09.07.2010 | 04:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zahradní a komunální technika v Humpolci

Desetitisícový Humpolec, město proslavené soukenickou výrobou, pivovarnictvím a věhlasným antropologem Alešem Hrdličkou, se stalo 1. až 2. června místem konání čtvrtého ročníku Dne zahradní a komunální techniky – největší akce v České republice zaměřené na přehlídku strojů a zařízení určených pro údržbu zahradních a komunálních ploch.

Den zahradní a komunální techniky, pořádaný vydavatelstvím odborných časopisů a publikací Profi Press, s. r. o., si za dobu své relativně krátké historie získal velkou pozornost jak samotných výrobců a prodejců zahradních a komunálních strojů a zařízení, tak i jejich uživatelů. Kromě odborné a laické veřejnosti je akce každoročně hojně navštěvována zástupci obecních a městských úřadů, správci veřejné zeleně a členy zahradnických či realizačních firem. Den zahradní techniky se rovněž stává častým cílem exkurzí odborných učilišť a středních škol, žáci a studenti využívají jedinečné příležitosti se zde blíže seznámit s více stroji na jednom místě.
Několika měsíční plánování akce bylo bohužel letos poznamenáno nepříznivým počasím. Z důvodu dlouhodobých a vydatných srážek, které zapříčily podmáčení původně zamýšlené výstavní plochy – dostihové závodiště Zlatá podkova v Humpolci, bylo konání akce přesunuto do nedalekého areálu školního statku Střední zemědělské školy.

Od sekaček až po rozmetadla
Čtvrtého ročníku Dne zahradní a komunální techniky se zúčastnilo přes čtyřicet firem, které v průběhu dvou dnů konání akce představily v Humpolci na osm desítek strojů předních světových značek. Největší zastoupení zde měly tradičně stroje na zakládání a údržbu travnatých ploch – sekačky se sběrem a bez sběru travní hmoty, extenzivní a intenzivní mulčovače, půdní frézy, rekultivátory, aerifikátory nebo rozmetadla. Nechyběly zde ani stroje na zarovnávání okrajů travnatých ploch, slupování travního drnu nebo drážkovače vhodné pro hloubení drenáží, instalaci závlah či pokládání elektrických kabelů. Samostatnou sekci tvořily nosiče nářadí o různých výkonnostních třídách a zařízení na zpracování dřevní hmoty. Z komunální techniky byly v Humpolci k vidění kromě zametacích a čistících vozů, stroje na odstraňování a odvoz spadaného listí nebo odpadků. Řada vystavující firem využila letošní Den zahradní a komunální techniky k prezentaci svých novinek. Jimi a ostatním vystavovaným strojům a zařízením se budeme podrobně věnovat v následujícím čísle časopisu.

Odborný doprovodný program
Den zahradní a komunální techniky neplní funkci pouze výstavnickou, ale i vzdělávací. Každoročně se v rámci konání akce pořádají odborné semináře, které se těší velké oblibě návštěvníků. Tématem prvního přednáškového bloku se letos staly dětská hřiště. Jiří Antoš, jednatele společnosti TR Antoš, s. r. o., která se zabývá výrobou, projektováním i realizací dětských hřišť a cvičebních prvků pro seniory, seznámil především zástupce obecních a městských úřadů s bezpečným provozováním dětských hřišť. Neméně zajímavou se stala přednáška o projektování, realizaci a údržbě veřejných biokoupališť, která poskytují nejenom kvalitnější koupání, ale svým přírodním vzhledem se nestávají rušivým prvkem v krajině, jako je tomu u klasických betonových koupališť. Druhý den patřil kompostování. Ing. Petr Plíva, CSc., z Výzkumného ústavu zemědělské technik v Praze, seznámil posluchače jak se samotnými základy, průběhem a řízením kompostovacího procesu, tak i stroji a zařízeními využívanými při kompostování organických látek.

Text a foto Arnošt Jílek

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down