21.12.2012 | 04:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pro obohacení školkařského sortimentu – I. díl

Mezinárodní školkařský veletrh Plantarium, který se konal koncem srpna v nizozemském Boskoopu, si za dobu svého působení získal status nejprestižnější světové výstavnické akce tohoto druhu. Ne náhodou se tak každoročně stává místem představení květinových a školkařských novinek odborné veřejnosti.

Na 30. ročníku mezinárodního veletrhu Plantarium, ze kterého jsme vám přinesli podrobnou reportáž v č. 10, pěstitelé a šlechtitelé z celého světa představili přes padesát novinek.
V bohaté nabídce byly nejvíce zastoupeny keře okrasné listem či květem. Pojďme si některé z nich blíže představit.

Abelia grandiflora ´Abelops02´(MYSTIC DAYDREAM) (pouze
´Abelops02´ patří mezi méně náročné keře na pěstování. Koncem srpna na rostlině vykvétají bledě růžové až bílé květy. Keře je okrasný nejenom květem ale i svým olistěním, které se na podzim zbarvuje do tmavě červené barvy. Bohatě větvený kultivar je vhodný k výsadbě hustých, kompaktních živých plotů. Odrůda byla vyselektována z výsevu Ronem von Opstalem z nizozemského Zundertu, který ji rovněž letos uvedl na trh.
Buddleia davidii (FREE PETTITE®)
Společnost Boomkwekerij Out, z nizozemského Hazerswoude, uvedla letos na trh sérii tří kultivarů B. davidii vyšlechtěných na Cornellově univerzite ve státe New York (USA). Kultivary vynikají vysokou mrazuvzdorností, až do –25 ºC. K dalším jejich přednostem patří, že nejsou invazivní. Jen výjimečně produkují semena, a když tak nejsou schopna klíčení.
Rostliny dobře větví, vytváří tak husté keře. Dobře prospívají na plném slunci. Doba kvetení je od začátku léta až do příchodu prvních mrazů. Díky svému malému vzrůstu (výška i šířka 63 cm) jsou všechny tři kultivary vhodné k dekoraci teras, balkónů, výsadbě do předzahrádek či nízkých živých plotů. B. davidi ´Podaras 13´(FREE PETITE TUTTI FRUTTI) se vyznačuje růžovými květy,´Podaras 10´ (FREE PETITE DARK PINK) kvete, jak již název napovídá tmavě růžovými květy a ´Podaras 8´ (FREE PETITE BLUE HAVEN) zdobí květy levandulové barvy.
Buddleia davidii ´White Chip´
´White Chip´ je atraktivní, kompaktní a pomalu rostoucí komulí dorůstající výšky 50–80 cm. Semena tohoto kultivaru jsou neplodná. K dalším přednostem patří dobrá mrazuvzdornost. Bílá barva květů ´White Chip´ rozšiřuje barevnou škálu stávajících kultivarů ´Lilac Chip´ and ´Blue Chip´. Semenáč byl vyselektován ve Státní univerzitě Severní Karolíny (USA) Dennisem Wernerem a Lanem K. Snellingem. V roce 2011 byla odrůda pojmenována a 1. června 2012 uvedena na trh nizozemskou firmou Valkplant BV/ HebeCenterHolland z Boskoopu.
Buddleia davidii ´Purple Chip´
´Purple Chip´ je nádherný kultivar s fialovými květy na dlouhých latách. Opět se jedná o pomalu rostoucí kompaktní komuli, která dorůstá výšky 60–90 cm. Tak jako u předešlé odrůdy, semena rostliny jsou neplodná. ´Purple Chip´ byl rovněž vyšlechtěn ve Státní univerzitě Severní Karolíny (USA) Dennisem Wernerem a Lanem K. Snellingem. V roce 2011 byla odrůda pojmenována a 1. června 2012 uvedena na trh nizozemskou firmou Valkplant BV/ HebeCenterHolland z Boskoopu.

Cercis canadensis ´Ruby Falls´
´Ruby Falls´ je výjimečnou kombinací atraktivního růstu a nádherné barvy listů. Jedná se o jediný kultivar převislé formy zmarliky s purpurovými listy. Na jaře, ještě před rašením tmavočervených listů ve tvaru srdce, vykvétají na rostlině zářivé růžově purpurové květy. Zatímco nové výhony zůstávají lesklé a jsou červeno purpurové barvy, starší listy se v létě zbarvují do zelena. Svým habitem, zejména převislým růstem, působí orientálním dojmem. Pro svoji velikost 1–1,2 m je vhodný k pěstování v nádobách na terasách a balkónech nebo v malých předzahrádkách. ´Ruby Falls´ je plně mrazuvzdorný, odolává teplotám klesajícím k –26 ºC. Rostlina prospívá v propustné zemině s běžným pH, po ujmutí vyžaduje jen mírnou zálivku.
´Ruby Falls´ je prvním kultivarem ze šlechtitelského programu, který byl zahájen na přelomu roku 2000/2001. Odrůda je unikátní kombinací nejlepších vlastností svých prarodičů ´Forest Pansy´ and ´Covey´ (Lavender Twist®).
Kultivar byl vyšlechtěn na Státní univerzitě Severní Karolíny (USA). V roce 2009 byl pojmenován a uveden na trhu v USA, pro Evropu byl uvolněn až v roce 2012.
Planthaven International – jediná marketingové společnost pro ´Ruby Falls´ zatupující Státní univerzitu Severní Karolíny je v úzké kolaboraci s firmami Hochberg Export Ornamental Plants Ltd., Moshav Bitzaron, Israel, jenž uvedly kultivar na evropské trhy.
Mahonia eurybracteata ´Soft Caress´
´Soft Caress´ je první mahónií bez trnů a ostnů. Kultivar je výjimečným svým jemným olistěním, připomínající listy bambusu či palmy. Dekorativní dlouhé a úzké listy vynikají nejen svým tvarem, ale narozdíl od jiných kultivarů i viditelnějším stříbřitým leskem. Na podzim, když se krátí dny a noci jsou chladnější, mohou mít listy červený nádech. Na přelomu podzimu a zimy vykvétají na koncích výhonů žluté květy, které se postupně mění v malé modré bobule. Pro svůj úhledný a malý vzrůst je ´Soft Caress´ vhodná k pěstování v nádobách či k výsadbě do malých zahrad. Svým habitem najde uplatnění v zahradách v orientálním stylu.
Vyžaduje polostinné stanoviště s humózní a dobře propustnou zeminou. Přestože se uvádí, že kultivar je dobře mrazuvzdorný, v našich oblastech doporučujeme pěstování pouze v teplejších oblastech. ´Soft Caress´ byla vyšlechtěna ve společnosti ItSaul Plants ve státě Georgia (USA), pojmenována v roce 2010 a uvedena na trh nizozemskou firmou Van Son & Koot z Kaatsheuvelu.
Salix arctica ´Yalta´
Sortiment vrb je obohacen o nový kultivar, který vyniká nejenom mrazuvzdorností, ale i dobrým zdravotním stavem – netrpí listovou skvrnitostí. Dekorativní hodnotou odrůdy ´Yalta´ jsou nádherné tmavě červené jehnědy, kterými je rozložitá koruna doslova obsypána. Část jehněd zůstávají na rostlině i přes léto. Mutací vzniklý kultivar vyselektoval Leo Veelenturf z Boskoopu. Kultivar pojmenovaný v roce 2010 byl uvedena trh v březnu firmou Leo Veelenturf VOF a Valkplant BV z Boskoopu.
Weigela florida ´Wings of Fire´
Jak již název napovídá odrůda je dekorativní především nádhernou barvou svých listů, a to po celou dobu vegetačního období. Na jaře jsou zpočátku zelené, brzy se však zbarvují do bronzové barvy. Na začátku léta přechází do zářivě červené, na podzim se vybarvují do vínově červené. K přednostem ´Wings of Fire´ patří rovněž její velikost, ve čtyřech letech dosahuje výšky pouhého 1,5 m. Vzpřímeně rostoucí rozložitá odrůda tvoří úhledné keře, bez nutnosti řezu. Rostlina najde uplatnění k výsadbě obrub ve skupinových výsadbách keřů, pro svoji velikost je vhodná i k pěstování v nádobách na terasách. Vysoce dekorativní ´Wings of Fire´ je mrazuvzdorná (–25 ºC) a nenáročná na péči. Odrůdu vyselektoval z náhodného výsevu Henny Koster z Boskoopu. Přestože byla odrůda pojmenován již v roce 2004, teprve až letos byla společností Aalst & van Waaij, Hazerswoude-dorp uvedena na trh.

Text Arnošt Jílek
Foto The Plantarium Organization

Článek s fotografiemi novinek naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 12/2012

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down