27.08.2008 | 10:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Návrat českého venkova do Tehova

V současné době se stále častěji setkáváme s budováním nových nebo s obnovou stávajících veřejných prostranstvích, která se stávají součástí našich domovů a pracovišť. Přestože tato obnova probíhá masivněji ve městech, která hospodaří s větším finančním rozpočtem, pozadu nezůstávají s rekonstrukcemi svých návsí ani menší obce.

Mnohá venkovská sídla v naší zemi mají v současnosti porušenou historickou strukturu, chybí v nich odpovídající centrum, uliční síť je značně roztříštěná. Podél ulic se střídají typická venkovská stavení a nové nevzhledné domy městského typu. Pokud máme daný stav zlepšit, je nutno v návrhu sáhnout hlouběji, než je v kraji zvykem. Můžeme se zamyslet, jak vytvořit nové centrum, které by lépe vypovídalo o venkovskému duchu místa a stalo se zároveň pobytovým centrem obce. Příklad takového řešení ukazuje nová úprava centra obce Tehov u Říčan, projekt nové úpravy jsem měl možnost zpracovávat v roce 2001. Vlastní realizace probíhala v následujících letech.

Historie a současnost obce
Obec Tehov je připomínána již začátkem 13. století v souvislosti se založením hradu – tvrze. Ve Třicetileté válce byl hrad zničen a jeho zdi byly následně rozebrány na stavbu chalup. V současnosti se jedná o významnou archeologickou lokalitu. Pozemek bývalého hradu se nachází v těsném sousedství ulice vedoucí ke kostelu sv. Jana Křtitele, která je součástí nově upraveného území. Kostel sv. Jana Křtitele byl založen ve druhé polovině 14.století. V průběhu 18. století byl kostel rekonstruován. V 19. století probíhaly další úpravy, opravována byla i ohradní hřbitovní zeď.
Bývalý hrad i kostel sv. Jana Křtitele se nacházejí v těsné blízkosti řešeného území. Nová úprava prostoru zvýšila kvalitu prostředí. Samotný kostel je v současnosti památkově chráněným objektem. Z tohoto důvodu byla úprava ulice k němu vedoucí velice žádoucí.
Centrální prostor obce, novodobá náves, je těžištěm života obce. Nachází se zde budova obecního úřadu s tělocvičnou, škola s hřištěm a autobusová zastávka pro autobusy v obou směrech. Je zde rovněž budova bývalého spotřebního družstva Jednota.
Severní část návsi byla řešena parkovou formou. V okolí autobusové zastávky převládaly jehličnaté výsadby, připomínající „jalovcové období“ 70. a 80. let dvacátého století. V prostoru chyběla odpočinková místa, lavičky k posezení i parkovací místa pro automobily.

Úkoly programu obnovy obce
V roce 1999 byl zpracován pro sídelní útvar Tehova program obnovy obce, který se stal výchozím podkladem pro zpracování projektu rekonstrukce návsi v obci Tehov. Program obnovy obce vypracoval Ing. arch. Miroslav Jirsa z atelieru D plus.
Program obnovy obce se zabýval mimo jiné prostorem současné návsi. Pro náves program navrhoval následující úpravy:
● uspořádat daný prostor v okolí bývalé prodejny Jednoty, zcela zarostlý okrasnou zelení s převahou jehličnanů
● vytvořit odpočinkové plochy před prodejnou s možností umístění sochy (např. sv. Jana Nepomuckého)
● nahradit vysoké stožáry osvětlení nízkými
● materiálově oddělit pěší a silniční provoz
● vytvořit parkovací místa pro potřeby obecního úřadu a prodejny
● umístit nové lavičky v prostoru návsi
● nové sadovnické pojetí prostoru návsi

Koncepce úprav obce
Projekt úpravy centra obce řešil novou úpravu návsi a navazující ulice ke kostelu sv. Jana Křtitele. Myšlenky programu obnovy obce projekt rozvinuly v komplexním řešení daného prostoru. Projekt pojednal náves, která je centrálním prostorem obce, jako společenské místo s mnoha funkcemi (místo oddychu, dopravní funkce, zachování autobusové zastávky s čekárnou, nejdůležitější veřejný prostor systému zeleně obce). Projekt stanovil jednotlivým plochám jejich funkce, rozlišil jasně plochy dlážděné, určené pěší chůzi, místa určená pro parkování vozidel do 3,5 t, obslužné komunikace i zastávky autobusů a navrhl novou sadovnickou úpravu všech řešených ploch.

Nová úprava pojala prostor návsi i ulice vedoucí ke kostelu jako jednotný prostor centra obce. V prostoru jsou řešena čtyři ohniska nové kompozice.
● Úpravu prostoru před bývalou prodejnou Jednoty se zachovávanou centrálně umístěnou vzrostlou borovicí černou (Pinus nigra). Zde byla vytvořena nová dlážděná plocha částečně zvýšeného „pódia“ s přemístěnou sochou sv. Jana Nepomuckého, pozdně barokního původu. Socha byla nově umístěna na dlážděném „koberci“ z žulové mozaiky. Původně byla tato značně poškozená plastika, která je v majetku obce, umístěna u dopravně exponované silnice na Říčany.
● Druhým ohniskem úpravy se stal nově komponovaný prostor s centrálně umístěnou zastávkou autobusů, doplněnou čtveřicí lip (Tilia cardata) kultivar ´Rancho´, která evokuje klasické úpravy center českých obcí.
● Další částí kompozice je polokruhově dlážděná plocha ze žulové mozaiky u zvoničky na začátku ulice vedoucí ke kostelu.
● Posledním ohniskem projektu je úprava schodiště ke kostelu s novou realizací vstupu na schodiště – polokruhovým vějířem z žulové dlažby.

Nově je koncipován prostor autobusové zastávky, vloženy jsou parkovací místa pro automobily na vlastní návsi (pro účely obecního úřadu a prodejny) a parkovací dlážděný pruh podélných stání podél ulice ke kostelu (pro potřeby návštěvníků kostela, hřbitova, místní obyvatele i turisty). Dlážděný pruh v případě, že zde neparkují auta slouží také jako chodník pro pěší.
Vysoké stožáry osvětlení byly nahrazeny novými nízkými s měděnými kryty svítidel rozmístěnými po celém prostoru návsi i v ulici vedoucí ke kostelu. Celý prostor je doplněn lavičkami pro posezení a stylovými odpadkovými koši. U autobusové zastávky bude umístěna informační cedule s mapkou, vyznačující památky a turistická místa Tehova a okolí.

Původní sadovnická úprava prostoru
Nevhodně umístěné dřeviny nebo ty, které svým charakterem neodpovídaly nové koncepci návsi byly odstraněny. Jednalo se převážně o jehličnaté keře, které byly v prostoru vysázeny v sedmdesátých a osmdesátých letech 20. století. V porostech se objevovaly rozkladité formy jalovce činského (Juniperus chinensis ´Pfitzeriana´) a jalovce viržinského (Juniperus virginiana), četné exempláře zeravu západního (Thuja occidentalis) a několik cypřišků Lawsonových (Chamaecyparis lawsoniana). Tyto jehličnaté dřeviny neodpovídaly venkovskému charakteru prostředí centra obce. Naopak zlatice prostřední (Forsythia intermedia) a vajgélie květnaté (Weigela florida) mohly být do nové úpravy zakomponovány.
Stávající lípy malolisté (Tilia cordata) byly ošetřeny. Jednalo se především o zdravotní a redukční řez stromů. U zdravotního řezu se jednalo o odstranění větví suchých a odumírajících, křížících se větví, kodominantních výhonů, větví napadených patogenními organismy, sekundárních výhonů („vlků“) a větví se silně sníženou vitalitou. Zdravotní řez je základním typem pěstebního řezu ( jedná se o pravidelně se opakující opatření). Účelem je udržet korunu ve stavu vyhovujícím jak po stránce provozní bezpečnosti a estetiky, tak i po stránce podpory vitality. U redukčního řezu se jednalo o technologický postup zaměřený na celkovou nebo jednostrannou redukci koruny. Tento případ se týká stromů ponechaných delší dobu bez běžné údržby, stromů rostoucích v blízkosti domů, plastik nebo jiných objektů a překážek. Velice důležité je zachovat v tomto případě u stromů pokud možno přirozený habitus bez trvalé deformace. Například odstraněním vrcholového výhonu strom nejen navždy esteticky znehodnotíme, ale i z fyziologického hlediska mu nastane mnoho vážných problémů, což zapříčiní snížení jeho vitality.

Nové sadovnické řešení prostoru
Návrh sadových úprav vyřešil celý prostor centra obce. Nevhodně umístěné dřeviny, především jehličnaté, které svým charakterem neodpovídaly významu daného prostoru obce, byly odstraněny. Nová koncepce využívá především listnatých stromů, podrostových keřů a nízkých kvetoucích keřů. Po prosvětlení prostoru návsi došlo k pohledovému „vtažení“ okolní kopcovité lesnaté krajiny do samotného centra obce.
Realizována byla symetrická výsadba 4 stromů – lípy malolisté (Tilia cordata), úzkokorunného kultivaru ´Rancho´ v prostoru autobusové čekárny, podrostlých nízkými pokryvnými keř zimolezu (Lonicera pileta), umožňující výhled do křižovatky. Pro keřové výsadby byly zvoleny kultivary listnatých keřů. Nové stromořadí, z javorů babyka ´Elsrijk´, je navrženo podél plotu školního hřiště. Prostor návsi i prostor ulice vedoucí ke kostelu byl doplněn litinovým mobiliářem – lavičkami a odpadkovými koši.
Ze vzrůstných keřů se uplatnila hlošina úzkolistá (Eleagnus angustifolia), v jehličnatých pokryvech tis červený rozkladitý (Taxus baccata ´Repandens´). Z nízkých pokryvných listnatých keřů se uplatnil skalník Dammerův (Cotoneaster dammerii ´Skogholm’), levandule (Lavandula angustifolia), nízká forma tavolníku (Spiraea cinerea ´Grefsheim´), kalina Davidova (Viburnum davidii) nebo brčál barvínek menší (Vinca minor). Mezi nově vysazovanými keři do vzrůstu jednoho metru dominují mochna křovitá (Potentilla fruticosa ´Abbotswood´), která kvete bíle a žlutě kvetoucí kultivar (Potentilla fruticosa ´Elizabeth´), tavolník nízký (Spiraea bumalda ´Anthony Waterer´), v zastíněných partiích potom mahónie cesmínolistá (Mahonia aquifolium). Z vyšších keřů je použita žlutě panašovaná svída bílá (Cornus alba ´Spaethii´), tavola kalinolistá (Physocarpus opulifolius), kalina pražská (Viburnum x praegense), pustoryl obecný (Philadelphus coronarius) nebo vajgélie květnatá (Weigela hybrida).
Keřové výsadby byly pokryty kůrovým mulčem ve výšce vrstvy minimálně 8 až 10 cm. Mulč posloužil jako ochrana před výparem a zaplevelením. Každá rostlině bylo při výsadbě dodáno zásobní tabletové hnojivo Silvamix v počtu třech kusů tablet na jeden keř. Navrhované stromy byly vysazovány jako vzrostlejší, aby se lépe uplatnily již v prvním období po výsadbě. Byly opatřeny pevnými dřevěnými stabilizačními kůly. U nových výsadeb stromů bude v následujícím období pravidelně prováděn výchovný řez. V následujících letech je třeba upravit velikost a tvar koruny podle požadavků stanoviště, připravit podmínky pro rozvoj koruny typické pro daný taxon. Důležité je přitom dbát na budoucí provozní bezpečnost stromu (odstraňují se kodominantní výhony, křížící se větve, větve s vrůstající kůrou v úžlabí).
Po provedené realizaci navržené úpravy získala centrální část obce Tehov u Říčan nový rozměr, stala se opravdovým místem setkávání místních i turistů. Obec Tehov po provedené úpravě získala osobitý charakter, ctící atributy českého venkova.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down