06.08.2008 | 10:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Šeřík – dřevina omamných vůní II. díl

Ve veřejných výsadbách a soukromých zahradách se často setkáváme především s vyšlechtěními odrůdami šeříku. Samotné botanické druhy, původem z Asie a jihovýchodní Evropy jsou bohužel často opomíjeny, přestože mají srovnatelnou okrasnou hodnotu. V současné době je známo kolem 30 druhů šeříků a řada z nich dobře prospívá i v našich klimatických podmínkách.

Šeřík peřenolistý (S. pinnatifolia) – patří do skupiny raně kvetoucích šeříků. Je to kulovitě vzpřímený keř s tlustými poněkud hranatými větvemi s tence se odlupující kůrou ze staršího dřeva. Má vstřícné, lichozpeřené listy, kterými se odlišuje odlišné od ostatních botanických druhů. Jednotlivé květy jsou úzce trubkovité, korunní lístky čtyřcípé, světle růžové v řídkých, krátkých latách vyrůstající z několika koncových květních pupenů v patrech nad sebou. Je to hodnotný dekorativní zahradní keř, zajímavý malebným vzhledem olistění i typem kvetení.

Šeřík pýřitý (S.pubescens) – byl objeven v Číně a dorůstá do výšky dvou metrů.
Široce vzpřímená koruna má tenké hranaté větve, první listy jsou nafialovělé, menší listy zakulaceně oválné 3 až 7 cm dlouhé, tupě zašpičatělé, zvlněné, tmavě zelené na obou stranách plstnaté. Květy jsou šeříkově růžové, sladké a hřebíčkovité vůně. Květní laty jsou krátké, zakulacené, vzdušné, 10 až 15 cm dlouhé. Korunní trubka je úzká 1,5 cm dlouhá. Šeřík pýřitý vysazujeme soliterně nebo v menších skupinách v zahradních nebo prakových úpravách.

Šeřík mřížkovaný /síťkovaný/ (S. reticulata) – se řadí mezi pozdně kvetoucí a nejhezčí stromový druh šeříku s dvěma varietami S. reticulata var. reticulata a var. amurensis. Obě variety jsou zcela si podobné ve velikosti, tvaru listu i v květních latách. S. reticulata var. reticulata je vzpřímeně rostoucí strom šest a více metrů vysoký, spíše kulovitě zašpičatělý. Větve jsou červenohnědé s četnými kulatými lenticelami s kůrou, která se síťkovitě loupe. Chocholovitě sevřené laty s hustým květenstvím bílých květů s vyčnívajícími žlutými prašníky, přidávají květům eleganci i orientální exotiku. Vůně květů je stejná jako u S. pekinensis vylučující vůni aromatických bylin a medu. S. reticulata var. amurensis je pěkná forma stromovitého šeříku s korunou více kulatou a širokou než u S. reticulata var. reticulata. Rostliny obvykle dosahují více jak šest metrů. Jejich laty jsou vícepatrové 10 až 20 cm dlouhé, květy bílé, korunní trubka 10 mm dlouhá, koruna lalokovitá, tyčinky dvakrát delší než korunní trubka, prašníky žluté. Kvete v červnu. Stejně jako S. chinensis se tento pozdně kvetoucí šeřík u nás nepěstuje a je zatím neznámým druhem. Tento čínský druh je určen pouze pro velké krajinářské úpravy. Nejvíce se uplatňuje pro pouliční výsadby. Je to nejlepší pozdně kvetoucí šeřík nevyžadující žádný řez, ochranu proti škůdcům a chorobám, je mrazuodolný ve dřevě, mráz květy nepoškozuje a vyznačuje se krásnými, pozoruhodnými květy s exotickou vůni.

Šeřík Julianův (S. julianae) – je krásný, spíše nízce rostoucí šeřík, přibližně 1,5 m vysoký s horizontálně otevřenými tenkými, chlupatými větvemi, které nesou malé sametově zelené, oválně kulaté, zašpičatělé, 3 až 6 cm dlouhé listy. Botanik a taxonom O. K. Schneider pojmenoval tento šeřík po jeho ženě. Ačkoliv je jeden z nejhezčích malolistých druhů je u nás neznámým šeříkem. Kvete o něco později než S. vulgaris a hlavní kvetení je od konce května do prvního týdne června. Květní laty jsou menší, štíhlé, řídce větvené, v hojném počtu podél vrcholových prutovitých větví. Má fialově purpurové, drobné, dlouze trubkovité, čtyřčetné květy kořenité vůně. Není neobvyklé objevit květy s pěti nebo šesti okvětními lístky. Uplatnění najde především v soliterních výsadbách na malých plochách. S. julianae ´Hers´ má levandulově modré květy a široce převislé větve. Pomalu rostoucí ´George Eastman´ se vyznačuje vínově červeným květenstvím. Vzpřímené větve ´Pink Parsaol´ nesou růžové květy.

Šeřík střihanolistý (S. Laciniata) – je jeden z nejkrásnějších a nejpoužitelnějších druhů šeříků. Jedná se o okouzlující šeřík, který si zaslouží místo v každé zahradě, která má dostatečný prostor nebo veřejné parkové úpravě. Je to keř dorůstající maximálně do výšky 2,5 m, který se během let rozroste i do stejné šířky. Růst větví připomíná vrbu se skloněnými větvemi, které jsou bohatě obsypány latami s jednoduchými květy levandulově modré barvy. Na stejném letorostu i na starších větvích má listy různého tvaru a to jak kopinaté, vejčité, trojčetné nebo různě četně lichozpeřené. Z botanických druhů šeříku patří k nejzajímavějším. Volně rostoucí keře uplatníme v parkových i zahradních úpravách soliterně i v menších i větších rozvolněných skupinách.

Šeřík karpatský /maďarský/ (S. josikaea) – pozdně kvetoucí šeřík karpatský pochází z horských oblastí částí Maďarska, Rumunska a bývalé Jugoslávie. Maďarský botanik Paul Kitaibela nejdříve šeřík pojmenoval jako S. prunifolia, protože listy se podobají některým druhům z rodu Prunus. S. josikaea byl pojmenován po maďarské baronce von Josika, která šeřík ve své zámecké zahradě pěstovala už kolem roku 1830.
Keř je 150 až180 cm vysoký s toporovitě vzpřímenými větvemi.. Kůra je hladká, šedě načervenalá s bílými lenticelami, mladé výhony jsou poněkud plstnaté. Keř má široce oválné, zašpičatělé, tlusté, kožovité, na bázi klínovité, 7 až 10 cm dlouhé a 5 cm široké na svrchní straně sytě zelené listy. Jsou lesklé, vrásčitě a po okraji zvlněné. Modrofialové květy se objevují na koncích větví na vzpřímených, štíhlých až 30 cm dlouhých latách v květnu. Je vhodný do živých plotů.

Šeřík korejský (S. patula) – je krásný, mírně rostoucí keř 1,5 až 2,5 m vysoký se štíhlými vzpřímenými větvemi s četnými lenticelami. Listy jsou malé, dlouze vejčitě zašpičatělé, jemně ochmýřené. Jednotlivé květy jsou drobné, dlouze trubkovité, čtyřčetné, světle levandulové barvy mají zvláštní kořeněnou vůni typickou pro tento šeřík. Květní laty má krátké, četné, nepravidelně široce rozvětvené. Ačkoliv korunní lístky jsou malé, vytváří dostatečně bohaté květenství. Patří k šeříkům s orientální vůní květů. S. patula ´Miss Kim´ je vynikající kultivar s purpurovými květy na počátku rozkvětu, které před odkvětem zvolna přechází do světle modré. Kvete krátce po vrcholu kvetení S. vulgaris. Šeřík korejský je kromě svého květenství ceněn i pro krásné podzimní vybarvení listů do odstínu červené až fialové barvy.

Šeřík malolistý (S. microphylla) – je poněkud pomalu rostoucí keř, který dorůstá v dospělosti do 1,5 až 2 metrů. Keře se rozrůstají více do šířky. S. microphylla má dlouhé, tenké větve, žlutozelené barvy, jemně ochmýřené, sklánějící se pod vahou četných květních lat, které jsou 10 až 12 cm dlouhé. Jednotlivé květy mají úzkou trubkovitou korunu až 1 cm dlouhou, zakončenou čtyřmi lalokovitě kopinatými korunními plátky přilbovitého tvaru. Květ je v poupatech růžově červený, v plném květu růžový, velmi vonný. Šeřík kvete během roku dvakrát, jednou v květnu a podruhé od srpna podle počasí přes celé záři. Dnes se rozmnožuje výhradně vyselektovaná forma S. microphylla ´Superba', která má lepší růžově červené zbarvení květů a bohatší květenství s velmi dlouhým obdobím kvetení – s menšími přestávkami prakticky od května do října. S. microphylla dala také vznik mezidruhovému hybridu nazvaným ´Josee´, je to tribrid S. patula x S. microphylla x S. meyeri.

Šeřík přepadavý (S. reflexa) – patří do skupiny pozdně kvetoucích šeříků. Keře jsou až 3 m vysoké, silně rostoucí se vzpřímenými větvemi. Má podlouhle oválné až podlouhle kopinaté 10 až 20 cm dlouhé, 3 až 5 cm široké, tmavě zelené, tuhé na líci hladké na spodní straně šedozelené, na žilnatině jemně plstnaté listy.
Laty jsou úzké 20 až 30 cm dlouhé, skloněné nebo převislé.Poupata vínově červené až tmavě růžové barvy, rozkvétají v bělavě růžové dlouze trubkovité květy. Kvete v červnu. Je to velice atraktivní, bohatě kvetoucí šeřík vhodný pro všechny veřejné sadové úpravy parků. Některé hybridy jako např. S. wolfiix, S. reflexa jsou ještě půvabnější a bohatěji kvetoucí.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down