16.08.2010 | 04:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Gaura lindheimeri

Gaura nebo také svíčkovec, latinsky Gaura lindheimeri náleží k čeledi Onagraceae. Je to trsnatá trvalka jemného vzhledu s přímými, dlouhými větévkami, zubatými, kopinatými listy a vonnými, čtyřčetnými, světle nebo karmínově růžovými a bílými květy s vyčnívajícími tyčinkami. Domovinou této květiny je jih USA, Louisiana a Texas.

V současném sortimentu jsou zastoupeny moderní licenčně chráněné odrůdy, které se liší výškou, barvou květů i listů. Nejdůležitější jsou série Greyser v odrůdách ´Pink´, ´Pink Picotee´ a ´White´, Gamblit v odrůdách ´Rose´, ´Pink´ a ´White´, Belleza v odrůdách ´Early Pink´, ´Lilipop Pink´ a ´Dark Pink´, Fountain v odrůdách ´Dark Pink´ a ´Pink Compact, Karlee v odrůdách ´Petit´ a ´White´, Passionate v odrůdách ´Blush´ a ´Rainbow´ a dále jednotlivé odrůdy ´Cherry Brandy´, ´Passion Blue´, ´My Melody´, ´White Dove´, ´Sunset Dream´, ´Heavens Harmony´, ´Crimson Butterfly´ a ´Grace´.

Nároky během pěstování
Nakoupené sazenice se vysazují po jednom až dvou kusech do květináčů o průměru 10 až 12 cm, po třech kusech do květináčů o průměru 14 až 16 cm nebo po třech až pěti kusech do kontejnerů o průměru 25 až 30 cm. K sázení vyhovuje humózní, středně vyhnojený, dobře propustný substrát s pH 5,5–6. Počáteční teplota pěstování je 18–20 °C a po ujmutí rostlin v květináčích se postupně snižuje na 16, popř. 14 °C.
V průběhu kultivace vyžadují rostliny co nejvíce světla, dostatek živin a rovnoměrně vlhký substrát. S přihnojováním se začíná za tři až čtyři týdny po výsadbě do květináčů. Používají se 0,2–0,3% roztoky vícesložkových hnojiv s vyšším obsahem dusíku a draslíku v týdenních intervalech. Při automatickém způsobu závlahy, kdy je každá zálivka hnojivá, se pohybuje koncentrace roztoku v rozmezí 0,05–0,08 %. Rostliny se zaplavují do výšky tří centimetrů po dobu dvaceti minut.

Text Ing. Věra Nachlingerová, VÚKOZ, v. v. i., Průhonice

Více informací naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 5/2010.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down