ČZU je třetí nejlepší univerzitou v ČR

Podle nového žebříčku hodnocení univerzit, který uveřejnila agentura Times Higher Education (THE) pro rok 2025, jsou v první tisícovce jen tři české univerzity. Česká zemědělská univerzita se z českých univerzit umístila na třetím místě, druhá je Masarykova univerzita a první Univerzita Karlova.

„Neoslavujeme, ale hledáme způsoby, jak se posouvat výš. Tyto nejprestižnější světové žebříčky poměrně dobře odrážejí naše silné i slabé stránky. Je to pro nás vynikající zpětná vazba,“ sdělil k výsledkům rektor Sklenička.

„I další prestižní žebříčky jako QS, ARWU, tedy tzv. Šanghajský žebříček, Best Global University Ranking (BGUR) nebo Leidenský žebříček potvrzují naši pozici v první tisícovce světových univerzit, takže naše umístění v THE určitě není náhodná, ale je výsledkem naší práce. V ARWU je z ČR v první tisícovce jen 6 univerzit, v QS je v první tisícovce 9 univerzit, stejně jako v Leidenském žebříčku nebo 7 univerzit z ČR je v první tisícovce v BGUR,“ doplnil prorektor Lošťák.  

Umístění v THE odráží významný kvalitativní posun v aktivitách ČZU, které zmíněný žebříček měří v 5 oblastech (Teaching, Research Environment, Research Quality, Industry a Internationalization). Od roku 2017, kdy se ČZU v žebříčku THE objevila poprvé, se z 9,1 bodu v oblasti Research Quality vyšvihla pro rok 2025 až na 60 bodů ze 100 možných. V oblastech Teaching a Research Enviornment není nárůst tak markantní a data ukazují, že se musíme soustředit především na zvyšování povědomí o ČZU jako kvalitní univerzitě v globálním prostoru. To znamená zintenzivnit spolupráci s těmi nejlepšími. Takové zaměření činností podpoří i další růst v oblasti internacionalizace, který také není mezi lety 2017 (66,5 bodů) a 2025 (78,8 bodů) tak výrazný jako v oblasti Research Quality. I přesto, že v oblasti Industry (spolupráce s aplikační sférou) není bodové hodnocení špatné (pro rok 2025 činí 48,6), je shodné s rokem 2017 (48,5 bodů), tedy v něm nezaznamenáme nárůst. Tato čísla naznačují další oblast pro zlepšení naší kvality.    

Zdroj: ČZU*

logo ČZU

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down