18.02.2008 | 10:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Tábor a Zálší bodovaly v Evropě

V letošním létě proběhl další ročník soutěže Entente Florale Europe. Pro Českou republiku to byla šestá účast v této soutěži, kterou v roce 1975 zahájily Velká Británie s Francií a postupně se k ní přidávaly další státy až do současného počtu 12 států Evropy.

Ve většině zemí jsou soutěžící města a vesnice vybrány v národních soutěžích, ve kterých se hodnotí především péče o prostředí sídel, jejich sadovnické úpravy s důrazem na využití květin na záhonech a nádobách. V posledních letech se soutěž Entente Florale Europe vedle zahradnických úprav veřejných prostranství a péče o soukromé zahrady začíná více orientovat i na ekologické přístupy k životnímu prostředí – recyklace odpadů, výchova mladé generace v ochraně a péči o životní prostředí, metody šetrného zemědělského hospodaření, krajinářské úpravy. Součástí je také podpora turistického ruchu. Hodnotí se tedy i nabídka turisticky atraktivních míst, událostí, koncertů a festivalů.
Soutěž organizuje Association Europeén pour le Fleurisement et le Paysage. Účastní se jí Belgie, Česká republika, Chorvatsko, Francie, Irsko, Itálie, Maďarsko, Německo, Nizozemsko, Rakousko, Slovinsko a Velká Británie. Každý stát má v hodnotící komisi svého zástupce. Další informace můžete nalézt na webových stránkách (http://aefp.hostonic.hu).

Účast Česka
Česká republika se účastní soutěže od roku 2002. U počátku naší účasti stáli především kolegové ze Společnosti pro zahradní a krajinářskou tvorbu (SZKT) Ing. Jan Borský a Ing. Drahomíra Kolmanová. Právě ona byla po dlouhou dobu tou nadšenou osobou, která převážně nesla tíhu organizace soutěže v Česku. Účast v soutěži u nás oficiálně zaštiťuje Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu. Možnost účastnit se (účastnický poplatek) je finančně podpořena Ministerstvem pro místní rozvoj a přípravu sídel podporuje také Spolek pro obnovu venkova, SZKT a Ministerstvo životního prostředí ČR. Vlastní náročná příprava sídel je především na nich samotných. Mohou je mnohdy také výrazně podpořit i kraje. Spousta práce, kterou města a vesnice při přípravě udělají, je pak zúročena v lepším vzhledu veřejných prostranství nejen v roce jejich účasti v soutěži, ale i letech dalších.

Doma zelená stuha
Pro naše vesnice je odrazovým můstkem pro účast v evropské soutěži ocenění Zelenou stuhou ČR. V naší vlasti vesnice soutěží o titul Vesnice roku. Cílem této soutěže je snaha vyzdvihnout aktivity obcí, jejich představitelů a občanů, kteří se snaží nejen zvelebovat svůj domov, ale rozvíjejí i místní tradice a zapojují se do společenského života v obci. Vyhlašovateli jsou: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Spolek pro obnovu venkova ČR, Svaz měst a obcí ČR a Ministerstvo zemědělství ČR. Spolupracující úřady a organizace jsou: Ministerstvo životního prostředí, Ministerstvo kultury, Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu, Svaz knihovníků a informačních pracovníků a Folklórní sdružení ČR. V rámci soutěže Vesnice roku mohou být obce oceněny v krajích titulem Vesnice roku kraje nebo mohou získat jednu z udělovaných stuh – modrou, bílou, oranžovou a zelenou. Zelená stuha se uděluje za péči o životní prostředí v obci, péči o veřejnou a krajinnou zeleň a krajinu. Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu pak organizuje s finančním přispěním Spolku pro obnovu venkova národní kolo – Zelenou stuhu ČR a právě její vítěz se může zúčastnit soutěže Entente Florale Europe. Pro soutěžící města je účast vázána na nabídku a odborný výběr stavu sídla Společností pro zahradní a krajinářskou tvorbu, protože obdoba soutěže Vesnice roku určená městům u nás neexistuje.

Reprezentovali Tábor a Zálší
V rámci soutěžících států EFE se tedy vybírá asi z 20 tisíc sídel. Velmi velkou popularitu má soutěž v tradičně se účastnících zemích – Velké Británii, Francii, Irsku, Německu, Rakousku, Belgii, Nizozemsku a Maďarsku, kde úspěšná sídla následně těží ze zvýšeného turistického ruchu a jsou navštěvována právě pro svůj úspěch a umístění v soutěži. Ocenění je prestižní cenou. Sídlo získává jméno v evropském kontextu a je to pro ni také zároveň závazek udržovat kvalitu prostředí pro život svých občanů a návštěvníků i do budoucna. Ocenění účasti a úspěšnosti je pak bronzová deska a diplom pro sídlo.
V letošním roce nás na tomto mezinárodním evropském fóru reprezentovala sídla Tábor, v kategorii měst a Zálší za vesnice (poblíž Veselí nad Lužnicí). Tábor je historické i moderně se rozvíjející sídlo. Má četná kouzelná zákoutí v pečlivě opraveném historickém středověkém jádru města s mnoha úzkými uličkami a náměstíčky, hospůdkami, restauracemi a obchůdky. Zachované hradební opevnění je dnes místem pro rekreační plochy veřejné zeleně, dětská hřiště a zčásti obkružuje historické jádro se středověkými domy s bohatými grafitovými omítkami. Na historické jádro města navazuje oddechový park v údolí Tismenického potoka, nedaleko náměstí je také nejstarší dochovaný rybník ve střední Evropě. Tento rybník, nebo ve staré češtině stav, vznikl v rovce 1492. Jeho jméno Jordán zní stejně biblicky jako jméno samotného města. Další mimořádností je střední zemědělská škola, která počala svou historii ještě v dobách Rakouska-Uherska a má nad břehem Jordánu botanickou zahradu se sbírkou užitkových rostlin a arboretem. Jedinečností je dochovaný a rekonstruovaný systém uspořádání rostlin – podle jejich hospodářského užití. Jsou zde tedy uceleně představeny například přadné, léčivé nebo barvířské rostliny a další skupiny. S přispěním města, školy a iniciativou zapáleného ředitele zahrady zde probíhají rekonstrukční práce a další rozvoj zahrady. Ta je tak jedním z častých cílů procházek nejen táborských, ale i ostatních návštěvníků města. Přibližně 20 minut trvající procházkou z centra k okraji města se dostaneme k poutnímu kostelu v Klokotech. Barokní stavba s věžemi a kopulemi okouzlí až orientálním panoramatem budov, bání a špiček věží. V jejím nádvoří je možné se kochat vůněmi četných růžových keřů. Letos se zde konalo setkání katolické mládeže. Od kostela podél křížové cesty směrem k hradu Kotnov, který je jediným zachovalým zbytkem původního husitského opevnění, vede stará lipová alej. V údolí Lužnice pod Táborem je též nově vybudovaná geologická expozice, oživená kamenným skulpturami a altánem ve tvaru ještěra. O Táboře se další informace můžete dozvědět na webové stránce www.tabor.cz.
Vesnice Zálší je malou obcí s dvěma sty obyvateli na okraji Borkovických blat. Travnatý koberec návsi, přistíněný vzrostlými jírovci, je lemován ve většině již opravenými fasádami typických jihočeský statků a usedlostí ve stylu selského baroka. Náves se zámečkem, školou, kaplí a rybníčkem uzavřená barokními venkovskými domy působí až pohádkovým dojmem a její poklid a harmonii si může vychutnat kdokoliv, kdo sem zavítá. Od návsi lze dále projít směrem na blata kolem dalších návesních rybníčku, které jsou opět uzavřeny mezi řadami malebných domků. Za posledním domem už stojíte na pokraji Borkovických blat.

Vyhlášení výsledků
Slavnostní vyhlášení výsledků letošního ročníku soutěže proběhlo 21. září na gala večeru v gotické katedrále ve městě Ripon v Yorkshire ve Velké Británii. Zúčastnili se jej hlavně zástupci soutěžících sídel, organizátoři soutěže, porotci a samozřejmě také představitelé sídel, která toto slavnostní vyhlášení pořádala – Ripnu a Harrogate. Anglikánské církvi sloužící katedrála, jejíž krypty jsou již z 8. století a katedrála samotná z 13. až 16. století, dodala celému vyhlášení velmi slavnostní ráz. Obě naše sídla v soutěži obstála a obdržela stříbrnou (Tábor) a bronzovou (Zálší) plaketu. Nevýhodou proti tradičně soutěžícím zemím a jejich městům a vesnicím je v českém prostředí ve srovnání se západoevropskými sídly malá hustota zástavby, a tedy naše města mají nesrovnatelně rozsáhlejší plochy veřejné zeleně, které je nutno udržovat. To celkově vede k menšímu zastoupení peněžně náročných květinových výsadeb. Záběry ze slavnostního vyhlášení je možné shlédnout na webové stránce www.gilesrocholl.com/EF.
Velkou pomocí v obcích a městech je iniciativa občanů, kteří zdobí své domy a zahrádky květinovými rabaty a nádobami s letničkami. Přesto je ve srovnání se zahradnicky tradičně vyspělými zeměmi květin v našich sídlech méně. Hodně záleží také na termínu hodnocení a hlavně na místní tradici. Mnohé naše vesnice se v letních měsících při příznivém počasí vyrovnávají již i vsím v Nizozemsku, Belgii nebo Německu.
Nejcennější trofejí soutěže je aktivizace a veřejné ocenění práce radnic, vedení města nebo obce, podíl občanů na soutěži na vesnicích a především výsledkem jsou ještě přitažlivější sídla, která se stávají příjemnými místy pro život svých občanů a lákavým prostředím pro turisty.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down