10.11.2011 | 07:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Euphorbia hypericifolia

Euphorbia hypericifolia, správněji Chamaesyce hypericifolia, je jemná, přesto silně rostoucí květina, neutrální k délce dne. Náleží ke stejnojmenné čeledi a její domovinou jsou jižní oblasti Severní Ameriky. V sortimentu je několik licenčně chráněných odrůd – ´Diamond Frost´, ´Silver Fog´, ´Silver Shadow´, ´Bright´, ´Breathless White´, ´Breathless Blush´, které vytvářejí jemné, převážně bílé květy (brakteje) a tenké, přímé, bohatě rozvětvené výhony s krátce řapíkatými, protáhle vejčitými, šedozelenými listy. Rostliny obsahují latex, který může způsobit u citlivých osob podráždění kůže.

Nároky během pěstování
Nakoupené, zakořenělé řízky se vysazují jednotlivě do květináčů o průměru 10 až 12 cm, po dvou kusech do květináčů o průměru 13 až 14 cm nebo po třech kusech do závěsných nádob o průměru 15 až 20 cm. K sázení vyhovuje dobře propustný, mírně vlhký rašelinný nebo kůrorašelinný substrát s podílem jílu, perlitu nebo kokosových vláken se slabou až střední zásobou hnojiv a s pH v rozmezí 5,5 až 6,0. Zpočátku se udržuje teplota ve skleníku 18 °C, po ujmutí rostlin se snižuje na 16 °C a později na 10 až 12 °C.
Během kultivace vyžadují pryšce hodně světla, rovnoměrnou zálivku a pravidelné přihnojování 0,2 až 0,3% roztoky plných hnojiv. Používají se hnojiva s vyrovnaným obsahem hlavních živin v týdenních intervalech.
Rostliny se běžně nezaštipují, protože samy dobře větví. K získání silně rozvětvených výpěstků se doporučuje jedno zaštípnutí (na dva páry listů) asi za týden po nasázení do květináčů a následné ošetření retardanty. Účinné jsou přípravky Alar 85 (0,25%, 1 ×), Stabilan (0,1 až 0,15%, 1–2×) nebo Caramba (0,05%) a Tilt (0,05%).
V porostu se mohou vyskytovat molice, mšice, svilušky, vrtalky i červci. Z houbových chorob jsou nejčastější kořenové hniloby.
V létě se květinám daří na slunci až v polostínu; nemusí se čistit a dobře snášejí horko i krátkodobý přísušek. Při pravidelné zálivce a přihnojování kvetou bez přerušení až do zámrazu. Mohou přezimovat na okně světlého interiéru.

Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví č. 6/2011.

Text Ing. Věra Nachlingerová, VÚKOZ Průhonice, v. v. i.,

 Foto archiv redakce

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down