze intervenční fond výrobcům zviditelnit se v hypermarketech. Proto připravil již několik propagačních akcí, kde se soustředil na označování zboží s touto značkou pomocí speciálních regálových lišt a woblerů. Na místě byl i vyškolený personál, který nakupujícím vysvětloval přednosti označených výrobků. Samostatnou kapitolou je potom účast výrobců na významných výstavách a veletrzích, jak v regionálním, tak celosvětovém měřítku.
Podrobná pravidla pro udělení značky KLASA najdete na webových stránkách Státního zemědělského intervenčního fondu www.szif.cz, a nebo na stránkách www.eklasa.cz.

1. Posouzení zda výrobek vyhovuje Pravidlům pro udílení značky KLASA (viz. www.szif.cz či www.eklasa.cz)

2. Vyplnění formuláře s technickou dokumentací a jeho zaslání na marketing@szif.cz nebo na Odbor pro marketing SZIF, Ve Smečkách 33, Praha 1, 110 00

3. Po odsouhlasení technické specifikace doplnění dokumentace o identifikační údaje, čestné prohlášení, laboratorní rozbory, kopii certifikátu, fotodokumentaci a návrh etikety

4. Žádost je předána na Ministerstvo zemědělství ČR

5. Žádost je přijata a výrobek získá certifikát KLASA

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down