10.01.2012 | 03:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Regulace násady hroznů u révy vinné

Regulace násady během vegetace je pracovní operace, která se musí vinařům především ekonomicky vyplatit. Při regulaci během vegetace může docházet ke snížení výnosu hroznů o 10 až 50 %. Tento výnosový pokles se musí pozitivně projevit na kvalitě a především prodejní ceně vína.

Regulace násady hroznů během vegetace má význam především ve vinicích směřovaných pro produkci kvalitních hroznů a vín v kategorii pozdního sběru a vín, které v sobě dobře odráží charakter daného terroir. Regulace násady se jednoznačně nevyplatí ve vinicích, které jsou určené pro výrobu jakostních nebo kabinetních vín. Většinou není výrazně potřebná také u hroznů ve výběrových kategoriích. Hrozny pro produkci vín ve výběrových kategoriích jsou většinou napadené ušlechtilou formou šedé hniloby, anebo se z bobulí odpařuje voda, což zahušťuje obsah hroznu.
Tato pracovní operace se většinou provádí ručně, i když se objevují neustále pokusy o využití mechanizace nebo postřiků. Zvýšené náklady na ruční práci opět zvyšují cenu hroznů a vína.
Regulaci násady hroznů je třeba naplánovat na začátku vegetačního období a aplikovat pouze na ploše vinice, která bude třeba pro výrobu určitého typu vína.
Vliv na provádění regulace má také odrůda révy vinné. Stále častěji ubývá regulačních zásahů u bílých moštových odrůd. Bílé moštové odrůdy jsou lépe adaptované na klimatické podmínky v České republice a lépe dozrávají. Regulace během vegetace se u většiny bílých odrůd omezuje pouze na odstranění třetích nebo čtvrtých hroznů na letorostu. Tyto hrozny jsou na letorostech výše postavené a nezaručují kvalitní vyzrálost. Regulace násady během vegetace se častěji využívá u modrých moštových odrůd, které směřují do kategorie vín pozdního sběru. Většina modrých odrůd má také velký hrozen – André, Cabernet Sauvignon, Cabernet Moravia, Cerason, Dornfelder, Frankovka, Laurot, Merlot, Zweigeltrebe. U odrůd s velkým a dlouhým hroznem existují rozdíly mezi vyzrálostí horní a spodní poloviny hroznů. Regulace zde má proto významné opodstatnění. Z regulovaných vinic je možné vyrábět velmi kvalitní červená vína, která jsou srovnatelná s červenými víny v jižních zemích.
V současnosti existuje velký počet různých technologií regulace, které se už běžně používají, nebo se teprve zkoušejí.

Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví č. 7/2011.

Text a foto doc. Ing. Pavel Pavloušek, Ph. D., Mendelova univerzita v Brně, ZF v Lednici

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down