Experti z členských států EU na zasedání Stálého výboru pro ekologické zemědělství konaném v únoru dali zelenou dlouze očekávané legislativě definující biovíno a ustanovující harmonizovaný soubor enologických (vinařských) postupů a látek. Na základě tohoto jednání výrobci vína v EU splňující nová pravidla ekologické produkce budou moci poprvé označovat své produkty jako „bio“ a používat logo EU pro ekologickou produkci.
Až doposud existovala mezera v legislativě, protože neexistovala definice biovína. Jednání schválilo přesně definovaný seznam povolených postupů a látek, který pokrývá celý proces výroby vína, a to při respektování stanovených ekologických metod.
Jedním z nových ustanovení je to, že hladiny siřičitanů obsažených v biovíně musí být nejméně o 30–50 mg na litr nižší než v jeho konvenční obdobě, přičemž je povolena určitá pružnost (toto pravidlo je zmírněno) pro výrobce v méně příznivých klimatických oblastech severní a střední Evropy. Za tímto účelem byl maximální obsah siřičitanů u červeného vína stanoven na 100 mg/l (150 mg/l u konvenčního vína) a u bílého a rosé vína na 150 mg/l (200 mg/l u konvenčního vína), přičemž v případě severnějších vinařských zemí u vín se zbytkovým obsahem cukru vyšším než 2g/l může být obsah siřičitanů až o 30 mg/l vyšší. Rovněž je zakázáno použití kyseliny sorbové a odsíření vína používané při výrobě konvenčních vín.
Nové nařízení bude uveřejněno v úředním věstníku a vstoupí v platnost od sklizně 2012.
Podle materiálu AGRA FACTS upravil Arnošt Jílek
Článek naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 5/2012