21.06.2007 | 10:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Novinky v nabídce přípravků firmy Arysta LifeScience pro ovocnáře a zelináře

Společnost Arysta LifeScience Czech s. r. o. v roce 2007 přichází s nabídkou nového měďnatého fungicidu Funguran-OH 50 WP a insekticidu Steward 30 WG.
Vývoj měďnatých přípravků směřuje ke zdokonalování formulací. Cílem moderních formulací je zajištění lepší pokryvnosti ošetřovaných rostlin, zvýšení odolnosti proti smyvu deštěm nebo závlahou, snížení dávky mědi a tudíž nižší zatěžování životního prostředí.

Funguran - OH 50 WP
Jedná se o kontaktní fungicid na bázi účinné látky (hydroxid měďnatý 77 %) v nejmodernější formulaci. Funguran je vyroben z nejčistší metalické mědi s nízkým obsahem nežádoucích těžkých kovů (Pb, Cd, As). Hydroxidová forma mědi má vyšší účinnost oproti formám síranovým nebo chloridovým. Forma jehlicových i plochých krystalů ve Funguranu zajišťuje vynikající pokryvnost a konstantní rychlost uvolňování účinných Cu 2+ iontů. Funguran OH je doposud nepřekonaným měďnatým fungicidem, pokud jde
o odolnost ke smytí deštěm. Tato odolnost je dána přítomností speciálních aditiv a lepidla
v přípravku. Bezproblémová příprava postřikové kapaliny je také výhodou, protože se velice rychle rozpouští v nádrži postřikovače a nesedimentuje v roztoku. Funguran je balen v 10 kg kvalitních papírových pytlích. Široká registrace přípravku Funguran umožňuje kvalitní ochranu ovocných výsadeb i zeleniny včetně možnosti použití v integrované ochraně a bioprodukci.

Steward 30 WG
Druhým novým přípravkem v portfoliu firmy Arysta LifeScience je insekticid Steward 30 WG s účinnou látkou indoxacarb 300 g/kg. Tento insekticid bude registrován proti housenkám motýlů v jádrovinách (obaleč jablečný, pupenoví a slupkoví obaleči, housenky ostatních motýlů, píďalka podzimní), vinné révě (obaleči), košťálové zelenině (bělásek řepový, bělásek zelný, můra gama, můra kapustová, můra zelná, předivka polní) a kukuřici (zavíječ kukuřičný).
Steward je vysoce spolehlivý kontaktní a požerový insekticid na bázi nové účinné látky náležící chemicky k tzv. indeno-oxadiazinům. Účinná látka indoxacarb byla vyvinuta jako náhrada organofosfátů, postupně vyřazovaných z používání zejména z integrované ochrany. Indoxacarb blokuje přenos sodíkových iontů do nervových buněk, a tím okamžitě paralyzuje nervovou soustavu škodlivého organismu. Nejpozději do 4 hodin po aplikace dojde k úplnému zastavení žíru, během 1 – 3 dnů k usmrcení. Steward se vyznačuje výbornou a rychlou účinností zejména proti housenkám motýlů. Účinkuje však také proti mšicím a některým dalším hmyzím škůdcům. Steward působí jako ovilarvicid, ošetřovat by se ale měla až nakladená vajíčka, ne povrch rostlin před vykladením.
Výhodou účinné látky indoxacarb je její lipofilní povaha. Je dobře absorbována voskovou vrstvou kutikuly a působí tzv. translaminárně. Z ošetřeného povrchu se neodpařuje ani za vyšších teplot. Oproti většině insekticidů u Stewardu naopak narůstající teploty zvyšují razanci působení a prodlužují dobu reziduálního účinku. Velmi krátce po aplikaci nehrozí smytí účinné látky deštěm nebo umělou závlahou. Dávkování přípravku je poměrně nízké, od 85 g/ha do 170 g/ha. Výhodou přípravku Steward je nízká toxicita vůči teplokrevným živočichům a krátká ochranná lhůta, zejména v zelenině.
Steward bude distribuován v 500 g balení s odměrkou (10 kusů v krabici).

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down