První letošní monitoring chorob polní zeleniny

I v letošním roce přinášíme aktuální zprávy z monitorování škůdců a užitečných organismů v porostech polní zeleniny publikované Výzkumným ústavem rostlinné výroby, v.v.i. v Praze-Ruzyni.

U uskladněných brambor lze pozorovat prašnou strupovitost brambor. Jedná se o houbového patogena, který se vyskytuje spíše v oblastech výše položených, ale v posledních letech se objevuje i v Polabí. Je třeba mu věnovat pozornost především proto, že v některých zemích je považován za karanténní organismus. Houba se vyvíjí v buňkách hostitele, kde jejich obsah přemění ve výtrusy, které se při rozpadu tkáně znovu dostávají do půdy. Tyto hlízy se nesmí používat na sadbu.

dýní Hokaido se objevují skvrny způsobené houbami rodu Alternaria sp. Povrch plodů je poset drobnými skvrnkami, které mění povrch z červenooranžové na žlutooranžovou. Již dříve se prokázalo, že dezinfekce skladovacích prostor ozonem i UV zářením je na houby málo účinná. 

Poškození ozimé cibule z 1. března 2025 

Ve vzorcích odebraných listů ozimé cibule byly zjištěny podobné symptomy. Konce listů zasychaly, ale kořeny byly zdravé. Mikroskopický obraz nepřinesl jednoznačný závěr. Někde na zaschlých částech byla houba Cladosporium sp., která je spíše saprofytem a na cibuli napadá již odumřelé tkáně.

Na některých listech nebylo nalezeno žádné mycelium, na některých vzorcích se objevovaly bakterie. Na všech listech se však projevovaly symptomy podobné posátí hmyzu.

Vzhledem k průběhu teplot v měsíci únoru je však posátí hmyzem (třásněnky, klopušky) prakticky nemožné. Pravděpodobnou příčinou tohoto poškození je prudké střídání teplot za mrazivých slunečných dnů v únoru. Na ošetření fungicidy je zatím brzy, ale v případě, že teploty začnou šplhat k 15 °C, je nutné začít aplikovat přípravky působící jak proti houbám, tak plísni česnekovitých. Pro jistotu je třeba po oteplení zkontrolovat výskyt třásněnek. 

Zdroj: Rostlinolékařský portál

Úvodní ilustrační foto: Daniela Urešová

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down