26.12.2007 | 10:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nové odrůdy angreštu

Šlechtitelská stanice ve Velkých Losinách je místem tradičního šlechtění drobného ovoce od šedesátých let minulého století.

Vyšlechtila se zde řada výborných odrůd angreštu, které nemají v Evropě konkurenci. Například odrůdy ´Skvost´, ´ Chryso´, ´Astrid´, ´ Astor´, ´Viking´, ´ Mistrál´, ´Terno´ a ´Dekor´. Jsou to odrůdy se širokou barevnou škálou atraktivních plodů s výbornými chuťovými vlastnostmi stolního ovoce.
S nástupem rozsáhlého výskytu hnědého padlí angreštového ( Sphaerotheca mors-uvae ) na našem území se přistoupilo ke hledání zdrojů rezistence k této chorobě a ke šlechtění rezistentních odrůd angreštu.
Sempra Praha, a. s. představuje v tomto roce dvě nové odrůdy angreštu – ´KARÁT´ a ´DAREK.´

Popis jednotlivých odrůd:
´KARÁT´
Jedná se o středně pozdní rezistentní odrůdu k hnědému padlí angreštovému. Nedochází u ní k napadení plodů, ale ani vrcholků výhonů, jak je to převážně patrné ke konci měsíce srpna u většiny u nás dosud pěstovaných rezistentních odrůd. Má dostatečně velký atraktivní tvar plodu, vytváří velké kapky na dlouhé stopce, krásně červenofialově vybarvené, s pevnou, ale přitom jemnou slupkou. Dužnina je žlutavá, jemná, příjemné sladkokyselé chuti, připomínající odrůdu ´Zlatý Fík´. Plody si tuto výraznou aromatickou chuť uchovávají i v přezrálém stavu. Plodnost keřů je vysoká, plodí po celé délce výhonů a bobule velmi dlouho drží na keři. Keře jsou dostatečně vzrůstné, kompaktní, s dlouhými, středně silnými, vzpřímenými výhony. List je světle zelený, středně velký, matně lesklý. Na stromku vytváří bujné vzpřímené koruny. Jednoleté výhony jsou velmi dlouhé (60 až 70 cm), středně silné, skoro beztrnné, což usnadňuje sklizeň plodů. Má velmi dobrou afinitu k meruzalce zlaté.

´DAREK´
Jedná se žlutoplodou, středně pozdní, perspektivní odrůdu angreštu. Je velmi odolná vůči hnědému padlí angreštovému. Tvoří silně vzrůstné, pevné kompaktní keře se silnými vzpřímenými slabě otrněnými výhony. List je velký, sytě zelený, lesklý. Velmi dlouho drží na keři či stromku, prakticky až do zámrazu. Plody jsou středně velké až velké, kulovité s velmi jemnou, avšak pevnou, hladkou slupkou. Stopka bobulí je krátká a silná. Vyzrálé plody mají medově žluté vybarvení s červeně tečkovaným líčkem. Dužnina plodů je žlutozelená, šťavnatá, chuti sladkokyselé, aromatické, velmi dobré. Zvláštností je u této odrůdy, že plody velmi dlouho drží v přezrálém stavu na keři. Stromky tvoří velké kulovité kompaktní koruny se silnými výhony. U této odrůdy je nutné každý rok provádět udržovací a prosvětlovací řez koruny, aby se zabránilo vylamování silných výhonů. Má rovněž velmi dobrou afinitu k meruzalce zlaté.

Tyto dvě nové odrůdy ˇKARÁT´ a ´DAREK´ představují začátek nové generace velmi odolných a rezistentních odrůd angreštů s atraktivními a především chuťově velmi dobrými aromatickými plody, dosahujících úrovně známých stolních odrůd např. ´Zlatý Fík´, ´Citrónový obří´ apod.
Ve šlechtění angreštu i nadále pokračujeme. V nové etapě se objevují i hybridy s novými zdroji rezistence vůči padlí. Naší snahou do budoucna je získat odrůdy, které se ve všech vlastnostech vyrovnají stávajícím stolním odrůdám angreštu jako jsou ´Skvost´, ´Astrid´ apod. a zároveň budou vysoce odolné k hnědému padlí angreštovému.

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

  1. Dobrý den, prosím o radu jaký mám si zakoupit stromkový angrešt. Chtěl jsem si koupit "Zlatý fík" na který stále vzpomínám z dětství co do plodnosti, rannosti a velikosti plodů. Nyní jsem po 3 letech vykopal červenou odrůdu, jméno neznám. Krásný stromek, v popisu by se hodil "Karát", podle plodů, ale rychle opadával a měl silnou slupku.
    Jsme v nm. výšce 550 m obec Mezno, okrajová oblast České Sibiře. Chci odrůdu žlutou, rannou (jako byl "Zlatý fík").
    Děkuji a s pozdravem B. Šimák Mezno 84

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down