15.02.2009 | 10:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Za květinami do severní Itálie

Zelené srdce Evropy bije na výstavišti v italské Padově – tak znělo motto 57. ročníku mezinárodního zahradnického veletrhu Flormart/Miflor, jehož branami prošlo druhý zářijový víkend 27 tisíc návštěvníků z řad odborné veřejnosti. Za dobu svého konání se akce stala přehlídkovým molem předních domácích i zahraničních producentů zahradnických výpěstků, mechanizace, technologií a služeb.

Severoitalské město Padova patří k nejstarším italským městům, které je proslulé kromě svých architektonických skvostů, především svoji univerzitou založenou v roce 1222 a nejstarší botanickou zahradou na světě, jejíž provoz je do dnešních dnů zachován. Pořádání největšího italského zahradnického veletrhu právě v Padově není náhodné, město je důležitým ekonomickým centrem oblasti a jedním z nejdůležitějších logistických a dopravních uzlů celé Itálie.

Vzrůstající tendence odbytu
Organizátoři akce Padova Fiera a Milan Trade Fair Foudation přistupovali ve svých koncepčních přípravách veletrhu s ohledem na současnou situaci v obchodování s italskými výpěstky. Produkce a samotná struktůra školkařských závodů zaznamenává v posledních letech dynamické změnami. Rozšířením Evropské unie na východ se enormně zvýšily možnosti nejenom exportu italské produkce, ale i importu zboží ze zemí bývalého východního bloku, zejména z Polska a Maďarska. Italští školkaři rychle zareagovali na nově vznikající možnosti exportu jejich produkce především zařazením žádaných kultivarů a odrůd do svých pěstebních plánů, včetně zaváděním nových transportních a logistických systémů. Obrat vyexportovaných stromů a keřů vzrostl ze 111 mil. Eur. v roce 2003 na 166 mil. Eur v roce 2007. Zaznamenán byl i nárůst exportu ostatních venkovních rostlin ze 120 mil. Eur v roce 2003 na 136 mil. Eur v roce 2007. Přestože více jak 50 % exportovaných dřevin je určeno zejména do zemí střední a severní Evropy, italská produkce pokrývá i poptávku Středozemních zemí jako je Turecko, Řecko a Španělsko.
Produkce školkařských výpěstků tvoří důležitou část italské ekonomiky, z tohoto důvodu byl podzimní ročník Flormart/Miflor zaměřen nejenom na ukázku jednotlivých produktů a služeb, ale především na navázaní nových a utužení stávajících obchodních vztahů jak z dodavateli, tak i odběrateli.

Zájem vystavovatelů i návštěvníků
Mezinárodní zahradnický veletrh Flormart/Miflor se řadí mezi největší a nejprestižnější veletrhy tohoto druhu nejenom v Evropě, ale i ve světě. A to jak počtem návštěvníků, tak i vystavovatelů. Své produkty a služby přijelo druhý zářijový týden do Padovy představit 1200 vystavovatelů, ze 17 zemí. Ze dvou stovek zahraničních společností zde bylo nejpočetněji zastoupeno Nizozemsko, Německo a Francie. Dále následovala například Belgie, Dánsko, Španělko a Velká Británie. Ze vzdálenějších destinací přijeli do Itálie zástupci firem z Austrálie, USA a Nového Zélandu. Svými produkty se na veletrhu prezentovalo i Finsko, Norsko nebo Vietnam, Čína a Korea.
Třídenní akci navštívilo více jak 27 tisíc návštěvníků z řad odborné veřejnosti, z toho 2500 bylo zahraničních návštěvníků z dvaceti jedna zemí. Z veřejného sektoru je veletrh hojně navštěvován zástupci měst a obcí zabývající se realizací a údržbou veřejné zeleně a městským urbanizmem. Za nejnovějšími školkařskými novinkami přijíždějí každoročně do Padovy také zahradní a krajinní architekti. Početnou skupinou návštěvníků tvoří samotní producenti rostlinného materiálu a zástupci firem obchodujících se zahradnickým a floristickým zbožím.

Pestrá nabídka veletrhu
Přední domácí i zahraniční vystavovatelé prezentovali svoje produkty a nabízené služby v poutavých expozicích v patnácti veletržních halách o celkové výstavní ploše 35 000 m2. Největší plocha byla věnována školkařským výpěstkům – mladému rostlinnému materiálu určenému k dopěstování, záhonovým a balkónovým rostlinám, trvalkám, vodním a bahenním rostlinám, ovocným a okrasným dřevinám. Nechyběla ani bohatý sortiment pokojových rostlin okrasných listem a květem. Vystavovatelé ze zemích s tropickým a subtropickým klimatem představili návštěvníkům veletrhu bohatou nabídku exotických rostlin, které jsou v mnoha evropských zemích čím dál tím častěji používány jako sezónní soliterní rostliny. V pavilonu věnovaném mechanizačním strojům a zařízením a pěstebním technologiím používaných ve školkařské výrobě se vedle pohyblivých plošin, postřikovačů pro ošetřování vzrostlé zeleně, výsevních a sázecích strojů mohli návštěvníci seznámit například s nejnovějšími technologiemi v oblasti hydroponie, zavlažování nebo balení, etiketování a transportu školkařských výrobků. Nechyběly zde ani ukázky půdních substrátů, hnojiv a chemických a organických prostředků na ochranu rostlin. Venkovní plochy zaplnily mulčovací materiály, dekorativní kameny, zahradní nábytek, vodní fontány a jezírka. Floristické potřeby včetně bohatého sortimentu umělých a sušených rostlin byly vystaveny s pestrou nabídkou terakotových, platových a kovových nádob odlišných tvarů a velikostí.

Speciální sekce veletrhu
Pro lepší orientaci návštěvníků veletrhu v široké nabídce vystavovaných výrobků a nabízených služeb rozdělili organizátoři akce jednotlivé vystavovatele, dle jejich výrobní specializace, do třech tématických celků.
Sekce Maver – technologie a služby městské zeleně, byla věnována především firmám zabývající se návrhy a realizacemi veřejné zeleně včetně golfových hřišť. Pod názvem Vivigiardino se představily veškeré produkty a služby týkající se venkovní zahradní architektury, včetně zahradních doplňků. Pozornost byla věnována zejména inovačním výrobkům, jejich designu a vlivu na vytvoření optimální prostředí pro člověka (ergonomika).
Novinkou veletrhu Flormart/Miflor byla expozice nazvaná T-Verde – první technologický salón zeleně, zaměřený na širší využití rostlin v městských aglomeracích a zaváděním nových způsobů jejich ošetřování. Vertikální použití zeleně, střešní zahrady pro vodorovné a svažující se střechy, zelené konstrukce snižující prašnost a hlučnost, travním drnem vyztužené dlaždice a mnoho dalších možností, jak využít rostliny v urbanistickém prostředí vzbudily velký zájem návštěvníků veletrhu. Součástí expozice v T-Verde pavilonu se staly koncepční ukázky nového pojetí dopravních ostrůvků, kruhových objezdů nebo zazeleňování přilehlých silničních svahů. Prvními vlaštovkami nových technologií jsou například dálkově řízená zařízení, pomocí kterých lze shromaždovat a uchovávat dešťovou vodu k následnému užitkovému použití nebo bezenergetické zavlažovací systémy.

Rozdané ocenění
Vyvrcholením prvního dne konání veletrhu je udělování několika ocenění. Cenu magazínu Oroflor, v kategorii nejvíce inovační produkt určený pro profesionální pěstitele získala společnost Norcom SPA z Milána za Jiffy Speedypot. Jedná se o 100% biologicky rozložitelné kontejnery zhotovené částečně z vláken rašeliníku a samotné rašeliny, které mohou být zakázkově vyráběny v odlišných velikostech. Za novinku v sortimentu rostlin putovala cena do společnosti UmbraFlor s. r. l. z italského Spelloa za klon jilmu, odolném vůči grafióze jilmů (Dutch elm disease) – nebezpečnou chorobou decimující porosty jilmů na celém evropském kontinentu. Z technických novinek představených na padovském veletrhu zaujal porotu spínací zavlažovací systém LEIT 2, společnosti Del Taglia SPA, napájený solární energií s možností dálkového programování.
Dalším oceněním novinářské poroty je cena časopisu Flormagazine, věnovaná novým zahradnickým produktům určeným pro hobby trh. Z první pětice oceněných výrobku jmenujme například sadu Hundred Metres, společnosti Bavicchi SPA obsahující vše potřebné pro založení trávníkové plochy o velikosti 100 m2. Revoluční novinkou v ochraně rostlin je přípravek Ferramol Neudorff na hubení plžů se zastoupením železa a fosfátu, který je neškodný člověku a domácím zvířatům. Cenou Flormagazin byla také poctěna společnost Valtl Raffeiner z Bolzana za nový způsob pěstování orchidejí druhu Phalaenopsis. Jedná se o umístění několika rostlin na vnější stranu hliněné trubky naplněné vodou, která tímto slouží zároveň jako rezervoár vody pro rostliny a zároveň zvyšuje vzdušnou vlhkost v jejich okolí. Na veletrhu je každoročně udělována cena, pojmenována na památku mladého pěstitele květin, The Fabio Rizzi Plague významnému profesionálnímu pěstiteli. Letos putovala do rukou Paola Zacchery, majitele školky La Compagnia del Lago v italském regionu Lago Maggiore, jenž se specializuje na produkci rododendronů, azalek a kamélií. Kromě své aktivní činnosti v několika květinových a školkařských asociacích je také autorem knihy ´Ho deciso di avviare una azienda di florovivaismo´ (Rozhodl jsem se provozovat okrasnou školku), prostřednictvím které promlouvá a podporuje mladé zájemce v podnikání ve školkařském oboru.

Pozitivní závěry
Současná celosvětová krize se promítá do evropského obchodování s květinami a školkařskými výpěstky v menším měřítku, nežli je tomu v ostatních odvětvích, především pro jeho rychlou reakci na danou situaci a zaváděním nových inovačních procesů. S tímto prohlášením byl zakončen 57. ročník mezinárodního zahradnického a školkařského veletrhu Flormart/Miflor v severoitalském městě Padova. Přestože dopady zapříčiněné finanční krizí v USA, se více či méně promítnou i do oblasti obchodování s květinovými a školkařskými výpěstky, doufejme že stejné ne-li lepší závěry zazní i v prohlášení z jarní etapy mezinárodního zahradnického veletrhu Flormart/Miflor , který se letos koná v Padově v termínu 19. – 22. února. 2009.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down