Začátkem února se německé hlavní město Berlín stalo místem setkání všech producentů, zpracovatelů a distributorů ovoce a zeleniny. Mezinárodní veletrh Fruit logistica přivítal 2300 vystavovatelů ze 71 zemí a i přes složité období představil mnohé novinky a zajímavosti. Pořadatelé, jimiž jsou Messe Berlin a odborný časopis Fruchthandel, se opět vytáhli a tři dny veletrhu tak přinesly všem nové informace i zážitky.
V průběhu roku 2009 se na celém světe vypěstovalo 800 milionů tun zeleniny a bezmála 700 milionů tun ovoce (včetně melounů). Okolo 60 % produkce ovoce zaujímaly jablka, hrozny, pomeranče, melouny a banány. U zeleniny vedou rajčata, hlávkové zelí a okurky, které představují 30 % pěstované zeleniny. Evropská unie je hlavním dovozcem čerstvého ovoce, a pokud započítáme vnitrounijní obchod, i čerstvé zeleniny.
Produkce v rámci EU
V roce 2009 se sklizeň ovoce v EU snížila o dvě procenta na 37 milionů tun. Pokles byl zaznamenán ve sklizni jablek a citrusových plodů, vyšší sklizně se dočkaly peckoviny. Produkce zeleniny se navýšila o tři procenta na 60 milionů tun především díky vyšším sklizním.
Hlavním vývozcem ovoce v EU je Španělsko. I naši západní sousedi a hostitelé veletrhu, Němci, patří k vývozcům. Jim však oproti Španělům tržby z vývozu klesají. Stoupají naopak dovozy ovoce i zeleniny. Produkce čerstvého ovoce se navýšila o více než deset procent na 1,4 milion tun. Zeleniny vyprodukovali Němci ve volné půdě a ve sklenících 3,7 milionů tun. Došlo i k mírnému navýšení produkce hub.
Více než 2350 společností produkujících čerstvé potraviny v Německu vytvořilo v roce 2008 obrat 19 miliard eur. Kvůli vysokým cenám se v roce 2009 dá jen stěží očekávat větší nárůst. Oproti roku 2008 poklesla v Německu spotřeba čerstvého ovoce na 82,4 kg (průměrná cena za kilogram 1,51 eur) a zeleniny na 63,2 kg (průměrná cena za kilogram 1,79 eur). Jako u nás jsou nejoblíbenější jablka (odrůdy ´Elstar´, ´Jonagold´ a ´Braeburn´), následují banány, citrusy a jahody. Ze zeleniny vedou rajčata, mrkev, okurky, cibule a sladká paprika.
Více informací naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 4/2010.