26.02.2009 | 10:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Hodnocení sortimentu severoamerických aster v Lednici na Moravě

Severoamerické astry (Symphyotrichum dumosum) jsou převážně trvalky a jsou zařazeny do několika rodů a druhů. Podle popisného deskriptoru s 35 určujícími znaky bylo hodnoceno 27 odrůd druhu Symphyotrichum dumosum. Během tří hodnocených let 2005, 2006, 2007 byla stanovena průměrná výška ze všech 27 odrůd 0,44 m, průměr úboru 32,5 mm Barevná škála je od bílé, přes růžovou, fialovou až po modrou. Počátek kvetení je stanoven od poloviny září do konce října a odolnost k chorobám je v průměru střední, tedy kolem 50 % napadené rostliny. Tyto znaky patří v praxi mezi nejvýznamnější.

Summary
North American Aster´s are mainly a perrenials and they are submission of several genus and types. 27 types of Symphyotrichum dumosum have been classificated of 35 characters from descriptor. Over the years 2005, 2006, 2007 have been determinated average hight of plant 0,44m, average flower diameter 32,5mm, colour scheme is from white, over pink, violet to blue. Beginning of flowering is from mid September to end of October and pests and diseases tolerance is middle so 50 % affected plant. This characters are for practice one of most considerable.

Severoamerické astry patří do čeledi Asteraceae, která tvoří jednu desetinu všech na světě kvetoucích rostlin. Rod Symphyotrichum byl původně zařazen pod rodem Aster, ale na základě molekulárních dat se zjistilo, že se jedná o rod samostatný, který má s rodem Aster společné pouze morfologické znaky. Symphyotrichum je nejrozsáhlejší a nejvariabilnější rod severoamerických aster, je charakterizován chromozomovým číslem 8. Druh Symphyotrichum dumosum (L.) NESOM je původem z oblasti od Massachusetts až po Floridu, kde se vyskytuje dodnes. Dorůstají až do výšky 0,8 m, vytváří silné, podzemní, horizontální oddenky. Stonky rostlin jsou lysé, listy střídavé, na lodyze přisedlé. Květy jsou v úborech na lůžku chráněném vespod zákrovem.

Materiál a metody
Hodnocení sortimentu bylo prováděno v letech 2005, 2006 a 2007 na školním pozemku MZLU v Lednici na Moravě. Tento pozemek leží v nadmořské výšce 176 m n. m. Jedná se o půdní typ černozem na spraši, půdní druh hlinitopísčitá půda. Podle agroklimatické rajonizace jde o makrooblast teplou, oblast převážně teplou se sumou aktivních teplot vyšší než 2800 ºC. Lednice se nachází ve srážkovém stínu, srážky přicházejí převážně od severozápadu.
Hodnocené znaky byly sestaveny do popisného deskriptoru a byly zvoleny na základě hodnocení severoamerických aster Ing. Miladou Opatrnou v letech 1967 – 1973 a další určující kritéria rozšiřující deskriptor, byla vybrána studiem klasifikátoru UPOV. Měřitelné hodnoty jsou uvedeny v SI jednotkách – jedná se o znaky výška rostliny, délka primárního obrostu, průměr květního úboru, délka paprskovitých květů, délka parakladia. Barevná škála byla determinována pomocí RHS Colour Chart – jde o znaky barva listu a barva paprskovitých květů. Barva trubkovitých květů je hodnocena subjektivně a je rozdělena do tří skupin (zelená, žlutá, oranžová) z toho důvodu, že podle RHS Colour Chart by se od sebe např. odstíny žluté jen těžko rozeznávaly. Intenzita zeleného zbarvení je posuzována zcela subjektivně a je odvozena od čistoty barvy. Sklon k rozklesání, sklon k zasychání listů v době kvetení, sklon k zasychání květních úborů v době plného květu jsou znaky, které byly hodnoceny v době plného květu. Tato doba byla stanovena na období, kdy je na rostlině plně rozkvetlých více než 90 % květních úborů. Začátek kvetení byl pozorován ode dne, kdy se začaly otevírat květní pupeny. Vzhledem k tomu, že je to hodnota stanovitelná obtížně a zcela subjektivně, je uvedeno rozpětí v měsících. Odolnost k chorobám a škůdcům je hodnocena podle procentuálního napadení rostliny chorobou. Největší pozornost byla věnována Erysiphe cichoriacearum DECANDOLLE. ex MÉRAT a Botrytis cinerea PERS. Erysiphe vytváří typické bílé moučnaté povlaky po obou stranách listu, na stoncích i na květech. Botrytis nejčastěji postihuje odumírající části rostlin, z nichž pak velmi často přechází na zdravá pletiva. Projevuje se přítomností zahnívajících míst na nadzemních částech, často pokryté šedivým povlakem výtrusnic. Obvykle se vyskytuje tam, kde je zvýšená vzdušná vlhkost a kde je omezený pohyb vzduchu (těsně nad substrátem, při přehuštění rostlin).
Výsledky a diskuze
Mezi základní určující znaky využitelné v praxi patří bezesporu výška rostliny (viz Graf 1). Tato hodnota se mezi hodnocenými odrůdami Symphyotrichum dumosum pohybuje od 0,21 m u odrůdy ´Victor´ do 0,67 m u odrůdy ´Audrey´. Dalším velmi významným znakem, důležitým pro uplatnění těchto trvalek v praxi je průměr květního úboru (viz Graf 2). Nejmenší průměr 19 mm se ukázal u odrůdy ´Schneeziklein´, naopak největší (44 mm) u ´Blaue Lagune´. Neméně důležitá je také barva květů, která se zde vyskytuje v barevné škále od bílé ´Silberball´, tmavě růžové ´Piccaso´, světle růžové ´Rosenwichtel´, přes fialovou ´Daniela´ až po modrou ´Prof. A. Kippenberg´. U termínu začátku kvetení se můžeme u odrůd S. dumosum setkat s kvetením raným, tj. od začátku září u odrůd ´Jenny´, ´Blauer Matrose´, středním, tj. od druhé poloviny září do začátku října u odrůd ´Heinz Richard´, ´Mitelmeer´ a také pozdním – od začátku října u odrůd ´Paleček´ a ´Victor´. Odolnost vůči chorobám a škůdcům je do určité míry dána habitem rostlin. U těchto odrůd se jedná většinou o nízké, kompaktní rostliny. Z toho lze usuzovat, že náchylnost k chorobám bude vyšší. Přesto lze jednotlivé odrůdy rozdělit do skupin s odolností k chorobám a škůdcům nízkou (např. ´Gulliver´, ´Rosemarie Salman´), střední (odrůdy ´Herbstgrass vom Bresserhof´ a ´Peter Harrison´) a vysokou (odrůdy ´Blaue Lagune´ a´Lady in Blue´).

Závěr
Symphyotrichum dumosum je druh velmi dobře použitelný v praxi. Vzhledem k podzimnímu termínu kvetení jsou astry významným prvkem okrasných výsadeb. Kompaktní tvar kultivarů a jejich relativní nenáročnost umožňuje nejen skupinovou výsadbu těchto trvalek, ale také jejich výsadbu spolu s jehličnany, keři a ostatními trvalkami. Barevná škála je rozmanitá od bílé, přes odstíny modré a růžové až po temně růžovou. Výška rostlin je od 0,21 m po 0,67 m, průměr květního úboru od 19 mm po 44 mm. Díky těmto vlastnostem je možnost uplatnění těchto trvalek široká.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down