16.11.2011 | 04:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Actinidia kolomikta ´Vitakola´

Opadavé pnoucí dřeviny rodu Actinidia původem z Dálného Východu, Číny a Koreje jsou pěstovány v našich okrasných školkách a používány hlavně v sadovnictví. V podmínkách Střední Evropy jsou dostatečně mrazuvzdorné (zóny odolnosti 5, 6, 7, v rozmezí min. teplot od –12 °C do –29 °C).

Původní druhy Actinidia Lind., jsou převážně dvoudomé dřeviny. Samčí rostliny poskytují pyl jako opylovač. Samičí rostliny mnohých selekcí v pozdním létě a na podzim bohatě plodí. V zahradnické praxi jsou také označovány jako „mini kiwi“. Pro své chutné plody je ovocnáři řadí mezi drobné ovoce do skupiny tzv. ,,soft fruit“. Mezi plodnými odrůdami, které jsou nabízeny k prodeji vynikají především Actinidia arguta ´Ananaskaja´, A. arguta ´Aschókó´, A. arguta ´Issai´, A. kolomikta ´Dr. Schimanowski´. Prvořadou pozornost však rozhodně zaslouží Actinidia kolomikta ´Vitakola´, velkoplodá odrůda, kterou přihlásil pan Jan Kola k právní ochraně v ČR v r. 2007, a která je se souhlasem majitele odrůdy doposud v kontrolovaném množení ve VÚKOZ, v. v. i., Průhonice.

Původ odrůdy
K původu této mimořádné odrůdy poskytl Jan Kola následující podrobnější informace.
,,V roce 1975 jsem obdržel semena blíže nespecifikovaných odrůd Actinidia arguta (S. et Z.) PLANCH ex MICH. a Actinidia kolomikta (MAXIM. et RUPR.) MAXIM., z Hlavní botanické zahrady v Moskvě i z řady jiných institucí. První semenáče vysazené na mé zahradě v Ostravě – Porubě, začaly plodit v 80tých letech. Ze souboru semenáčů obou druhů vyniká především Actinidia kolomikta ´Vitakola´ (původní označení – semenáč č. 17). Plodné přibližně třicetileté dřeviny jsou také vysázeny na zahradách ve Frýdku Místku – místní část Skalice, v Hukvaldech, v Lomnici nad Popelkou a ve Stěbořicích.“

A. kolomikta ´Vitakola´
A. kolomikta je dvoudomá opadavá liána dorůstající do výšky 5–7 m. Samičí odrůda ´Vitakola´ kvete v květnu, plody dozrávají postupně v srpnu, jsou 4–4,5 cm velké, protáhle soudečkovité, dva až tři na stopce, která se nad bází rozdvojuje až roztrojuje. Plody s tenkou slupkou mají příjemnou aromatickou sladkokyselou chuť a jsou největší ze všech známých dosud pěstovaných a komerčně nabízených mrazuvzdorných kultivarů. Chuťové vlastnosti zralých plodů nepříznivě neovlivní ani případné první zářijové mrazy. Obsah vitamínu C 1520 mg % byl stanoven v Bio laboratoři Ostrava – Martinov. Takovéto množství vitamínu C vysoce převyšuje obsahy vitamínů u dalších maloplodých odrůd mini-kiwi a u běžného ovoce pěstovaného v mírném pásmu, vyjma některých druhů a odrůd šípku. Pro dosažení plodnosti je třeba vysazovat do blízkosti samičích rostlin samčí jako opylovače.

Text Ing, Jiří Obdržálek, CSc., VÚKOZ, v. v. i., Průhonice, Foto Zdeněk Černoch

Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví č. 6/2011.

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down