15.06.2012 | 04:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na co se můžeme těšit

Letošní již 12. Ročník veletrhu Zelený svět se pomalu blíží. Co na nás na přelomu srpna a září na brněnském výstavišti čeká, nám osvětlila Kristína Dudová, členka organizačního týmu této výstavy.

1. Veletrh Zelený Svět je největším profesionálním zahradnickým a floristickým veletrhem v České republice. Kolik letos očekáváte vystavovatelů a návštěvníků? Jaký je trend návštěvnosti minulých ročníků?
Když slyším "největším profesionálním zahradnickým a floristickým veletrhem v České republice", naskakuje mi husí kůže. Vzpomínám na první ročník v jedné z provozních hal brněnské zahradnické firmy a několik málo vystavovatelů, kteří vydrželi až doposud. Už tenkrát o tento veletrh projevilo zájem brněnské výstaviště. Na samém začátku nás vůbec nenapadlo, že bychom na výstavišti Zelený Svět uskutečnili. Po pár letech začalo být nutností uvažovat o přesunu do areálu BVV a nyní zde již pár let hospodaříme. Ušli jsme obrovský kus cesty a já si ho pamatuji krok za krokem. Jsem velmi hrdá na všechny vystavovatele, mediální a ostatní partnery, svazy, návštěvníky a především členy AZV, neboť tito všichni jsou pravými architekty a realizátory veletrhu. Na druhou stranu cítím, že každý z nich potřebuje jiný přístup a odlišnou péči, a proto se do budoucna budeme snažit dát tomuto veletrhu ještě více odbornosti a profesionality. Trend minulých ročníků byl vždy vzestupný. Letos spíše očekáváme stejná čísla jako v loňském roce, neboť podle evropského krizového trendu se všichni chováme rozvážněji a své investice dvakrát zvažujeme. To nám však nebrání vnímat veletrh jako jediné skutečné médium, schopné zprostředkovat komplexnost vjemu a osobní kontakt s produktem, který je často rozhodujícím faktorem, při rozhodování zákazníka daný produkt koupit. A o tom nás také ujišťuje zájem vystavovatelů, návštěvníků, škol i účastníků soutěží Parky a Zahrady roku 2012 a Svatební kytice roku 2013.

2. Loňský veletrh Zelený svět proběhl poprvé ve výstavní hale A.
Plánujete letošní ročník opět zde? Jsou zde vystavovatelé i návštěvníci spokojeni?
Výsledky ankety, která proběhla mezi návštěvníky a vystavovateli, hovoří za vše. Bez sloupů, s nadbytkem světla a prostoru, vyvolal pavilon smíšené reakce nejen u vystavovatelů, ale také návštěvníků. V přesile však panoval názor vyšší úrovně veletrhu, právě díky pavilonu A, který svou konstrukcí připomínající skleník, zdá se být nejvíce vhodným místem pro pořádání veletrhu Zelený Svět na brněnském výstavišti. Výstavní haly jsou součástí komplexu budov pavilonu A s mimořádně zajímavou architekturou, který byl postaven jako železobetonový skelet s vyzděným obvodovým pláštěm a prosklenou střechou. Haly A1, A2 jsou rozloženy do více vzájemně propojených lodí. V centru mezi halami je velká restaurace a konferenční sály, které lze využít pro setkání pořádanými svazy a workshopy. Výška hal uprostřed dosahuje 19 metrů a to umožňuje vystavovatelům propůjčit jejich expozici více fantazie. Stísněný prostor haly C navozoval možná více komorní atmosféru, ale věřte mi, pavilon A je skutečně nádherný a dostupný všem. Jen Ti, kteří vystavovali na galerii haly C vědí, jaká to byla dřina.

3. Máte představu o rozložení nabídky vystavovatelů?
Klíčovými vystavovateli Zeleného světa vždy byli školkaři, květináři a pěstitelé a ne jinak tomu bude i letos. Halu A1 obsadí především školkařské firmy, pěstitelé hrnkových rostlin, trvalkáři, trávníkáři, dodavatelé substrátů, zahradnických, školkařských a vinařských potřeb, výrobci a prodejci pesticidů a hnojiv, pěstební stroje, zahradní technika, nářadí a mechanizace, závlahová technika, výrobci skleníků a fóliových staveb a v neposlední řadě realizátoři zahrad a zahradnické doplňky. Hala A2 bude zaměřena na květináře a nabídne zástupce velkoobchodů s květinami, floristickými potřebami a doplňky, svazy, květináře, floristickou a odbornou literaturu, expozici zástupců vysokých škol zahradnických a především dvoudenní floristický program, expozici Vánoční Inspirace 2012 a soutěžních prací Svatební Kytice Roku 2013. Nesmím opomenout Sál Morava, kde bude probíhat Workshop k
soutěži Park a Zahrada roku 2012.

Kristína Dudová Vestra
VESTRA tina et veri
organizace veletrhu Zelený Svět 2012 

Celý text článku naleznete v časopisu Zahradnictví 07/2012

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down