30.09.2024 | 08:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vinaři z Česka získali na AWC Vienna 99 zlatých a 186 stříbrných medailí

Vinaři z Česka získali na jedné z největších světových soutěží AWC Vienna 99 zlatých a 186 stříbrných medailí. Celkový medailový zisk je o 17 medailí nižší než v roce 2023, počet zlatých medailí se ale o šest zvýšil. Nejúspěšnějším vinařstvím z Česka bylo Vinařství Piálek&Jäger z Nového Šaldorfu na Znojemsku. V tiskové zprávě o tom informovali společně zástupci Vinařského fondu, který účast vinařů na zahraničních soutěžích finančně podporuje, a Národního vinařského centra, které účast organizovalo.

Nejlepší vína AWC Vienna

"AWC Vienna je jednou z nejprestižnějších soutěží na evropské scéně, a to nejen co do počtu přihlášených vzorků, ale i díky přísným kritériím hodnocení. Nejlepší vína z každé kategorie se dostávají až do závěrečného kola master testingu, kde se o nich rozhoduje pod vedením nejvýznamnějších degustátorů. Jsme velmi hrdí, že dvě moravská vína nejen postoupila do tohoto finále, ale navíc získala prvenství ve své kategorii,“ uvedl ředitel Národního vinařského centra Lubomír Maťák.

Z české republiky se soutěže zúčastnilo 345 vzorků od 48 výrobců. Vinařství Piálek&Jäger získalo pět zlatých a čtyři stříbrné, Hibernal 2023 se navíc stal absolutním vítězem v kategorii ostatních odrůd a cuvée do 12,9 procenta alkoholu. Úspěch slavilo i Vinařství Nešetřil ze Znojma, jehož Tramín červený kvevri 2022 ocenila porota zlatou medailí a vyhlásila jej vítězem trofeje v kategorii alternativních vín.

Loni na AWC Vienna získali vinaři z Česka 93 zlatých a 209 stříbrných medailí.

Odborné poroty složené z 208 degustátorů na letošním AWC Vienna hodnotily 10 824 vín od 1412 výrobců z 41 zemí. Hodnocení soutěže se koná ve Vinařské škole v Klosterburgu. Soutěž patří k největším na světě, zlatou medaili získávají vína s vyšším hodnocením než 90 bodů ze 100.

Zdroj: ČTK*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down