11.02.2010 | 05:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Skladovatelnost osiv zelenin při odlišném skladování

V experimentu byla hodnocena skladovatelnost osiv ředkvičky, špenátu, mrkve a cibule po pěti letech skladování při různých teplotách 20 ºC a –18 ºC.
Různé vzorky osiv reagují na uskladnění odlišně. Větší pokles klíčivosti po pěti letech uskladnění byl zaznamenán u vzorků s nižší počáteční energií klíčení na začátku skladování.
Lepší uchování semenářské kvality zabezpečí uskladnění při –18 °C než při 20 °C. Nejlepší skladovatelnost má ze sledovaných plodin ředkvička. Největší pokles semenářských parametrů byl zaznamenán u cibule.

Produkce zeleninových osiv je náročná. Osiva jsou obvykle z ekonomických důvodů množena ve větším množství, než je jejich roční spotřeba, s předpokladem, že budou uskladněna a použita v dalším roce. Přitom je nutné je uskladnit s ohledem na co nejmenší ztrátu jejich kvality. U některých botanických druhů je skladovatelnost nízká, jiná osiva je možné skladovat po několik let bez ztráty jejich kvality. Schopnost uchovávat si původní kvalitu závisí zejména na genetické výbavě a na vlivu vnějšího prostředí.

Celý článek naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví č. 12/2009.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down