13.09.2010 | 09:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Přes 100 vystavovatelů na Zeleném světě

Další ročník profesionálního zahradního veletrhu Zelený svět ukázal stále se zvyšující zájem a jedinou akci tohoto druhu v České republice. Počet vystavovatelů letos poprvé převýšil hranici stovky. Mezi českými prezentujícími se firmami nechyběli ani zástupci Slovenska, Polska, Německa, Nizozemí, Itálie či Maďarska.

Letošní ročník se stejně jako loňský uskutečnil ve dvou poschodích haly C Brněnského výstaviště. Na první pohled byl ale vidět rozdíl oproti loňskému roku – horní patro bylo znatelně více zaplněné.

Široká nabídka
Pátečního oficiálního zahájení se zúčastnily osobnosti činné v zahradnickém oboru. Úvodního slova se ujal prezident Agrární komory ČR Jan Veleba, který vyzdvihl důležitost českého zahradnictví a také jeho dlouholetou tradici. Dále uvedl že za školkařský materiál průměrně Češi utratí 30 Euro na osobu za rok, ve srovnání s jinými státy není tato částka nijak vysoká. Zástupce Veletrhů Brno, a.s. Mgr. Klepáč zmínil vysoký potenciál veletrhu a možnost přesunout výstavní plochu do hlavního pavilonu A brněnského výstaviště. Vystavovatele přivítali i předsedové českých asociací a unií, spojených se zahradnickým oborem. Na všech zúčastněných byla znát spokojenost s veletrhem i jeho postupným rozšiřováním. Předseda Svazu květinářů a floristů ČR Ing. Jiří Horák také ocenil propojení zahradnictví a floristiky, které je na veletrhu patrné.
Mnozí vystavovatelé předvedli právě na veletrhu své novinky či prezentovali dlouhodobě oblíbené a kvalitní výrobky. Z rostlinného materiálu byli již tradičně nejvíce zastoupeni reprezentanti školkařských výpěstků, následováni pěstiteli letniček a trvalek, hrnkových rostlin a dodavateli řezaných rostlin. Na výstavišti se dále prezentovali společnosti zabývající se realizacemi a údržbou zahrad či veřejné zeleně, dodavatelé zahradní techniky a producenti půdních substrátů a hnojiv (včetně bio a organických). Návštěvníci mohli vidět také nabídky společností nabízející skleníky, s nimi související skleníkové technologie a fóliovníky. Mezi doplňkovým materiálem nechyběly různorodé zahradnické potřeby, floristické doplňky a mnohé další.
V rámci doprovodného programu probíhaly odborné semináře a přednášky, týkající se například vegetačních střech, kompostování třetího tisíciletí, trávníků či trendů v zahradní a krajinářské tvorbě.

Floristický program
Novinkou v expozici byla prezentace čtyř předních floristů, kteří vytvořili inspiraci pro letošní Vánoce, každý dle jiného stylu. V horním poschodí výstaviště tak zazářily dětské Vánoce Michala Hauta, zavoněla čokoláda v dekoraci od Jaromíra Kokeše, zavládla nálada orientu Jarmily Pejpalové a zatřpytila se polární krajina Přemysla Hytycha.
Dalším lákadlem pro veřejnost byla soutěž svatebních kytic, kterých se z nejen celé České republiky sešlo více než dvacet. Cenu za Svatební kytici roku 2011 získala nakonec od odborné poroty Marie Hynková z Břeclavi. Návštěvníci zvolili svými hlasy za nejlepší kytici Miloše Jurici ze Zahradnické fakulty v Lednici.
V pátek ukázali své umění na předváděcí akci tři renomovaní floristé – Jaromír Kokeš a Petr Matuška z Brna a Maroš Petic z Bratislavy. Plnému sálu diváků názorně předvedli vazbu kytic pro mnohé příležitosti a aranžmá podzimních květinových dekorací.
Posledním bodem ve floristickém programu byly sobotní módní přehlídky. Začalo se svatebními šaty a soutěžními kyticemi, pokračovalo autorskou módní přehlídkou profesionálních floristů Róberta Bartolena, Marie Bittnerové a módní návrhářky Ivety Řádkové. V rámci velkolepé show byla slavnostně pokřtěna nová knižní publikace vydavatelství Profi Press, s.r.o. Bloom´s World.
Veletrh Zelený svět si stále více upevňuje své stabilní místo ve světě odborníků. Každoroční stoupající počet vystavovatelů a návštěvníků tomu jen nasvědčuje. Výstava je jedinečnou příležitostí pro navázání nových obchodních kontaktů a upevnění již fungujících mezi – firemních vztahů. Vzhledem k významnosti akce se veletrhu Zelený svět budeme věnovat ještě v příštím čísle časopisu Zahradnictví.

Text a foto Jana Klečková

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down