20.04.2011 | 04:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Antirrhinum pendula (syn. A. repens) a Antirrhinum majus hybridy

Původní druhy hledíků pocházejí ze Severní Ameriky a Středomoří. Dnešní hybridy Antirrhinum pendula ( A. hispanum × A. majus ‘Hyacinthyflorum Hohes Lied’) zastoupené v sortimentu sérií Clownerie dosahují délky výhonů až 0,5 m, mají plstnaté, stříbrné listy a bílé nebo šeříkově růžové květy (‘Clownerie Polar’, ‘Clownerie Burgundy’). Antirrhinum majus hybridy jsou zastoupené sériemi Lampion a Sultan. Odrůdy série Lampion s bílými, žlutými, růžovými, lososovými i purpurově červenými květy silně rostou, dobře rozvětvují a jejich výhony s tmavě zelenými listy dosahují délky až jeden metr. Odrůdy série Sultan jsou rané, odolné vůči nízkým teplotám a mají polopřevislé výhony. Obě skupiny bohatě kvetou v několika vlnách až do zámrazu.

Nároky během pěstování
Vrcholové řízky o velikosti čtyři až pět centimetrů zakořeňují při teplotě kolem 20 °C pod porofólií nebo netkanou textilií typu vlies (nesnášejí přílišné vlhko) během tří až čtyř týdnů. Poté se řízkovanci sázejí jednotlivě do květináčů o průměru 10 až 11 cm nebo po třech až pěti kusech do závěsných nádob o průměru 16 až 20 nebo 25 až 27 cm. K sázení se používá vzdušný, strukturní, méně vyhnojený substrát s podílem rašeliny a jílu. Hodnota pH má být 5,5 až 6,0.
Počáteční teplota pěstování je 18 až 20 °C a ihned po ujmutí se snižuje na 14 až 16 °C. Ke konci kultury se rostliny otužují při 12 až 14 °C.
Během kultivace vyžadují rostliny mírnou zálivku, slabší hnojení (0,1 až 0,2% roztoky vícesložkových hnojiv s vyrovnaným obsahem základních živin v intervalu sedmi dnů) a v horkých dnech s vysokou intenzitou slunečního záření přechodné stínění. K podpoře větvení se jednou zaštipují za 5. párem listů. Ošetření retardanty není nutné.
Choroby a škůdci
Nejzávažnější chorobou je rez hledíková (Puccinia antirrhiniflora) a při nedostatku čerstvého vzduchu mezi rostlinami se objevuje i plíseň šedá. Běžnými škůdci jsou mšice a svilušky.
V létě se hledíky umisťují na slunné, vzdušné místo, chráněné proti dešti. Při rovnoměrné zálivce a pravidelném přihnojování dobře kvetou až do zámrazu. Skupina Lampion snáší údajně i pokles teplot na – 5 °C.

Text Ing. Věra Nachlingerová, VÚKOZ, v. v. i., Průhonice, Foto archiv redakce

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down