17.05.2010 | 05:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zahradnická škola v Mělníku oslaví 125 let

Vyšší odborná škola zahradnická a Střední zahradnická škola se nachází v areálu městského parku Na Polabí v Mělníku. Je to škola s dlouholetou tradicí ve výchově mladých zahradníků. Vyučování bylo zahájeno v roce 1885. Hlavními vyučovanými předměty od byly začátku vinařství a ovocnictví a jako doplňkové zelinářství a květinářství. Velmi brzy se však náplň studia rozšířila na celou oblast zahradnického oboru. Ideální pro výuku praktických dovedností bylo získání zámečku Neuberk s přilehlými pozemky na okraji Mělníka.

V současné době stále poskytujeme vzdělání v oboru Zahradnictví a stále se rozrůstáme. Momentálně máme dva typy škol. Tradičním základem je Střední zahradnická škola, která poskytuje čtyřleté denní studium (pro absolventy základních škol) a dvouleté denní nástavbové studium (pro absolventy učilišť oboru Zahradnictví). Tato studia jsou ukončena maturitní zkouškou. Od roku 1996 působí vedle střední školy rovněž Vyšší odborná škola zahradnická, která poskytuje vzdělání také v oboru Zahradnictví, ovšem ve vzdělávacím programu Zahradní a krajinná tvorba. Vzdělávání probíhá v denní tříleté a dálkové tří a půlleté formě, kdy především o dálkovou formu je značný zájem. Nejnovějším studiem je tříleté bakalářské studium v rámci těsné spolupráce s Českou zemědělskou univerzitou v Praze ve studijních oborech Podnikání v zahradnictví a Zahradní a krajinářské úpravy. Výhodou pro všechny druhy studia je úzká spolupráce se Školním statkem Mělník, kde probíhá praktická výuka.
Do budoucna usilujeme o další rozšíření stávající nabídky studia v zahradnickém oboru. V rámci nové strategie se chceme stát centrem zahradnického vzdělávání v České republice. Proto se snažíme obohatit vzdělávací formy o učební obory s výučním listem Zahradník a Krajinář. Výhodou pro nadané absolventy bude možnost získání maturity v nástavbovém studiu. Další novinkou je znovuobnovení středoškolského dálkového studia ukončeného maturitní zkouškou. Důvodem pro otevření tohoto studia je dlouhodobý zájem z řad pracovníků zahradnických firem.
Trvalou součástí vzdělávání na naší škole jsou odborné kurzy. Jedná se především o již devatenáct let probíhající jednoroční kurz Komplexní péče o dřeviny, který je zaměřen na arboristiku. Velmi oblíbené jsou floristické semináře, kde účastníci získávají praktické dovednosti ve floristice. Dále se zcela běžně u nás konají veřejné přednášky, semináře, školení z okrasného a produkčního zahradnictví. Škola se snaží více spolupracovat se zahradnickými oborovými svazy.

Máte-li zájem o zajímavou prohlídku školy a Školního statku Mělník, zúčastněte se oslav 125. výročí založení naší zahradnické školy. Oslavy proběhnou 11. a 12. června 2010. Během návštěvy můžete shlédnout květinové show, ochutnat česká vína, prohlédnout si oborové výstavky a projít školní rostlinné sbírky. Jste srdečně zváni.

Ing. Martin Braunšveig, VOŠZa a SZaŠ Mělník

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down