18.06.2007 | 10:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nové možnosti zpracování biomasy

Ve dnech 26. až 27. dubna 2007 proběhlo ve Žďáru nad Sázavou zasedání Sdružení veřejně prospěšných služeb. Díky vstřícnosti pořadatelů se účastníci setkání mohli v odpoledních hodinách seznámit s prezentacemi a produkty firem nabízejících své služby a výrobky v oblasti prodeje, servisu a údržby strojů pro práci v komunální sféře, alternativami i novinkami v přístupu k řízení a evidenci vykonaných služeb a podobně.

Parkoviště před hotelem Jehla tedy 26. dubna zaplnily exponáty jak tradiční a všem uživatelům dobře známé, tak inovativní přinášející nové možnosti z hlediska přístupu ke každoročně vykonávaným činnostem. K takovým exponátům patřil i vystavený drtič-mísič rostlinných zbytků a biomasy vyráběný renomovanou firmou SEKO S. p. A., který je určen pro zpracování problematických materiálů vznikajících při každoroční údržbě a úklidu zelených ploch, parků nebo stromů u pozemních komunikací. Je obecně známo, jak objemným a neskladným materiálem jsou zejména větve z ořezu stromů a jaké problémy působí při přepravě. Společnost SEKO již před více než deseti lety přišla s nápadem, jak manipulaci s tímto materiálem zjednodušit a zefektivnit. Příkladem byl právě jeden z „nejošklivějších“ exponátů - biodrtič SEKO SAM 2 Green. Proč nejošklivější? Jedná se totiž o stroj, který je ve Žďárském středisku dnešní Krajské správy a údržby silnic provozován řadu let. Zásahem vyšší moci totiž vystavovatel nemohl představit stroj o tři generace novější - SEKO SAM 5 500/150 Green&Compost v agregaci s traktorem John Deere 7730.
Vystaven byl tedy pouze stroj vyrobený v roce 1997, s objemem míchací vany 14 kubických metrů. Ta slouží zároveň jako drtící komora. Na dně vany jsou totiž umístěny dva podélné drtící a míchací šneky o průměru 600 mm, osazené hvězdicovými otočnými noži o průměru 140 mm. Jejich dráha při rotaci šneků prochází pevným protiostřím z otěruvzdorné oceli, umístěným v dolní části vany.
Hlavní výhodou tohoto uspořádání je, že materiál je vkládán přímo na rotující šneky, kde je okamžitě drcen a mísen, dochází tedy k redukci jeho objemu a to na 1/3 až 1/5 podle druhu materiálu. Nakládku a manipulaci navíc usnadňuje přímo na stroji namontovaný hydraulický nakladač s bočním dosahem 3,7 m a nosností v drapáku až 350 kg. Na vystaveném stroji jsme již podle slov obsluhy stroje bohužel neměli možnost vidět druhou alternativu nakládky materiálu - zařízení pro výklop kontejnerů. Stroj bylo tedy dříve možné využívat i ke svozu separovaného bioodpadu.
Drtič byl v agregaci s traktorem ZETOR CRYSTAL 12045, který podle slov obsluhy výkonem daleko překračuje požadovaný příkon stroje. Ten je zhruba 90 koňských sil na vývodovém hřídeli. Jako největší výhodu pracovníci užívající tento stroj uvádějí rychlost práce při úklidu ořezů s minimálním podílem ruční práce, jednoduchost obsluhy, nenáročnou údržbu a spolehlivou konstrukci. Stroje SEKO jsou schopny drtit jakýkoliv organický materiál až do průměru 200 mm a v provedení Green&Compost dokonce mohou mísit organický materiál se zeminou určenou k recyklaci, kaly z čistíren odpadních vod a podobně. Jde tedy o zajímavou, vysoce efektivní, jednoduchou a fungující technologii, slučující pracovní operace nakládky, drcení, mísení, transport a vykládku materiálu. Zárukou kvality je i bezproblémové fungování stroje SAM2, který svými kvalitami udivoval návštěvníky expozice i po 10-ti letech provozu.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down