21.05.2007 | 10:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Florma – umělecké setkání v Litvě

V malém litevském městečku Vilkija v okresu Kaunas se loňské léto uskutečnil zajímavý floristický experiment. Hlavní ideou bylo spojit tři umělecké směry – floristiku, keramiku a textilní tvorbu. Jejich prolnutím vznikaly pod rukama odborníků krásné florální objekty.

Nápad mezinárodního setkání floristů a umělců vznikl v hlavách Marijuse Gvildyse a Zigmase Kaleninskase. O prvním z dvojice pořadatelů a jeho tvorbě jsme psali ve Floristice č. 05/2006. Druhý je ředitelem umělecké školy na jejíchž pozemcích se celý projekt uskutečnil. Organizátorům se podařilo koncentrovat na jednom místě zástupce všech tří uměleckých oborů z Polska, Litvy, Ukrajiny, Norska a Litevska. Cílem bylo pracovně spojit zástupce rozdílných odvětví za účelem vzniku unikátních uměleckých děl.
Týdenní seminář navíc poskytl účastníkům možnost odtržení od běžného shonu a načerpání nových inspirací. Na programu byly přednášky ze všech výše zmíněných uměleckých oblastí, spojené s možností vyzkoušet různé formy zpracování keramické hlíny, rostlin, látky, provazů apod. Poslední den byl pak věnován výstavě zhotovených prací. To vzbudilo veliký zájem ze strany návštěvníků, kterých bylo přes tisíc. Akce totiž byla prezentována v tisku i ve vysílání několika radiových stanic.
Významným hostem se stal známý švýcarský florista a zakladatel floristické školy Atelier5 Peter Hess. Pro svou předváděcí show mu postačil materiál, který posbíral v okolí školy. Všem přihlížejícím tak jasně sdělil, že hodnota díla se neodvíjí od ceny materiálu, ale od schopnosti umět ho dobře zpracovat. Z odkvetlých květenství, záhonových lilií, jehličí, listů a částí větví dokázal složit před zraky přítomných nejen svícen, kytici do vázy, ale i drobné moderní floristické objekty.
Pobočky floristické školy Atelier5 jsou v současné době v Itálii, Francii, Rakousku, Německu, Slovinsku, Španělsku a Maďarsku. Výuka je vedena podle švýcarských a evropských pravidel odborného vzdělávání. Petr Hess je držitelem mistrovského titulu (1. místo na Swis cup 1970), o šest let později reprezentoval Švýcarsko na světovém šampionátu v Nice. Spolupracuje se švýcarskou floristickou asociací na organizování odborných kurzů, květinových festivalů a výstav.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down