11.02.2009 | 10:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kontraktační setkání studentů a zaměstnavatelů

Zahradnická fakulta MZLU v Brně se snaží zvyšovat kvalitu svých absolventů a vycházet také vstříc požadavkům praxe. Pro zajištění zpětné vazby a sebereflexe je mj. velmi důležité sledovat reálné uplatnění našich absolventů v praxi.

Velmi často se na nás obrací kolegové z firem, státních institucí či výzkumných pracovišť se žádostí o kontakty na absolventy či studenty z různých regionů ČR. I z tohoto důvodu byl pro studenty naší fakulty (ve všech stupních studia) v předcházejícím roce připraven motivační program, vytvářející lepší podmínky pro aktivní komunikaci mezi odbornou praxí a studenty již v období studia.

Pro všestranný přínos
Motivační program může efektivně podpořit cílená spolupráce potenciálních zaměstnavatelů se Zahradnickou fakultou, zejména v oblasti řešení závěrečných prací (zejména diplomových a doktorských), realizace výběrových praxí a stáží studentů. Zajímavé možnosti jsou však také v rozvoji firemního výzkumu – spolupráce v grantových projektech (včetně Interní grantové agentury fakulty). Potenciální zaměstnavatelé si mohou tímto způsobem vytipovat talentované studenty a rozvíjet s nimi kontakty. Mnoho studentů se snaží již v průběhu studia podnikat, popř. zajistit si zaměstnání v regionu, kde žijí, nebo v oblasti specializace, která je zajímá. Z těchto důvodů je pro firmy a instituce důležité s vyhledáváním potenciálních zaměstnanců dříve, než v posledním ročníku studia. Je zde také nutno připomenout, že fakulta nemůže poskytovat firmám osobní údaje absolventů (včetně kontaktních údajů).

Vzájemná prezentace
Součástí motivačního programu je realizace kontraktačního setkání studentů s potenciálními zaměstnavateli. Na tomto setkání se mohou prezentovat nejen zaměstnavatelé, kteří mají v krátkodobém či dlouhodobém horizontu zájem o naše absolventy, ale také samotní studenti, kteří mají zájem o určitou specializaci a hledají možnost uplatnění. Pravidelná realizace tohoto setkání může do jisté míry odstranit nahodilé a jednorázové požadavky zaměstnavatelů na absolventy – specialisty. Možnost navázat spolupráci se studenty umožní firmám či institucím realizovat program aktivního vyhledávání perspektivních zaměstnanců již v průběhu studia studentů. Praktickým výsledkem může být výrazné zkrácení „adaptační prodlevy“ absolventů po nástupu do praxe (tj. do firem či institucí). Sníží se také fluktuace pracovníků. Studenti budou mít reálnější představu, co je v praxi čeká, a to nejen v oblasti odborné, ale i v oblasti kariérního růstu.

Úspěšnost loňského ročníku
První ročník kontraktačního setkání studentů a firem se uskutečnil v loňském roce v dubnu (viz: http://www.zf.mendelu.cz/akce/tpp.htm), v areálu Zahradnické fakulty v Lednici. Setkání mělo nečekaný ohlas nejen u firem, ale zejména u studentů. Ústní prezentace firem se mohlo z kapacitních důvodů auly ZF v Lednici zúčastnit pouze kolem 150 studentů všech stupňů a ročníků studia Na kontraktačním setkání se prezentovaly firmy nejen z České republiky, ale i ze Slovenska a Německa. Mnoho studentů následně v průběhu roku vybrané firmy navštívilo. Součástí programu bylo seznámení zástupců odborné praxe s profilem absolventů každého oboru všech studijních programů fakulty.

Konání letošního ročníku
V letošním roce bude na Zahradnické fakultě v Lednici realizován druhý ročník Trhu pracovních příležitostí. Termín jeho konání je 24. února 2009. Bližší informace a podrobný program této akce bude zveřejněn na webových stránkách Zahradnické fakulty (www.zf.mendelu.cz). Přijměte prosím pozvání na tuto akci, rádi Vás v Lednici přivítáme. Bližší informace můžete získat také na e-mailu: salasp@zf.mendelu.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down