12.06.2007 | 10:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nové odrůdy třešní

Ve šlechtění třešní se mimo důrazu na velikost a chuťové vlastnosti plodů věnuje velká pozornost také odolnosti vůči pukání plodů za deště. Trendem současnosti je šlechtění samosprašných odrůd třešní se spurtypovým charakterem růstu a odolností vůči chorobám, např. skvrnitosti listů třešní. V České republice provádí šlechtění nových odrůd třešní v podstatě pouze firma Sempra Praha, a. s., a to ve Výzkumném a šlechtitelském ústavu ovocnářském Holovousy, s. r. o. (VŠÚO). Zdejší odrůdy mohou svou kvalitou směle konkurovat odrůdám světovým.

Třešně (Prunus avium L.) se z pomologického hlediska dělí podle tuhosti dužniny, barvy a tvaru plodu na:
 ssp. juliana L. (srdcovky) s měkkou dužninou i slupkou a barvou plodu červenou až černou, většinou zrají raně,
 ssp. duracina L. var. melanocarpa L. (tmavé chrupky) s dužninou tuhou, pevnou slupkou a barvou plodu světle červenou až černou, zrají pozdně,
 ssp. duracina L. var. variegata L. (pestré chrupky) s barvou plodu žlutou až červenou,
 ssp. duracina L. var. leucocarpa (světlé chrupky) s barvou plodu žlutou,
 ssp. duracina L.  ssp. juliana L. (polochrupky) s polotuhou dužninou.
Ve Státní odrůdové knize České republiky je v současné době zapsáno 25 plodových odrůd třešní. V letech 2006 až 2007 byly registrovány tyto odrůdy vyšlechtěné ve VŠÚO Holovousy: 'Adélka' (srdcovka), 'Helga' (polochrupka), 'Sandra' a 'Justyna' (tmavé chrupky) a dále původem zahraniční odrůda 'Regina' (tmavá chrupka) a zahraniční odrůda 'Lapins' (tmavá chrupka), o jejíž registraci požádala firma SAD s. r. o., Daminěves.
Následující popisy odrůd jsou seřazeny podle doby jejich dozrávání od nejranějších po nejpozdnější.
'Adélka'
Velmi raná tmavá srdcovka, která zraje v 1. až 2. třešňovém týdnu.
Byla vyšlechtěna jako kříženec odrůd 'Knauffs Schwarze' a 'Granát'. Strom má středně silnou až silnou vzrůstnost, habitus jeho koruny je vzpřímený. Květ je velký, korunní plátky široce elipsovité, dotýkají se. Plod je středně velký, srdčitý. Slupka má tmavě červenou barvu, dužnina plodu je středně tuhá, červená, středně až velmi šťavnatá, v chuti sladce navinulá, dobrá. Šťáva je červená. Stopka je středně dlouhá a středně tlustá. Pecka je v porovnání k plodu malá až středně velká, tvarem elipsovitá. Plodnost je brzká, středně velká. Odolnost plodů proti praskání je střední až velká. Plody jsou vhodné pro přímý konzum. Lze ji hodnotit podobně jako odrůdu 'Rivan' s tím, že průměrná zralost je o několik dnů pozdější. Odrůda neklade speciální požadavky na podmínky prostředí, lze ji pěstovat ve všech polohách vhodných pro třešně.
'Helga'
Raná tmavá polochrupka zrající ve 2. až 3. třešňovém týdnu.
Vznikla jako kříženec odrůd 'Kaštánka' a 'Moreau'. Strom roste středně silně, habitus koruny je vzpřímený. Květ je velký, korunní plátky široce elipsovité, dotýkají se. Plod dosahuje střední až velké velikosti, tvarem je ploše kulovitý. Slupka má tmavě červenou barvu. Dužnina plodu je středně tuhá, červené barvy, středně až velmi šťavnatá, sladce navinulá, velmi dobrá. Šťáva je červená. Stopka je středně dlouhá a tenká až středně tlustá. Pecka je v porovnání k plodu malá až středně velká, široce elipsovitá. Plodnost je brzká, velká. Odolnost plodů proti praskání je střední. Plody jsou vhodné především pro přímý konzum. Plodem se podobá odrůdě 'Burlat', oproti ní zraje o několik dnů později. Náročnost na stanoviště je malá až střední.
'Sandra'
Středně raná tmavá chrupka, zraje v 5. třešňovém týdnu.
Byla vyšlechtěna jako kříženec odrůd 'Kordia' a 'Semenáč č. 13'. Strom má vzrůstnost středně silnou až silnou, koruna je rozložitá až mírně převislá. Květ je velký, korunní plátky široce elipsovité, překrývají se. Plod je velký, tvarem srdčitý. Slupka je hnědočervená, dužnina středně tuhá až tuhá, růžová, středně šťavnatá, v chuti navinule sladká, aromatická, velmi dobrá. Šťáva je růžová. Stopka je dlouhá až velmi dlouhá, středně tlustá. Pecka je v porovnání k plodu středně velká, úzce elipsovitá. Plodnost je středně brzká, středně velká až velká. Odolnost plodů proti praskání je velká. Plody jsou vhodné pro přímý konzum i konzervaci. 'Sandra' je zajímavá odrůda s vhodným rozložitým až mírně převislým růstem, bohatou plodností a atraktivními plody vynikající kvality a chuti, bez speciálních požadavků na stanoviště.
'Justyna'
Středně raná až pozdní chrupka, která zraje v 5. až 6. třešňovém týdnu.
Vznikla jako kříženec odrůd 'Kordia' a 'Stark Hardy Giant'. Strom roste středně silně až silně, habitus koruny má rozložitý až mírně převislý. Květ je velký, korunní plátky kruhovité, dotýkají se. Plod je velký, ploše kulovitý. Slupka plodu je hnědočervená, jeho dužnina tuhá, růžová, středně až velmi šťavnatá, navinule sladká, aromatická, výborná. Šťáva má růžovou barvu. Stopka je dlouhá až velmi dlouhá a tenká až středně tlustá. Pecka je v porovnání k plodu malá až středně velká, tvarem kruhovitá. Plodnost je středně brzká, velká. Odolnost plodů proti praskání je velká. Plody jsou vhodné pro přímý konzum i konzervaci. Pokud se týká celkového hodnocení, kvalitou plodů i růstovými vlastnostmi se do značné míry podobá odrůdě 'Sandra'. Náročnost na podmínky stanoviště je malá.
'Regina'
Pozdní tmavá chrupka, zraje v 6. až 7. třešňovém týdnu.
Byla vyšlechtěna jako kříženec odrůd 'Schneiderova' a 'Rube'. Vzrůstnost stromu je středně silná, jeho habitus vzpřímený až polovzpřímený. Květ je středně velký až velký, korunní plátky kruhovité, překrývají se. Plod má středně velkou až velkou velikost, tvarem je srdčitý. Slupka je tmavě červená. Dužnina plodu je tuhá, červená, středně až velmi šťavnatá. Chuť dužniny je navinule sladká až sladká, aromatická, velmi dobrá. Šťáva je červená. Stopka je dlouhá až velmi dlouhá a tenká. Pecka je v porovnání k plodu středně velká, tvarem široce elipsovitá. Není nijak speciálně náročná na podmínky stanoviště. Plodnost je velká, odolnost proti praskání plodů za deště rovněž velká. Odrůda s atraktivními plody dobré chuti dosahující velmi dobrých pěstitelských výsledků.
'Lapins'
Pozdní samosprašná tmavá chrupka zrající v 6. až 7. třešňovém týdnu.
Vznikla jako kříženec odrůd 'Bigarreau Van' a 'Stella'. Strom roste středně silně, habitus má velmi vzpřímený. Květ je středně velký až velký, korunní plátky široce elipsovité, dotýkají se. Plod je středně velký až velký, tvarem zploštělý. Slupka je tmavě červená. Dužnina je tuhá, červená, středně až velmi šťavnatá. Chuť dužniny je sladká, poměrně aromatická. Šťáva je červená. Stopka je středně dlouhá a tenká až středně tlustá; pecka v porovnání k plodu středně velká, tvarem široce elipsovitá. Náročnost na stanoviště je malá až střední. Plodnost střední, odolnost proti praskání plodů za deště je střední. Odrůda vyniká především samosprašností, mezi záporné stránky patří velmi vzpřímený růst a pouze střední plodnost.

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down