Ve čtvrtém ročníku konference Živá krajina, která proběhla 28. ledna 2025 v aule ČZU v Praze a online, se odborníci, zemědělci a zájemci o regenerativní praxi zaměřili na význam zdravé půdy a jejího mikrobiálního života na kvalitu a nutriční hodnotu potravin.
Program nabídl nové poznatky o dopadu regenerativních postupů na krajinu, vodní cykly a udržitelné hospodaření. Událost se konala pod záštitou prezidenta České republiky Petra Pavla, ministra zemědělství Marka Výborného a ministra životního prostředí Petra Hladíka. Pořadatelem akce je Carboneg za podpory evropského programu EIT Food the Regenerative Agriculture Revolution a dalších partnerů.
Kvalitní potraviny
Konference Živá krajina i letos přivítala inspirativní osobnosti ze světa regenerativního zemědělství. Mezi hlavními hosty vystoupil Dan Kittredge, zakladatel amerického Bionutrient Institute, který se dlouhodobě věnuje výzkumu vlivu půdního života na nutriční hodnotu potravin a jehož inovativní přístup přispívá k měřitelným výsledkům v praxi. Další klíčovou osobností byl David Purdy, zkušený poradce v oblasti regenerativních systémů, který spolupracuje s farmáři po celém světě na obnově půdy a implementaci udržitelných metod hospodaření. Oba zahraniční hosté přinesli unikátní pohledy na budoucnost zemědělství a kvalitu potravin v kontextu regenerativních postupů.
Zdroj: MŽP*