19.10.2010 | 05:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kakosty podskupiny Sanguineum

Geranium sanguineum je jediným druhem stejnojmenné evropské subsekce. Pěstováno je v desítkách odrůd a v poslední době bylo uvedeno též několik mezidruhových hybridů. Diskutována jsou německá, americká a britská hodnocení dostupných sortimentů, tabulky přibližují okrasnou hodnotu 48 odrůd a poukazují na hodnocení po stránce vitality a regeneračních schopností.
Geranium sanguineum is the only one species of the subsection Sanguineum, but it is offered in a number of varieties and, recently, some interspecific hybrids are available. Recent evaluations of the most cultivated garden varieties are discussed, and forty-eight cultivars are annotated in the respect to their ornamental value and viability.

Ohlédnutí za historií a vývojem sortimentů nejpěstovanějších kakostů uzavřeme monotypickou subsekcí Sanguineum. Přestože ji Yeo (2001) postavil opět jen na podkladě morfologických dat, z nichž mnohá jsou nadto zjevně přeceňována (například květenství redukovaná v jednokvěté vijany najdeme též u několika kakostů novozélandských, naopak u všech populací G. sanguineum nebývají pravidlem), zdá se být od jiných druhů rodu značně izolována, což se odráží v relativně malé nabídce hybridních kultivarů. Působivé a nenáročné G. sanguineum patří přitom k nejdéle pěstovaným zástupcům rodu.

Text a foto doc. Dr. Ing. Jiří Uher, Mendelova univerzita v Brně, ZF v Lednici

Více informací naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 8/2010.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down