V minulém čísle jsme vás informovali o historii kapkové závlahy, která pochází z dílny izraelské společnosti Netafim, kterou na našem trhu zastupuje společnost NETAFIM CZECH s. r. o. A i když jsou klimatické poměry co se vody a srážek týče v České republice mnohem lepší než v Izraeli, tak se ani u nás moderní zahradnická výroba neobejde bez závlahy.
Jen maximálně efektivní výroba může obstát v globální konkurenci. K tomu také přispívá maximálně účinná, tedy kapková závlaha, která rostlinám zajišťuje nejen vodu, ale i kvalitní výživu. Při cestě Izraelem jsme navštívili nejen všechny tři kibucy, které tvoří společnost Netafim, ale i celou řadu pěstitelů a mohli jsme se seznámit s tím jak v této zemi funguje výzkum, ať už přímo v Netafimu anebo v dalších výzkumných institucích.
Výzkum pro praxi
Společnost Netafim je jedničkou na světovém trhu v závlaze i proto, že na výzkum jde každoročně 5 až 10 % z celkového obratu firmy. Všechny tři kibucy, které v Izraeli tvoří firmu také provozují zemědělskou výrobu. V Hatzerimu v Negevské poušti pěstují jojobu (jojobový olej je velmi žádaný v kosmetickém průmyslu), v Magalu ve středním Izraeli pěstují granátová jablka, olivy a avokáda. V kibutcu Yiftah na severu země obhospodařují především jabloňové, hrušňové a nektarinkové sady a vinohrady. Vidí tak problémy z potřebné druhé strany, mají svá výzkumná centra a spolupracují s dalšími výzkumnými institucemi. Vůbec výzkum v Izraeli probíhá odlišným způsobem než u nás. Je to dáno i tím, že je financován nejen státem a firmami, ale i samotnými pěstiteli. Výsledky tudíž musí být a jsou použitelné v praxi. Výzkum je od prvopočátku zaměřen na praktickou využitelnost. Zkoumají a testují se různé technologie pěstování, nové odrůdy (jaké mají nároky, výnos atd.), nejvhodnější výživa a ochrana rostlin, použitelnost té které odrůdy pro určité podmínky, ekonomika pěstování atd. V případě Netafimu se samozřejmě jedná o maximální efektivitu využití vody. Z výzkumu pak vychází praktická pěstební doporučení, která jsou pěstitelům pravidelně prezentována a ty je pak mohou využít pro svou praxi.
O takovém konceptu výzkumu se nám bohužel může v České republice zatím jenom zdát.
Úspornější kapková závlaha
S jednou praktickou novinkou, která vzešla z výzkumu Netafimu a výzkumného centra Arava u Rudého moře jsme se mohli blíže seznámit. Testování probíhá na granátových jablkách. Jedná se o geotextilii umístěnou na kapkovači, která pomocí senzoru zaznamenává vlhkost substrátu. Při vyschnutí je automaticky provedena zálivka. Nastavení je velmi citlivé, např. když je oblačno je ihned menší spotřeba vody oproti slunečnému počasí. Celková úspora vody činí až 30 % při vyšším výnosu až o 15 %. Při klasické kapkové závlaze je spotřeba vody vyšší než je potřeba rostliny. U tohoto systému je neustále optimální vlhkost půdy, což samozřejmě přispívá k lepšímu stavu rostliny.
Globální pohled na závlahu
V rámci odborného programu jsme se také dozvěděli zajímavé informace týkající se světového zemědělství vzhledem k závlaze, které společnost Netafim pochopitelně pečlivě sleduje. Ze světové zemědělské půdy je jen 17 % zavlažováno. Překvapivé není, že těchto 17 % vyrobí 40 % všech potravin. Ze zavlažované půdy je drtivá většina (88 %) zavlažována zátopou. Mechanicky – pásovými zavlažovači apod. 8 %, mikropostřikem 1 % a jen zbylá 3 % připadají na kapkovou závlahu.
Text a foto Miroslav Šerák
Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví č. 6/2011.