09.05.2012 | 04:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pro obohacení školkařského sortimentu

V minulém čísle časopisu jsme Vám přinesli reportáž z jednoho největšího a nejprestižnějšího evropského veletrhu Plantarium, který se konal koncem srpna v nizozemském Boskoopu. Kromě prezentace světové produkce zahradnických výpěstků je nedílnou součástí výstavní akce rovněž představení květinových a školkařských novinek odborné veřejnosti.

Mezinárodní veletrh Plantarium si za dobu svého konání získal status předváděcího mola, na kterém je každoročně představeno na desítky nových odrůd květin a kultivarů okrasných a ovocných stromů a keřů. Na letošním 29. ročníku veletrhu se prezentovalo přes 70 novinek.
Tradičně největší zastoupení ne veletrhu měly výpěstky nizozemských, německých a dánských šlechtitelů. Nechyběly zde však ani nové odrůdy rostlin z USA, Austrálie či Nového Zélandu. Z některými novinkami prezentovanými na letošním Plntariu se může blíže seznámit na následujících stránkách tohoto čísla.

Abelia grandiflora ´Keylib´ (LADY LIBERTY)
Tato abélie se vyznačuje čisté bílými květy jenž tvoří působivé květenství. Růst keře je kompaktní s velkým množstvím výhonů, jenž mají velice krásné letní a podzimní zbarvení.
Abelia grandiflora ´Keylib´ vznikla mutací z původní Abelia grandiflora. Šlechtitelem tohoto kultivaru je Klemens Keysers z německého Kevelaeru. Rostlina byla pojmenována a uvedena na trh šlechtitelem v letošním roce.

Abelia grandiflora ´Wevo 2´ (LUCKY LOTS)
K přednostem této odrůdy abélie patří dobré větvení a stálost v žíhovaném vybarvení listů. Abelia grandiflora ´Wevo2´ vznikla mutací z původní Abelia grandiflora ve školce Lendert de Vos BV v nizozemském Boskoopu. V roce 2010 byla rostlina pojmenována a letošní rok byla uvedena firmou Lendert de Vos na trh. Na veletrhu ji prezentovala společnost Plantipp BV z Jsselsteinu.

Berberis thunbergii ´Orange Dream´
Do široka rostoucí dřišťál s nízkým vzrůstem zdobí oranžově-červené listy. Tento velice odolný kultivar je vhodný jak do zahrad, tak i k osazování nádob na balkóny a terasy. Uplatnění rovněž najde při osazování svahů či výsadbách nízkorostoucích živých plotů. Berberis thunbergii ´Orange Dream´ vyšlechtil Michael Andrusiv. Kultivar pojmenovaný v roce 2009 byl uveden na trh v roce 2011 společností Peter Leenders Boomkwekerij B.V., z Boskoopu.

Buddleia ´Miss Ruby´
Velice pěkná, nízkorostoucí komule dosahuje výšky přibližně 125–150 cm. Od konce června do konce září vykvétají na rostlině růžověčervené trubkovité květy uspořádané v latnatém květenství. Na RHS Trials ve Wisley (UK) byla veřejností ´Miss Ruby´ zvolena jako nejlepší nová odrůda kumule. Díky své velikosti najde uplatnění při osazování malých ploch (předzahrádek) a teras. Dobře se vyjímá i v záhonových výsadbách. ´Miss Ruby´ byla vyšlechtěna ve Státní univerzitě v Severní Karolíně (USA) a pojmenována v roce 2008. Na trh byla uvedena v roce 2011 společností Boomkwekerij Out z Hazerswoude a Darthuizer Boomkwekerijen z Leersumu.

Buddleia ´Valbud 3´ (LILAC CHIP)
Půvabná komule vyniká především svoji velikostí, dosahuje výšky 40–50 cm a šířky 50 cm. Od června až do konce září vykvétají na keři levandulově modré květy. Pro svoji sterilitu semen není tato odrůda komule invazivní, což ocení především milovníci této rostliny v zemích, kde je vysazování komule pro její volné šíření do přírody zakázáno. Buddleia ´Valbud 3´ byla vyšlechtěna ve Státní univerzitě v Severní Karolíně (USA) a pojmenována v roce 2011. Ve stejném roce byla uvedena na trh společností Hebe Center Holland z Hazerswoude-Dorp a Darthuizer Boomkwekerijen z Leersumu.

Text Arnošt Jílek
Foto The Plantarium organization

Více informací naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 11/2011.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down