24.02.2008 | 10:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Květinové novinky, které stojí za vyzkoušení

Každý rok se na náš trh dostává velké množství květinových novinek. Není samozřejmé v našich silách vás o všech informovat. A tak přinášíme aspoň několik, které by vás díky svým zajímavým vlastnostem mohli zaujmout.

Mezi nejznámější a také nejvyhledávanější v sortimentu patří ostálky (Zinnia elegans). Nová odrůda ´Envy´ je zajímavá nejen barvou ale i kompaktností květu. Jeho průměr je 7 až 8 cm, řadí se tedy mezi velkokvěté, jiřinkokvěté. Světlezelená barva je v sortimentu letniček velmi neobvyklá a proto je vhodná do všech druhů vazeb jako nenásilný a se všemi pestrými barvami ladící doplněk. Z pěstitelského pohledu je odrůda vhodná do všech pěstitelských oblastí.
Květy odrůdy ´Pepermint Sticks´ se vyznačují netradičním žíháním okvětních lístků, rostliny dosahují výšky 70 cm, jsou vhodné k řezu a patří podle tvaru květu do skupiny pomponkovitých.
Odrůda´Caroussel´ vytváří dvoubarevné květy, kdy okraje okvětních lístků jsou lemovány odlišnou barvou než je barva základní. Rostliny dosahují výšky 60 až 70 cm, mají dlouhou trvanlivost ve váze a jsou vhodné pro doplnění letničkových výsadeb.

Astry patří vedle ostálek mezi další oblíbené letničky u nás. Skupina zahrnuje nejširší sortiment typů a odrůd. Od rostlin nízkého vzrůstu až po vysoké k řezu. Rod Callistephus má za sebou velmi dlouhou historii. Původně jednoletá rostlina pocházející z Číny byla po dlouhá období šlechtěna v Japonsku a časem byl jednoduchý květ prošlechtěn na květ poloplný, později plný a původní barevné spektrum od bílé k fialové se rozšířilo o všechny možné varianty barev. Podle kultivaru se výšky dnešních čínských aster pohybují mezi 20 až 90 cm, stejně variabilní je i šířka květu - od 3 do 15 cm. V loňském roce byly do tuzemského sortimentu zahrnuty novinky atraktivní svou barvou a tvarem květu. Směs Matsumoto je atraktivní uspořádáním a barevnou škálou květů. Obsahuje sedm barev, a to žlutou, růžovou, bílou, lila, karmínově červenou, červenou a tmavě fialovou. Květy jsou velké, plné se zvýrazněným středem v tmavším barevném odstínu. Druhou novinkou je astra ´Hi-no-maru´, zajímavá tmavě růžovou barvou květů s bílými okraji okvětních plátkům žlutobílým středem květu. Odrůda ´Blue Moon´ vytváří odolné květy modré barvy se žlutým středem. Mezi další novinky patří pomponkovité astry s drobnějším květem ve dvou barevných variantách – ´Blue and White´ vytváří květy modrobílé, kdy střed je bílý a okraje okvětních plátků sytě modré. Callistephus ´Red and White´ je stejná svou velikostí i tvarem, pouze květy jsou červenobílé. Za pozornost stojí i odrůdy ´Douchesse Silvery Rose´ a ´Douchesse Silvery Blue´, které mají nádherný květ podobný velkokvětým chryzantémám. Jsou vynikající k řezu, vyznačují se dlouhým kvetením, odolností a trvanlivostí květů ve vlhčích podmínkách. Nepřehlédnutelným hitem je pak Callistephus ´Hulk´. Vykvétá v netradiční zelené barvě, kdy soukvětí netvoří jazykovité květy, okrasný je především výrazně tvarovaný středový terč. Tento Callistephus, patřící do květinových kuriozit, je bestsellerem nizozemských aranžérů posledních let.

Scabiosa atropurpurea – je pouze krátkodobou novinkou v sortimentu a již má své příznivce. Nejenže je pozoruhodný atraktivním fialovým květem s jemným bílým žíháním, ale navíc voní a je velmi přitažlivý pro hmyz a především pak motýly. Tento hlaváč je vysoký asi 80 cm a pěstuje se především k řezu pro dlouhou trvanlivost květů ve váze. Pěstuje se z předpěstované sadby, protože rostliny potřebují do začátku kvetení nejméně tři měsíce. Je možný i přímý výsev koncem dubna, rostliny však vykvétají až koncem léta. Hlaváč potřebuje slunné stanoviště a propustnou hlinitopísčitou půdu.

Aksamitník (Tagetes) ´Pollux´ – doplňuje rozsáhlý sortiment aksamitníků. Patří mezi středně vysoké typy. Je k dostání ve směsi třech zajímavých barev – oranžové, žluté a žlutooranžové. Vytváří středně velké květy o průměru asi 5 cm. Květy jsou svým uspořádáním podobné květu chryzantém. ´Pollux´ je vhodný do všech letničkových záhonů, jako doplněk ostatních aksamitníků, k osazování větších nádob, hrobů atd.

Luštěnice trnitá (Cleome hassleriana) – není příliš známá mezi našimi pěstiteli, přestože v oblastech jižní Evropy patří mezi nezbytnou součást všech záhonových a parkových výsadeb. Řadí se mezi letničky vysoké, rostliny dorůstají až do 120 cm. Květenství, která se objevují od července do října, jsou obrovská - mají ž 20 cm v průměru. V době kvetení se protahují a při spodku květenství se vyvíjejí podlouhlé luskovité plody, které vyčnívají na dlouhých stopkách do stran. Pro květy jsou typické dlouhé tyčinky a prašníky daleko vyčnívající z květů. Rostlina má i zajímavé dlanitě dělené listy s ostnitými řapíky.

Lája lesklá (Layia platyglossa) – hvězdicovitý rod, pojmenovaný podle přírodovědce 19. století Thomase Laye, se u nás běžně nepěstuje. Tři pěstované druhy, které jsou pravými letničkami, pocházejí z Kalifornie. Květní úbory láje lesklé jsou žlutobílé, velmi atraktivní, protože špičky okvětních lístků jsou zářivě bílé, ostatní část květu je vybarvena žlutě. Rostliny dorůstají do výšky asi 30 cm, listy jsou střídavé, šedozelené, chlupaté a po rozemnutí voňavé. Květy, které se znamenitě hodí k řezu, jsou asi 4 cm široké. Rostlina se snadno začleňuje a hodí do smíšených záhonů. Kvete na přelomu července a srpna poměrně dlouhou dobu.

Francouzská levandule (Lavandula stoechas) ´Purple Ribbon´ – novinka roku 2007, která vedle klasické levandule známé pro svoji nezaměnitelnou vůni, obohatila sortiment. Jedná se o trvalku kvetoucí již prvním rokem, která se v našich podmínkách pěstuje jako letnička - není totiž mrazuvzdorná, vyžaduje stejnou péči jako třeba rozmarýn.
Rostliny vykvétají již za 12 týdnů po výsevu a vyznačují se jemnější a pronikavější vůní než klasická levandule. Pro bohaté nasazení květů je nezbytný časný výsev. Rostliny je vhodné předpěstovat. Květy jsou velmi nápadné především díky růžově fialovým listenům v květech. Vytváří kompaktní rostliny vhodné do květináčů, ale i na bylinkový či květinový záhon jako doplněk letňáčkových i trvalkových výsadeb.
Abychom rostliny uchovali pro následující rok, vyplatí se na zimu je vyrýt a skladovat ve světlé bezmrazé místnosti při teplotě 5 až 8 oC.
Rostliny lze vzhledem k intenzívní vůni využít nejen v čerstvém stavu do kytic, ale i v suchých vazbách. Květy neztrácejí barvu.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down