14.05.2007 | 10:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Závlaha zvyšuje výnos i kvalitu

Dva zemědělské podniky ležící v relativně suché oblasti nedaleko královského města Slaný. Oba se kromě jiného zabývají ovocnářskou výrobou, jsou členy Svazu pro integrované systémy pěstování ovoce a nemalé problémy jim přidělává nedostatek sezónních pracovních sil. Společná jim je také prosperita a nutnost pěstovat své produkty s využitím závlah.

O které firmy tedy vlastně jde? Ekofrukt Slaný, spol. s r. o. je ovocnářsko–potravinářskou společností pěstující zejména jablka a zabývající se výrobou müsli tyčinek. Zemědělská farma Bratkovice – Pavel Reš se kromě pěstování polních plodin věnuje produkci méně pěstovaného měkkého ovoce – rybízu. Před čtyřmi lety zde dokončili zcela novou výsadbu na šedesáti hektarech.
Všechno v první jakosti
Historie společnosti Ekofrukt Slaný, resp. zdejších ovocných sadů spadá do sedmdesátých let minulého století. Výměry ploch tehdejšího státního statku Zlonice, n. p. se vyšplhaly až na 550 ha. Ekofrukt nyní obhospodařuje přibližně 260 hektarů, z toho 240 ha ovocných sadů. Mezi nosné kultury patří jabloně, které v produkci jednoznačně dominují (200 ha), a také hrušně a višně. Z důvodu eliminace rizik podnikání se na menších plochách pěstují meruňky a nejmenší část výměry zaujímají třešně. Firma disponuje moderním technickým zařízením pro skladování, posklizňovou a tržní úpravu ovoce. Jen namátkou lze jmenovat velkokapacitní sklady s ULO atmosférou, třídící linku s možností optoelektronického třídění plodů a technologii balicích strojů. Je jedním z mála podniků v republice, který každoročně naskladňuje a dlouhodobě skladuje hrušky. Další významnou aktivitou firmy je výroba müsli tyčinek z kvalitních přírodních surovin.
V minulosti se v Ekofruktu potýkali s nevyjasněnými majetkoprávními vztahy k pozemkům, které nyní zčásti vlastní a zčásti pronajímají. Postupná obnova sadů mohla být z těchto důvodů zahájena až teprve nedávno. V uplynulém roce se podařilo vyklučit a nově vysadit stromy zhruba na třiceti hektarech a počítá se s i dalšími plochami. Nově vysazované jabloně jsou všechny ve tvaru štíhlého vřetena v počtu 2000 stromů/ha, což je na rozdíl od původních kultur pěstovaných ve tvaru volně rostoucích zákrsků dvojnásobek. Nevýhodou pěstování stromů ve tvaru štíhlého vřetena je menší životnost kultur – počítá se zhruba s patnácti lety. Plody jsou však kvalitnější, což si pěstitelé Ekofruktu ověřili už při loňské sklizni.
Kapková závlaha je ekologická
Oblast, kde firma Ekofrukt pěstuje své ovoce patří s ročním průměrem 400 mm srážek v rámci České republiky k těm sušším. Proto bylo třeba investovat do závlahové technologie. Volba padla na kapkovou závlahu, která je pro trvalé kultury nejvhodnější a zároveň představuje ekologický i k nákladům šetrný způsob pěstování, protože veškerá závlahová voda je v odpovídajícím množství dodána přímo k jednotlivým rostlinám. Kapkovou závlahu lze zároveň využít pro přihnojování, i když listovou výživu nelze zcela opomenout. Používá se v období, kdy není třeba porosty zavlažovat a kdy je nezbytné, aby rostliny přijaly živiny co nejrychleji.
V současné době mají pěstitelé v Ekofruktu pod závlahou zhruba 165 ha sadů, což přibližně odpovídá cíli, jaký si vytyčili. U výsadeb ležících mimo hlavní pěstební plochy nemá smysl z důvodu příliš vysokých investičních nákladů závlahy budovat, a to i když závlaha výrazně zvyšuje výnos i kvalitu plodů především u nových výsadeb a pěstitelé doufají, že se jim podaří snížit pěstební plochu při zachování objemu produkce.
Vhodným zdrojem vody pro závlahu je vodní nádrž či rybník, u něhož dodavatel závlahové technologie, společnost Netafim Czech, s. r. o. postavil dvě čerpací a filtrační stanice. Jsou na sobě navzájem nezávislé, automatické a každá z nich je schopna přes štěrkové filtry zbavit mechanických nečistot, řas a planktonu až 150 m3 vody/hod. K dočištění slouží ještě separátně uložené lamelové filtry. Filtrační médium se automaticky proplachuje (na základě zjištěných tlaků) a proplachová voda je odváděna zpět do rybníka. Do závlahové vody je samozřejmě možné přidat látky pro výživu rostlin.
Z čerpacích stanic je voda v závislosti na počasí a stavu rostlin rozváděna přímo ke stromům. Maximální potřeba závlahy je v době nasazování plodů a také těsně před sklizní, kdy má dostatek vody velký vliv na nárůst objemu plodů.
Rybíz čerstvý i mražený
Zemědělská farma Bratkovice, Pavel Reš vznikla v roce 1992. Od počátku své existence se specializuje na rostlinnou výrobu. Na více než třech stech hektarech zde pěstují potravinářskou pšenici, sladovnický ječmen, mák, cukrovku, kukuřici, hořčici a hrách. Dalšími aktivitami rodinné farmy o třech stálých zaměstnancích je množení jetele inkarnátu a trav a v neposlední řadě také pěstování a prodej rybízu.
K investici do výsadby 60 hektarů tohoto měkkého ovoce se Pavel Reš rozhodl v roce 2003. Svůj záměr podrobně rozpracoval, a protože už předem věděl o nutnosti závlahy rybízových kultur, nechal si připravit také její návrh. Vlastní realizace projektu trvala dva roky a v současnosti jsou na pozemcích zemědělské farmy Bratkovice k vidění dvouleté porosty rybízu, které by měly již v letošním roce poskytnout velmi slušný výnos. Ostatně, do produkční plodnosti nastoupily už v roce minulém.
Co se týče sortimentu odrůd, zhruba dvě třetiny ploch zaujímá černý rybíz, zbytek červenoplodé odrůdy. Vysázena jich je celá řada s jasným záměrem – zajistit kontinuální sklizeň od června do začátku srpna a zároveň mít k dispozici odrůdy vhodné pro sklizeň ruční i strojovou. Z černých rybízů jsou zastoupeny především moderní odrůdy, z nichž některé jsou rezistentní vůči americkému padlí ('Ben Hope', 'Ben Gairn'). Mezi odrůdami červených rybízů najdeme již tradiční 'Holandský červený', nejdříve dozrává 'Jevetes' ?(nebo 'Jonker van Tets'?), který má měkké plody a je určen k ruční sklizni a přímému konzumu. Následují 'Rondom' a 'Vitan' a jako poslední v srpnu 'Rovada' a 'Rubigo'. Tvrdší odrůdy jsou zpravidla sklízeny strojově, na bratkovické farmě používají speciálně upravený stroj značky New Holland Braud určený původně ke sklizni vinné révy. Plody sklizené kombajnem jsou určeny k průmyslovému zpracování (výrobě koncentrátů, kvašení či mražení), zatímco ručně česaný rybíz k přímému konzumu. Pozdní odrůdy jsou vhodné k zaskladnění v ULO atmosférou. Do maloobchodní sítě jsou oba produkty dodávány prostřednictvím firmy, která zajišťuje jejich balení a distribuci.
Spustit závlahu lze i telefonem
Dostatek vody je pro produkční porosty rybízu nezbytný zejména v období květu a zrání plodů. Rostliny koření mělce, a proto jsou velmi náchylné k nedostatku vláhy – mohou shazovat květy (tzv. sprchávat). Voda je důležitá i pro vnější vzhled a kvalitu plodů, která se u rybízu posuzuje podle obsahu pektinů. Závlahového systému lze také využít k hnojení porostů základními prvky (N, P, K), kde je relativně mělké uložení kořenů rybízových keřů spíše výhodou, neboť výživa se k nim snáze dostane. Hnojení mikroprvky je zajišťováno postřikem.
Optimální závlahovou technologií je, podobně jako v případě ovocných stromů, závlaha kapková. Na farmě v Bratkovicích probíhá v poměrových cyklech začínajících v průběhu května. Rostliny jsou vysázeny ve sponu 3,5  0,7 m, což umožňuje vytvořit kapkovači umístěnými v metrových vzdálenostech souvislý zavlažený pás.
Systém vyvinutý izraelskou firmou Netafim je v podstatě velmi jednoduchý. V těsné blízkosti vodní nádrže je umístěna čerpací a filtrační stanice, která dopravuje vodu zbavenou mechanických nečistot (lamelová filtrace) do hlavního a jednotlivých distribučních potrubí. Plocha sadu je rozdělena na několik segmentů opatřených uzavíratelnými ventily. Celý systém je nastavitelný v závislosti na počasí, programovatelný počítačem a lze jej kontrolovat i spouštět z mobilního telefonu. Do budoucna počítá Pavel Reš nejen s rozšířením ploch výsadeb, ale také vybudování agrometeorologické stanice včetně snímačů půdní vlhkosti. Potom už bude závlaha téměř plně automatizovaná.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down