12.06.2008 | 10:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Současný sortiment vegetativně množených záhonových a balkónových květin - Cuphea hyssopifolia

Hlazenec yzopolistý, latinsky Cuphea hyssopifolia, je stálezelený, nízký, kulovitý polokeř z čeledi Lythraceae, původem z Mexika a Guatemaly. U nás vymrzající květina, dosahující výšky aždvacet centimetrů, má malé, lesklé, tmavě zelené, úzce kopinaté, přisedlé listy a drobné, pravidelné, bílé, růžové i purpurové květy. V sortimentu je několik odrůd – Rosa, Lila, Mauve, Weiss, Purpur a Mexicana, které se vyznačují nepřetržitou dobou kvetení.

Nároky během pěstování
Vrcholové řízky i s květy o velikosti tři až pět centimetrů zakořeňují v sadbovačích nebo přímo v květináčích při teplotě 20 až 22 °C pod mlhou nebo mikroténovou fólií během tří až čtyř týdnů. Rostliny ze sadbovačů se vysazují po třech až pěti kusech do květináčů o průměru 9 až 10 cm, do slabě vyhnojeného, dobře propustného, rašelinného nebo kůrorašelinného substrátu s hodnotou pH 5,5 až 6.
Počáteční teplota pěstování je 20 – 22 °C a jakmile hlazence zakoření a začínají růst, stačí teplota šestnáct až osmnáct stupňů Celsia. V průběhu kultury potřebují dostatek světla, čerstvého vzduchu, pravidelný přísun živin a rovnoměrnou zálivku tak, aby nedošlo k přeschnutí kořenů. Přihnojují se 0,15 – 0,2% roztoky plných hnojiv s mírně zvýšeným obsahem dusíku v intervalu deseti dnů. Zaštipování výhonů a následné ošetření retardanty nevyžadují.
Zvýšená vlhkost vzduchu při nedostatečném větrání je častou příčinou napadení porostu plísní šedou. Běžnými škůdci jsou mšice, molice a smutnice.
Venku se rostlinám nejlépe daří na slunném a vzdušném stanovišti. Při rovnoměrné zálivce a optimální výživě nepřetržitě kvetou celé léto až do podzimu.

Příklady pěstebních postupů a použití
Z výsadby mladých rostlin v polovině března se dopěstují hotové výpěstky v květináčích o průměru deseti centimetrů na první polovinu května, tj. za necelé dva měsíce. Z výsadby o měsíc později se dopěstují menší kvetoucí rostliny v květináčích o průměru 8 až 9 cm na druhou polovinu května.
Cuphea hyssopifoplia se uplatňuje ve světlém interiéru jako hrnková květina nebo v truhlících, květinových mísách, na záhonech i na hrobech v sousedství ostatních letniček. Při kombinovaných výsadbách se k tomuto druhu vysazují zpravidla méně vzrůstné letničky s převislými výhony jako jsou např. Acalypha hispaniolae, Diascia hybridy, Asteriscus maritimus, Cuphea pallida, Dichondra argentea, Glechoma hederacea, Helichrysum microphyllum, Lamium galeobdolon, Lysimachia congestiflora, Lysimachia nummularia, Monopsis lutea, Nemesia fruticans, Origanum vulgare, Sanvitalia speciosa, Sutera cordata a Veronica montana.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down