10.09.2009 | 10:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Současný sortiment vegetativně množených záhonových a balkónových květin

Dichondra repens

Dichondra repens (syn. D. argentea) je vytrvalá, převislá rostlina z čeledi Convolvulaceae, původem z jihovýchodních oblastí USA a dalších teplých oblastí světa. Na trhu jsou dvě odrůdy ´Emerald Falls´ a ´Silver Falls´, které se pěstují ze semene, lze je však množit i řízkováním. Obě jsou tolerantní k horku a suchu. Známější odrůda ´Silver Fallls´ vytváří tenké, dlouhé stonky s jemně chlupatými, ledvinitými, stříbrnými, sametově lesklými listy. Květy vyrůstající z úžlabí listů jsou drobné, pětičetné a zelenavě bílé.

Nároky během pěstování
Vrcholové, většinou však stonkové řízky bez vrcholu, ošetřené stimulátorem, zakořeňují pod mlhou nebo mikroténovou fólií během tří až čtyř týdnů. Poté se mladé rostliny vysazují po dvou až třech kusech do květináčů o průměru deset až jedenáct centimetrů, nebo po pěti kusech do závěsných nádob o průměru 20 až 25 cm. K sázení je vhodný vzdušný, dobře propustný, středně vyhnojený substrát s podílem rašeliny a jílu. Hodnota pH má být kolem 6.
Během pěstování vyžadují rostliny co nejvíce světla, teplo a pravidelné přihnojování. Počáteční teplota je 18 až 20 °C ve dne a 16 až 18 °C v noci. Po zakořenění v květináčích se snižuje o dva stupně Celsia, přičemž by nikdy by neměla klesnout pod 12 °C. V optimálních podmínkách se rostliny samy dobře rozvětvují a nemusí se zaštipovat ani retardovat.
Dichondra je středně náročná na živiny a odolná k napadení škůdci i houbovými chorobami. Pouze při nedostatku proudícího vzduchu v porostu se objevuje plíseň šedá. K přihnojování se používají 0,2% roztoky plných hnojiv s vyrovnaným obsahem základních živin v týdenních intervalech.
V létě se výpěstky umisťují na plné slunce nebo do polostínu a při rovnoměrné zálivce a pravidelném hnojení narostou u spotřebitele až do délky jednoho a půl až dvou metrů. Rostliny ukončují vegetaci až s příchodem silnějších mrazů.

Příklady pěstebních postupů a použití
Z výsadby řízkovanců začátkem až v polovině března se dopěstují hotové rostliny za dva až dva a půl měsíce, tj. na začátek až polovinu května. Dekorativní výpěstky v závěsných nádobách z výsadby v prosinci se získají zhruba za čtyři a půl až pět měsíců. Pěstování z výsevu trvá 12 – 13 týdnů. Dichondra repens se uplatňuje samostatně nebo v kombinaci s ostatními letničkami v závěsných nádobách, truhlících i na záhonech, kde dobře splňuje funkci pokryvné rostliny. Ve společných výsadbách vyniká vedle druhů a odrůd, které mají střední nebo slabý růst a květy v barvách modré, červené, růžové, žluté a oranžové. Pěkné jsou například výsadby dichondry s následujícími květinami: Acalypha hispaniolae, Anagallis monellii, Argyranthemum frutescens, Asteriscus maritimus, Brachyscome multifida, Calibrachoa a Diascia hybridy, Felicia amelloides, Gazania rigens, Helichrysum apiculatum, Lamium maculatum, Lantana montevidensis, Lobelia valida, Nemesia fruticans, Osteospermum ecklonis, Pelargonium x hortorum, Petunia x atkinsiana, Scaevola saligna, Sutera cordata, Torenia a Verbena hybridy.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down