03.06.2008 | 10:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Znojemský košt tradiční výstavou v regionu

Každá vinařská oblast či vinařská obec má svoje přehlídky vín, na kterých má návštěvník možnost srovnat si vína jednotlivých ročníků, odrůd i producentů. Novodobou historii těchto výstav na Znojemsku založilo po dvacetileté odmlce v roce 1990 Sdružení znojemských vinařů. Znojemský košt tak navázal na tradiční okresní výstavy a letos v únoru se uskutečnil již po devatenácté.

K hodnocení vzorků v deseti degustačních komisích bylo připraveno celkem 403 vín, z toho 284 vín bílých, 95 červených a pět růžových. Dvaatřicet vzorků starších ročníků odrůdy Veltlínské zelené se utkalo v soutěži Král vín 2007 a z osmi vín známkových vín vybírala komise výherce Pečeti znojemských měšťanů. Kategorie známkových vín představuje u nás velmi významný segment vín nabízených v supermarketech a obchodech, ale na výstavách je zastoupená jen v malé míře. Soutěže Znojemský košt se zúčastnilo také 90 vzorků ze sousední rakouské vinařské oblasti Weinviertel. Znojemsko díky velmi pestré škále půd, vyvinutých na matečných substrátech dvou odlišných geologických jednotek Českého masivu a Karpatské předhlubně, skýtá obrovskou škálu velmi rozmanitých a zajímavých typů vín.

Kvalita vína roste
Z odrůd bylo v soutěži nejvíce zastoupeno Veltlínské zelené (66 vzorků), dále Sauvignon (34 vzorků), Ryzlink rýnský (33 vzorků), Zweigeltrebe (26 vzorků), Rulandské bílé (23 vzorků), Tramín červený (19 vzorků) a Chardonnay (18 vzorků). V soutěži bylo 164 jakostních vín, 17 kabinetních vín, 124 vín z pozdních sběrů, 77 vín kategorie výběr z hroznů, 15 vín v kategorii bobulový výběr, 1 ledové a 3 slámová vína, celkem od 112 výrobců. Hodnocení přihlášených vzorků proběhlo 19. února v systému se stobodovou stupnicí a vlastní výstava se uskutečnila 1. března v historických Štukových sálech Louckého kláštera ve Znojmě. Letošní ročník výstavy byl především odrazem kvality dopěstovaných hroznů z posledních dvou vynikajících ročníků. Loňský ročník můžeme charakterizovat díky klimatickým přírodním podmínkám jako velmi dobrý s vysokou cukernatostí hroznů. Poskytl krásná, charakteristická a extraktivní vína s výrazným odrůdovým charakterem, především u aromatických odrůd a s optimálním obsahem kyselin.Pozitivně hodnotíme stále stoupající jakost produkovaných vín a zvyšující se úroveň adjustáže lahví, která se projevuje ve stále širší nabídce vín i ve vyšších kategoriích. Postupně se zvyšuje i informovanost konzumentů o nabízených vínech prostřednictvím odborných časopisů a dalších médií.

Oceněn Znovín i menší výrobci
Šampionem výstavy Znojemský košt se stal překvapivě vzorek vína Rulandské bílé, ročník 2007, výběr z hroznů od méně tradičního výrobce vína – ZEA Hostědarice, a. s. Vítězem v kategorii přírodně sladkých vín se stal vzorek Rulandského šedého, ročník 2007, výběr z bobulí od největšího producenta vín Znojemska – Znovínu Znojmo, a. s. Oba poháry Král vín za Veltlínské zelené, ročník 2003, ledové víno a Pohár starosty města Znojma za vzorek známkového vína Saint Clemens získala společnost Znovín Znojmo, a. s. Cenu za nejlepší rakouské víno získal vzorek Tramín kořeněný, ročník 2006, výběr z bobulí od rodinné firmy Weingut Hofbauer z Unterretzbachu. Cenu Nejlepší víno velkovýrobce získal vzorek Sauvignon, ročník 2005, výběr z hroznů ze společnosti Znovín Znojmo, a. s. Cenu Nejlepší víno drobného pěstitele obdržel vzorek Sauvignon, ročník 2007, pozdní sběr od Miroslava Švédy z Dobšic. Dále bylo oceněno 16 nejlepších odrůdových vín s názvem Vítěz v odrůdě.
Přehlídka vín Znojemské vinařské podoblasti – Znojemský košt je základní propagační akcí Sdružení znojemských vinařů a přispívá k dalšímu vzájemnému poznávání kvality a propagace znojemských vín.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down