27.04.2011 | 04:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Mera štědřencová - Livilla variegata

Mery jsou drobný nenápadný hmyz z řádu polokřídlých (Hemiptera) žijící monofágně, případně oligofágně na nejrůznějších rostlinách. Díky zesílenému páru zadních končetin mohou odskakovat od podkladu podobně jako křísi. V mnohém se však od nich liší.

Mera štědřencová Livilla variegata (Löw, 1881) pochází původně z jižní Evropy. V České republice byla poprvé zjištěna v roce 1999 ve Štětí v severních Čechách. V současné době je ostrůvkovitě rozšířena po celém našem území.

Pouze jedna generace v roce
Dospělci mery štědřencové jsou kolem 3 až 4 mm velcí, bočně mírně zploštělí. Jejich okrově zbarvené tělo nese dva páry podlouhlých blanitých křídel, která jsou v klidu střechovitě složená nad tělem. Tato křídla jsou průsvitná, nažloutlá až mírně nahnědlá s jednoduchou žilnatinou tvořenou převážně podélnými žilkami. Hlava je volná, široká, málo sklerotizovaná. Složené oči jsou veliké, přítomna jsou i tři jednoduchá očka. Tykadla jsou poměrně dlouhá, nitkovitá. Nohy jsou krátké. Nymfy jsou 3 mm velké, oválné, silně zploštělé a svým vzhledem se výrazně liší od dospělců. Jejich lesklé tělo je oranžovohnědě zbarvené. Na rozdíl od dospělců jsou málo pohyblivé.
Přezimují pravděpodobně vajíčka nebo mladé nymfy. Nymfy lze nalézt v průběhu května přisedlé na spodní straně listů. Dospělci se vyskytují od května do července na listech a mladých výhonech. Jednotlivé jedince lze však vzhledem k jejich nenápadnosti snadno přehlédnout. Druh má jednu generaci v roce.

Více informací naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 12/2010.

Text a foto Ing. Jakub Beránek, Ústav ochrany lesů a myslivosti, Lesnická a dřevařská fakulta Mendelovy univerzity v Brně

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down