09.10.2024 | 05:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zájemci mohou požádat o nový grant na ozelenění měst či venkova

Zájemci mohou požádat o nový grant Nadace Partnerství na ozelenění měst či venkova. Cílí na projekty zaměřené na zastavěné části měst, jde například o vhodné úpravy vnitrobloků, zelené střechy, zasakování vody ze srážek a podobně, informoval mluvčí nadace David Kopecký. Grant vznikl za finanční podpory firmy Strabag, v prvním ročníku je k dispozici celková částka 1,5 milionu korun.

"Letošním pilotním ročníkem zahajujeme dlouhodobou spolupráci na grantovém a asistenčním programu. Zaměřili jsme jej na zvýšení odolnosti našich obcí a měst. Průnik zájmů Nadace Partnerství a společnosti Strabag jsme našli v podpoře aktivních lidí a udržitelných projektů zmírňující dopady změny klimatu,” uvedl ředitel Nadace Partnerství Petr Kazda.

Zelení proti nepřízni klimatu

Grantový program je zaměřený právě na uskutečnění přírodě blízkých adaptačních opatření v městském a venkovském prostředí, která pomohou zmírňovat dopady klimatické změny. Jde například o vhodné úpravy vnitrobloků, zelené střechy, zasakování vody ze srážek, revitalizace a vznik školních a komunitních zahrad nebo využití moderních technologií pro výsadby stromů. Zájemci mohou žádat o podporu projektů v rozmezí od 50.000 do 200.000 korun. Výzva je určena nejen obcím, ale také neziskovým organizacím, školám a dalším subjektům. Nadace upřednostní projekty, které zapojí veřejnost do jejich přípravy a uskutečnění, stejně jako ty, které vycházejí z příkladů dobré praxe, například z databáze www.adapterraawards.cz. Nebo takové, které mají potenciál se inspirací stát. Projekty se mohou uskutečnit na veřejných místech po celém území ČR v období od října 2024 do listopadu 2025. Součástí výzvy je také následná péče o vysazenou zeleň a další adaptační opatření, která musí být zajištěna minimálně po dobu pěti let. Termín pro podání žádostí je do 16. prosince 2024.*

Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down