10.04.2012 | 04:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Choroby a škůdci zeravu – túje (Thuja spp.)

Zeravy jsou nižší až vysoké stálezelené stromy nebo keře. Listy mají většinou šupinovité, zpravidla přitisknuté, takže větévky jsou nejčastěji zploštělé. Zbarvení jehlic je různé. V našich zahradách se používá nejčastěji zerav západní – Thuja occidentalis. A to pro svoji otužilost a nenáročnost.

Zeravy rostou na slunci i v polostínu. Avšak v suchu a stínu předčasně řídnou a prosychají. Jsou vhodné na tvarované živé poty a stěny. Původní druhy se rozmnožují semeny, kultivary se rozmnožují řízky. Z chorob je časté odumírání listů nebo větví. Ze škůdců nejvíce škodí svilušky a molovky.

Choroby zeravu
Půdní houby
Už při množení zeravů dochází často k padání klíčních rostlin a hnilobě řízků vyvolané komplexem půdních hub (Fusarium spp., Botrytis cinerea, Phythium spp., Rhizoctonia solani). Napadení se projevuje žloutnutím a hnědnutím šupinatých listů. Báze řízků bývají zahnědlé a kořeny postupně odumírají. Onemocnění sazenic zabráníme výsevem a řízkováním do propařeného substrátu. Po každém rozmnožovacím cyklu je třeba dezinfikovat také veškeré vybavení množárny (např. Savem). V průběhu množení odstraňujeme nemocné rostliny a zbylé preventivně chráníme zálivkou 0,2% přípravku Proplant (2 l vody/m²) nebo Topsin M 500 – 0,1% (2 l vody/m²).
Fytoftorová hniloba kořene
Obávanou chorobou u zeravu je fytoftorová hniloba kořene (Phytophthora spp.). Napadení se projevuje hnědnutím a hnilobou kořenového krčku. Mezi zdravým a napadeným pletivem je ostrá hranice. Ochrana proti fytoftorové hnilobě spočívá v dodržování preventivních opatření. U tújí to znamená brát řízky jen ze zdravých rostlin a systematicky odstraňovat ve školce rostliny s příznaky fytoftorové hniloby. Chemická ochrana spočívá v důkladné zálivce vytříděných rostlin 0,2% přípravkem Aliette 80 WG, 0,05% přípravkem Polyversum nebo 0,25% přípravkem Proplant v dávce 4 l vody/m². Hnědnutí listů
Další chorobou u mladých zeravů jeden až čtyři roky starých je hnědnutí listů (Didymascella thujina). Příznaky onemocnění se objevují na mladých rostlinách obvykle v polovině léta. Šupinovité listy, hlavně na spodních větvích mají na horní straně žlutohnědé nekrotické skvrny, které později hnědnou. Vypadají jako ožehnuté plamenem. Na jaře příštího roku se objevují na horní straně odumřelých šupinatých listů temně hnědé polštářky, kde se pod pokožkou vytvářejí plodnice. Po dozrání plodnic pokožka praská a z plodniček (apotecií) se uvolňují spory. Preventivní ochrana proti hnědnutí listů spočívá ve správném pěstebním režimu tj. výsevy nebo zakořenělé řízky zalévat zrána, aby rostliny do večera oschly. Ve školce mladé rostliny v období zvýšené infekce (léto – podzim) preventivně chemicky ošetřit 0,03% přípravkem Discus, 0,3% přípravkem Dithane DG Neotec, 0,1% přípravekm Ortiva, 0,2% přípravkem Folpan 80 WP nebo 0,1% přípravek Topsin M 500. Ošetřujeme 1–2x v intervalu 10 dnů, přípravky je třeba střídat.

Text Ing. Antonín Köhler,
Foto Ing. Svatopluk Rychlý,
SRS Opava
Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 10/2011

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down