30.10.2008 | 10:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Květy přivítaly 27 tisíc návštěvníků

Výstava Květy je právem označována za jednu z nejhezčích akcí z kalendáře výstaviště v Lysé nad Labem. Kromě velké přehlídky lilií a denivek se každoroční tradicí a lákadlem pro návštěvníky postupně stává také japonské umění v podobě bonsají, obrazů oshibana a kamenů suiseki. A nejen to. I letošní, dvanáctý ročník, byl zčásti zaměřen na rostliny pro posílení organismu a zdraví.

Prodejní výstava balkónových rostlin, cibulovin a hlíznatých rostlin, léčivek, konifer, osiva a hnojiv, závlahových systémů, skleníků a fóliovníků, zahradního nábytku a dalších potřeb včetně zahradní mechanizace byla pro návštěvníky připravena na výstavišti v Lysé nad Labem ve dnech 10. – 13. července. Všem těm, kteří do středočeského městečka nepřijeli jen nakupovat, byly určeny také další expozice. Zkušený tým odborníků Českého zahrádkářského svazu dostal od organizátorů akce k dispozici halu B, kde na ploše neuvěřitelných 2160 m2 vytvořil přehlídku více než tří stovek odrůd lilií a denivek. Součástí expozice byla i poradenská služba specializovaných zájmových organizací ČZS Lilium Brno a Martagon. Druhým spolupořadatelem výstavy se stal Bonsai Klub CZ, který tradičně zpestřil přehlídku květin ukázkami sbírky bonsají, kamenů suiseki a obrazů oshibana vytvořených z lisovaných květin. Odborníci z Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze a Botanické zahrady léčivých rostlin Farmaceutické fakulty v Hradci Králové se znovu zapojili do tématické části věnované rostlinám pro posílení organismu a zdraví, a to expozicí věnovanou rostlinám a čínské medicíně. Pozadu nezůstal ani Výzkumný ústav potravinářský Praha, v. v. i. který návštěvníkům prezentoval léčivé účinky hub. U příležitosti výstavy byly uvedeny na trh dvě novinkové publikace: Bonsaje a zahrady nejen v Japonsku od Jaroslava Pišla z Bonsaicentra Libčany a také kniha Rakytník řešetlákový – rostlina budoucnosti od prof. Ing. Pavla Valíčka, CSc.
Svou tradici na výstavě Květy má i soutěžní klání o nejlépe osázenou nádobu, truhlík či misku a nejkrásnější minikrajinku. Do té se v letošním roce zapojilo více než patnáct soutěžících, amatérských i profesionálních pěstitelů. Jejich práce hodnotila porota složená z odborných novinářů. V kategorii osázený truhlík obhájilo své loňské vítězství Zahradnictví Krulichovi z Prahy 6, druhou cenu získali Ing. Milena Benešová (Poděbrady) a Ing. Vlastimil Šindelář, Zahrada Teplá a třetí místo patřilo Oboře Valdice. I nejkrásnější minikrajinku zhotovilo Zahradnictví Krulichovi z Prahy 6, druhé místo obsadil Dům dětí a mládeže hl. m. Prahy a třetí byl Jiří Drvota z Klučova.
A jak to všechno vlastně začalo? Ve čtvrtek 10. července v deset hodin dopoledne výstavu slavnostně zahájila pravidelná návštěvnice a příznivkyně lyského výstaviště, herečka, moderátorka a malířka Iva Hüttnerová. Květy jsou oblíbenou výstavou nejen mezi zahrádkáři, což dokládá také hojná účast významných osobností naší politiky. Předřečníky Ivy Hüttnerové v průběhu zahajovacího ceremoniálu tentokrát byli například europoslankyně Ing. Jana Bobošíková, poslanci Parlamentu ČR Ing. Zdeněk Škromach, Mgr. Anna Čurdová, Mgr. Soňa Marková a Ing. Pavel Kováčik, dále náměstek ministra pro místní rozvoj Ing. Jiří Vačkář a Tomáš Sedláček, místostarosta města Lysá nad Labem. K návštěvníkům promluvil také dlouholetý předseda Českého zahrádkářského svazu MUDr. Josef Kříž.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down