06.06.2007 | 10:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Do školky a na manipulaci

Není pochyb o tom, že nabídka zahradnické techniky na našem trhu je velmi široká a že je z čeho vybírat.
Problémem spíše je, se v nabídce zorientovat a vybrat pro svou firmu to „pravé“. Čím více specializované pracovní úkony budoucí zákazník po stroji chce, tím hůře se vybírá. A práce zahradníků určitě nepatří mezi ty jednotvárné a monotónní. Jak se podařilo skloubit několik velmi různých pracovních operací k jednomu stroji jsme se na konci března zajeli podívat do Veltrus na Mělnicko.

Zahradnictví Jelínek
Zde má svou zahradnickou firmu Ing. Petr Jelínek. Založil ji spolu se členy své rodiny již v roce 1990. Zabývá se realizací a údržbou veřejné zeleně i soukromých zahrad. Již šestým rokem rovněž provozuje oblíbené zahradní centrum, kde prodává okrasné i ovocné stromy a keře a další rostliny. Nechybí ani zahradnické potřeby a doplňkový sortiment. Mezi hlavní činnost zahradnictví však patří okrasná školka rozkládající se v současnosti na pěti hektarech. Její specialitou jsou vzrostlé alejové stromy expedované převážně v kontejnerech. Na jaře a na podzim pak v balech. Mezi zákazníky převažují zahradnické realizační firmy, které oceňují nejen široký sortiment stromů a keřů za přijatelné ceny, ale zejména možnost odběru kontejnerovaných rostlin během celého vegetačního období. Stromy jsou dodávány ve výšce 1,5 až 6 m při obvodu kmene 6 až 30 cm. O oblíbenosti tohoto zboží svědčí nejen velké množství stálých zákazníků, ale i trvale vzrůstající poptávka.
Každý kdo pěstuje a následně i expeduje vzrostlé stromy ví, jak je obtížné jejich dobývání i následná manipulace. I Petr Jelínek hledal řešení, jak nahradit a urychlit těžkou ruční práci při dobývání. Rovněž expedice stromů v až tisícilitrových kontejnerech bez techniky byla velmi náročná. Bylo tedy potřeba najít stroj, který by uměl minimálně dobývat stromy a zajistil manipulaci se stromy a s dalším materiálem. Všechny nároky plně uspokojil a v mnoha směrech i předčil finský kloubový nakladač Avant, které na náš trh dodává společnost Avistech s. r. o. sídlící v jižních Čechách ve Vyšším Brodu.

Všestranný pomocník
Ze široké nabídky nakladačů Avant vyráběné ve čtyřech sériích si Petr Jelínek před rokem vybral nejvýkonnější model –Avant 635 ze série 600. Vybaven je dieselovým čtyřválcovým vodou chlazeným motorem Kubota o výkonu 36 k. Pojezd usnadňuje elektrická uzávěrka diferenciálu. Může dosáhnout rychlosti až 20 km/hod. Maximální zdvihací síla je 1200 kg. Vybaven je ochranným rámem, odpruženou sedačkou a bezpečnostním popruhem. Dva přední a jeden zadní světlomet umístěné na ochranném rámu najdou uplatnění při práci za tmy. Na rámu se rovněž na pomocné desce nachází magnetický maják. Když není v chodu, je k desce přichycen zespodu, takže nehrozí jeho poškození.
Nakladač jsme mohli vidět v akci ihned po příjezdu, protože jsme zastihli Petra Jelínka za volantem, jak pomocí paletizačních vidlí nakládá několik desítek vzrostlých, přibližně čtyřmetrových bříz s balem na nákladní automobil. K nakládání je možné využít i obyčejné lžíce opatřené navařenou konstrukcí na opření stromů. Jak jim práce jde od ruky si můžete prohlédnout na obrázcích. Nakládka trvala doslova jen pár minut, což by bez techniky šlo jen těžko. Poté Petr Jelínek během chvilky vyměnil lžíci za jiný a vlastně nejdůležitější adaptér: profesionální čtyřnožový dobývák stromů Optimal 650 OS od německého výrobce Optimal – Opitz (výhradním zástupcem této společnosti na našem trhu je právě Avistech s. r. o.). Tento stroj umožňuje vytvořit bal o průměru 65 cm a objemu 0,11 m3, takže postačuje i k dobývání vzrostlých vysokých stromů. Vlastní hmotnost je 425 kg. Při nosnosti Avantu 635 – 1200 kg pracujeme tedy s více než dostatečnou rezervou. Při jeho používání je nutné za zadní kola umístit dvě nastavitelné odstavné nohy o které se nakladač při dobývání opře. I když je dobývák vyvinut s ohledem na možnosti a schopnosti stroje Avant může být použit v agregaci i s jinými stroji (traktor, bagr apod.). Mezi další příslušenství, které ve Veltrusech používají patří podkopová lžíce a lžíce na sypké materiály. Avant je tedy využíván k dobývání stromů, k manipulaci, k nakládce a vykládce zboží ve školce i zahradním centru, k práci se sypkými materiály atd. Petr Jelínek také plánuje nákup vrtáku, který v zahradnictví najde široké uplatnění.

Avant – nejen nakladač
Výrobce nakladačů – společnost Avant Tecno Oy byla založena v roce 1991 nedaleko města Tampere na jihu Finska. V současné době patří mezi přední světové výrobce nakladačů se zdvihací silou do 1500 kg. Exportovány jsou do celého světa – Austrálií na východě počínaje a USA na západě konče. Dnes na celém světě pracuje přes 30 000 těchto obratných a výkonných strojů. Kromě nejvýkonnější série 600 jsou vyráběny série 200, 300 a 500.
Série 200 je vybavena pouze benzínovými motory (Honda a Kohler) o výkonu 16 až 20 k. Jedná se o malé univerzální kolové nakladače se zdvihací silou 320 až 350 kg.
Série 300 má v nabídce jeden benzínový motor Honda (13 k) a tři dieselové motory Kubota (14 až 20 k). Přímý pohon kol hydromotory zaručuje bezproblémový chod stroje. Zdvihací síla se pohybuje v rozmezí 500 až 700 kg. Řízení smykem a malá pohotovostní hmotnost stroje umožňuje práci ve velmi stísněných podmínkách i jednoduchý transport na přívěsném vozíku.
V sérii 500 najdeme stejný benzínový motor – Honda (13 k). Ostatní jsou také dieselové Kuboty (14 až 28 k). Pojezdová rychlost a směr jízdy je ovládán dvěma pedály (jeden pro jízdu vpřed a druhý pro jízdu vzad) a tudíž je jeho řízení nejen velmi jednoduché, ale i intuitivní. Zdvihací síla je 600 až 780 kg.
Kromě uvedených příslušenství může Avant použít např.: vysoko výklopnou lžíci, kartáč, stroje na zpracování půdy, drážkovací frézu, štěpkovač, ale třeba i hydraulické kladivo, pařezovou i sněhovou frézu, vysokozdvižný vozík, postřikovač, různé typy vidlí, štípač dřeva atd.
Celkem stroje Avant využívají přes 50 různých typů příslušenství, takže se dá říci, že jejich univerzalita je až extrémní. Při jejich vývoji se klade důraz na jejich efektivitu, trvanlivost, kompatibilitu a bezpečnost. Při práci v horších klimatických podmínkách a v zimě je možnost nakladač dovybavit vyhřívanou kabinou. Z uvedeného výčtu je jasné, že tento finský expert na práci se nevyužívá jen v zahradnictví, ale i v dalších oborech. Zejména v komunálních službách, stavebnictví a zemědělství. V České republice se jejich uživatelé dají počítat na desítky.

Pro zahradnictví i komunál
Nutno dodat, že společnost Avistech s. r. o. se nezabývá jen dovozem strojů Avant do ČR , ale zajišťuje díky deseti smluvním partnerům i jeho servis po celé republice. Jednatel společnosti Ing. Roman Guichen k tomu dodává: „dobrou prodejní i servisní sítí disponujeme také proto, že na našem trhu zastupujeme a nabízíme další značky určené pro zahradnictví a komunální služby. A bez kvalitního“. Jedná se o stroje značky McConnel vyrábějící příkopové sekačky, kotoučové a lištové ořezávače větví stojících stromů, vibrační aerifikátory a rotační mulčovače. Dále je to profesionální technika pro zimní údržbu Kugelmann, čelní nakladače s upínacím systémem ramen Autolock a sněhové pluhy Hydrac.
Regionálně pak ve Vyšším Brodě zastupují jednoosé nosiče nářadí Agria, štěpkovače, vertikutáry a secí stroje Eliet a sekačky Etesia.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down