27.12.2007 | 10:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zajímavá výstava hroznů, burčáku a vína

V jízdárně Louckého kláštera ve Znojmě se ve dnech 13. až 15. září uskutečnila zajímavá vinohradnická a vinařská akce – Terroir znojemských vín, jako jedna z doprovodných akcí Znojemského historického vinobraní

Hlavními organizátory druhého ročníku výstavy bylo Sdružení znojemských vinařů Znojmo, Agentura AZ Znojemia, Střední odborná škola a Střední odborné učiliště ve Znojmě. Jednotliví pěstitelé soutěžili ve třech kategoriích – hrozny, kolekce odrůd hroznů a soutěž Terroir – hrozny, burčák, víno.
Soutěž Terroir má základní filosofii v tom, že producenti předkládají na výstavě návštěvníkovi ukázku hroznů z určených odrůd, dále možnost ochutnávky burčáku i vlastního hotového vína (letos z roku 2006) u jedné odrůdy. Soutěž byla vyhlášena u odrůd ‘Iršay Oliver‘, ‘Muškát moravský‘, ‘Müller Thurgau‘, ‘Veltlínské červené ranné‘ a ‘Vrboska‘.
Odborná komise hodnotila vizuální vzhled hroznů a dále senzoricky burčák a víno podle pětibodového systému. Cílem soutěže je snaha přiblížit a ukázat návštěvníkovi původ vína ze znojemské vinařské podoblasti na ukázce producenta a místa původu hroznů, a také na charakteristice burčáku – první fáze bouřlivě kvasicího moštu i hotového vína.
Výstavy se zúčastnilo 33 pěstitelů s 128 vzorky hroznů a osmi kolekcemi hroznů, burčáku a vína. V kategorii Nejlepší odrůda byly nejlepší hrozny odrůdy ‘Cabernet Moravia‘ ze společnosti Agro Horní Dunajovice, a. s., v kategorii Nejlepší kolekce odrůd zvítězila společnost Statek Miroslav, a. s. V kategorii Terroir znojemských vín zvítězila z osmi soutěžících společnost Znovín Znojmo, a. s., za hrozny, burčák a víno odrůdy ‘Muškát moravský‘ před ZD Nový Šaldorf za kolekci odrůdy ‘Müller Thurgau‘ a Agrodružstvem Vrbovec, také za kolekci odrůdy ‘Müller Thurgau‘. Účast na této akci byla pro většinu návštěvníků velmi zajímavou a poučnou, protože sami měli možnost senzoricky porovnávat kvalitu u osmi burčáků a vín.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down