26.12.2011 | 04:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Střípky z Nizozemska

Návštěva království zahradnické produkce, Nizozemska, je vždy inspirující a zaručuje maximum zajímavých poznatků. Vraťme se tedy ještě jednou k exkurzi pořádané organizací Plant Publicity Holland, letos věnované produkci lesních dřevin a dřevin pro živé ploty.

Produkce těchto dřevin vychází z výsevu kvalitního ošetřeného osiva a vypěstování semenáčů.

V Evropě jedni z největších
Producenty mladých rostlin je školka Bart Faassen Tegelen, jejichž původ sahá více než 150 let do minulosti. Sídlí v jižní provincii Nizozemska. Původně se zaměřovali hlavně na produkci dubových semenáčů pro lesní výsadby. Tu postupně rozšířili o sazenice pro živé ploty a tento sortiment jeden až čtyřletých rostlin dnes tvoří 95 % produkce. Plocha 70 hektarů zahrnuje především písečné půdy, které zajišťují optimální rozvoj kořenové soustavy. Pracuje zde na tři desítky zaměstnanců a tento podnik patří k největším evropským producentům.
Pro produkci využívají osivo z domácích zdrojů, které je pečlivě vybíráno. Snižující se poptávka po lesních sazenicích, která se v posledních letech projevuje v celé Evropě, je donutila ke změně přístupu v pěstování. Před kvantitou dnes dávají přednost kvalitě. Na jednom metru čtverečním pěstují například pouze pět rostlin Quercus robur, což ve spojení s výběrem vlastností matečných rostlin zaručuje přímý růst semenáčů. Dřívější hustota 8 tisíc rostlin na hektar se snížila na polovinu.
Koncem druhého roku po výsevu jsou rostliny podřezávány a do prodeje většinou odchází jako prostokořené na konci třetího či čtvrtého roku. Nejlepší rostliny si nechávají a dopěstovávají do větších velikostí.
Potřeba chování šetrného k přírodě dorazila i do školkařské produkce, a tak zde používají minimum ochranných látek a hnojiv. Kontroly zdravotního stavu rostlin probíhají každý týden. Plevele regulují sečením.

Text a foto Helena Piková

Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví č. 7/2011.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down