04.02.2008 | 10:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na Moravě se nebojí experimentovat

Pěstování zeleniny v České Republice má spíše klesající tendenci. S tímto stavem nejsou spokojeni ani sami pěstitelé zeleniny. Jedním ze způsobů jak konkurovat ostatním dodavatelům, zejména zahraničním, je nižší cena produkované zeleniny, která se dá ovlivnit změnou dosavadních pěstebních způsobů.

Zánik mnoha zemědělských statků a družstev automaticky vedl i k zániku jejich výrobní produkce. Tento neblahý dopad samozřejmě postihl ve velké míře i zelinářskou výrobu. Některé pěstební plochy byly vráceny v restitucích, jiné rozprodány novým majitelům. Velké pěstební pozemky byly rozděleny na menší a jejich nový majitelé jen zřídka pokračovali v zelinářské výrobě. Pracná a technologicky náročná produkce zeleniny byla nahrazena výrobou levnějších plodin.
Na nedostatek zeleniny na českém trhu zareagovali zahraniční pěstitelé a zpracovatelé zeleniny, kteří této situace využili pro export svých produktů. Ke zvýšení pěstebních ploch ani nepřispělo členství České Republiky v Evropské unii, spíše naopak. Představuje pro nás handicap v podobě dodávek levné zeleniny, jak ze zemí původní EU (pocházející především z dlouhodobé nadvýroby), tak z těch nově přistoupivších, zejména Polska, kde jsou farmáři oproti našim zvýhodněny především levnější pracovní silou. Zanedbatelný ani není stále se zvyšující konkurenční tlak ze zemích třetího světa. Vysoká koncentrace maloobchodního trhu zastoupena především nadnárodními řetězci hraje hlavní roly při stanovování cen zeleniny, která se v konečné fázi odráží do ekonomického výsledku vlastních pěstitelů.

Přesto, že současná situace příliš nepřeje zelinářům, produkcí zeleniny se někteří pěstitelé stále zabývají. Tentokrát jsme zavítali na Jižní Moravu do malé vesničky Nové Bránice nedaleko známých Ivančic, kde má své sídlo firma Zoši Agro, s. r. o.
Začátek podnikání sahá do roku 1993, kdy Tomáš Zoufalý (jednatel firmy) se svým švagrem Markem Šimberou získali v restitucích 17 ha vinic. Díky úspěšnému obhospodařování těchto pozemků se pěstební plocha začala postupně rozšiřovat do současné velikosti 170 ha. Výrobní činnost je částečně provozována na 25 ha vlastních pozemků a zbylá část se odehrává na pronajatých plochách. Přesto, že Jižní Morava je především typická pěstováním vinné révy, firma postupně rozšířila svoji výrobní činnost na produkci zeleniny.

Na ploše 50 ha se pěstuje okurka nakladačka ´Majestosa R1 RZ´, která patří k raným odrůdám. Štíhlé plody jsou tmavě zelené barvy s vyrovnaným tříděním. Vyznačuje se větším růstem a olistěním Její regenerační schopnost je velmi dobrá. Semena jsou mechanicky vysévána do mulčovacích pruhů a poté zakryta netkanou textilií, která je z porostu odstraněna 14 dní před sklizní. Textilie plní funkci jak tepelnou tak ochranou. Letos bylo sklizeno 4000 tun. okurek.

Další plodinou je paprika kápiového typu ´Karpia´ z Maďarska , která se pěstuje na ploše 25 ha a roční výnos je přibližně 800 až 1000 tun. Pěstování se provádí z nakoupené předpěstované sadby, která je vysázena na pěstební plochu ručně.

Nedílnou součástí výroby je produkce hlávkového zelí na ploše 6 ha a to zejména odrůdy ´Oklahoma RZ´, která patří mezi nejoblíbenější pozdní odrůdy je průmyslovému zpracování, vyznačuje se vysokou kvalitou kysání, velikost hlávky dosahuje 5 – 8 kg. Její přizpůsobivost zaručuje i v horších pěstebních podmínkách jisté výnosy, v těch lepších nadprůměrné. Patří mezi odrůdy s dobrým zdravotním stavem a vitálním růstem. Tolerantní k napadení třásněnkami.
Druhou odrůdou je pozdní ´Ancoma RZ´ s všestranným využitím (saláty, krouhání, přímí prodej) a dobrou skladovatelností. Brzy tvoří pevné kulovité hlávky s dobrou vnitřní strukturou hmotnosti 2 – 4 kg. Je tolerantní k napadení třásněnkami a odolná k fuzáriu. Výnos z celé plochy se pohybuje kolem 600 tun. Předpěstovaná sadba se vysazuje ručně na pěstební plochu.
.Zbývající plochy jsou určeny pro produkci obilovin a brambor

Odbyt výroby je výhradně zajištěn zásobováním největších konzervářských společností v České Republice.Veškerá obchodní kontrakty jsou v dlouhém časovém předstihu uzavřeny . smlouvou, které mimo jiné obsahuje přesné množství a cenu jednotlivé dodávané plodiny. Společnost také vyváží svoji produkci do sousedních států jako je Rakousko a Německo. Spolupráce s dodávkami do maloobchodních řetězců byla sice v minulosti navázána, ale nesplnila plánované očekávání. Z tohoto důvodu je veškerá výroba směřovaná na odbyt konzervářským průmyslem.

Na otázku, co je největším problémem při pěstování zeleniny, Tomáš Zoufalý odpověděl: „ V dnešní době pro nás není největším problémem zeleninu vypěstovat, daří se nám i zabezpečit odbyt. Velké starosti nastávají v období její sklizně, která je prováděna s velkým podílem ruční práce. Jak už bylo zmíněno našimi hlavními odběrateli jsou konzervárny a mi jsme smluvně zavázány jim dodat plodiny v konkrétní jakosti a především u produkce okurek v požadované velikosti. Tato velikost, která se mění každým dnem v závislosti na klimatických podmínkách, je pro nás kritická po celou dobu sklizně. Pokud bychom nezabezpečili dostatek pracovníků na sklizeň v požadovaném termínu, naše celoroční práce by byla znehodnocena.“

Jakým způsobem zabezpečujete pracovní sílu ?
„ Ve stálém pracovním poměru máme pouze pět zaměstnanců. Sezónní práce jsou zabezpečeny brigádníky, se kterými je sjednán pracovní poměr. Nezájem našich občanů o tento druh práce nás přinutil hledat potřebné pracovníky v zahraničí. Už několik let úspěšně zaměstnáváme občany Ukrajinské Republiky, někteří z nich se k nám i opakovaně vracejí. Uvítali by jsme pružnější a jednoduší administrativní řízení s imigračními úřady při získávání pracovních povoleních pro naše zaměstnance.“

Zvyšování výroby řeší firma dvěma způsoby, a to rozšiřováním pěstebních ploch a aplikováním nových způsobů pěstování. Jedním z nich bylo letošní použití hnojivového roztoku s mikroživinami, který zároveň působí jako růstový stimulátor, pod názvem Pentakeep Super. Jeho základem je kyselina 5-amino-levulová (ALA), která je předchůdcem chlorofylu a rostlinného barviva v rostlinách a vyprodukována fotosyntetickou bakterií. Tato chemická sloučenina je nezbytným zdrojem pro zvýšení chlorofylové biosyntézy, zlepšuje kapacitu fotosyntézy má vliv na temnostní dýchání rostlin, zvyšuje odolnost rostliny ke stresu z prostředí, podporuje účinek hnojiva atd. Všechny tyto aspekty mají přímý vliv na zdravý vývoj rostliny ve všech jejích růstových fázích. Pentakeep také vyrovnává nerovnováhu mezi makro a mikroživinami, které jsou dostupné pro rostliny v závislosti na půdním pH. Pentakeep Super se aplikuje 3 – 4 x během vegetačního období postřikem na list nebo pomocí závlahy ke kořenům.
Výrobcem hnojivového roztoku je japonská firma Cosmo Oil Co., ltd. a výhradní zastoupení a distribuci výrobku na českém trhu zajišťuje společnost Ryjo, s. r. o. Ta také provádí ověřování účinku přípravku na rostlinách prostřednictvím spolupráce s předními českými výzkumnými pracovišti, jako jsou Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Česká zemědělská univerzita v Praze nebo Zahradnická fakulta v Lednici. Z dosud získaných výsledků se osvědčila aplikace Pentakeepu i na ostatních druzích zeleniny, ovoce a okrasných květin.

Jak se osvědčil přípravek přímo ve výrobě plodové zeleniny jsme se zeptali Tomáše Zoufalého.
„ Letošní rok jsme poprvé použili Pentakeep na poloviční plochu porostu paprik. První dávku přípravku jsme aplikovali na sazenice ještě před vlastní výsadbou na pole. Rostliny se velice dobře vypořádali s adaptací na nové prostředí, což se odrazilo na zdravém růstu sazenic. Další dávka byla použita před tvorbou květních pupenů. Postřik byl dále ještě pětkrát aplikován v rozmezí 10 až 14 dnů.
Reakce rostlin byla velice pozitivní. Zaznamenali jsme téměř dvojnásobný nárůst listové plochy, větší násadu květních pupenů a plodů. Porost během celé doby vegetačního období vykazoval zdraví růst. Výnos z plochy ošetřovaném hnojivovým přípravkem byl o 15 – 20 % vyšší než z ostatní.
Začleněním přípravku do našeho způsobu pěstování paprik se nám velice osvědčil a příští rok ho budeme aplikovat na celý porost a poloviční plochu určenou k pěstování okurek.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down