25.09.2024 | 10:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

U Kopičáckého rybníka na Nymbursku letos vykvetlo přes 40 000 vzácných hořečků

Na louce u Kopičáckého rybníku na Nymbursku letos vykvetlo téměř 42 000 kriticky ohrožených hořečků nahořklých, je to nejvíce v Česku. Rostlině, která patří mezi zákonem chráněné druhy, letos svědčilo vedle péče ochránců přírody i počasí, například v době kvetení bylo sucho. ČTK o tom dnes informovala Karolína Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK), která koordinuje záchranný program.

Dvouletý životní cyklus

"Ve druhém zářijovém týdnu jsme na louce napočítali 41 688 rostlin. Výsledek nás ohromil, protože je to o 16.000 víc než v doposud rekordním roce 2022. Hořečkům tu prospívá pravidelné sečení a volná pastva spárkaté zvěře chované v oboře, která udržuje travní porost rozvolněný," uvedla koordinátorka záchranného programu AOPK Helena Neuwirthová. Hořeček nahořklý má dvouletý životní cyklus, počty rostlin proto podle ní mohou meziročně výrazně kolísat.

Hořeček byl v České republice v minulosti běžnou rostlinou. Nyní, zejména kvůli změnám hospodaření v krajině, z přírody mizí, roste už jen na 60 místech. Rozmnožování hořečku pomáhá kosení a vyhrabávání.

Téměř 3000 hořečků letos vykvetlo i v Podvrdech u Tupes nedaleko Přelouče, kde roste na terasách bývalého jílového lomu. "Až do zahájení záchranného programu zarůstaly travou a nálety. Hořečky se tak nemohly v hustém porostu prosadit. Na přelomu let 2021 a 2022 jsme odstranili některé náletové dřeviny a začali s kosením," uvedla Jana Gamrátová z AOPK.

Národní přírodní památka Kopičácký rybník je součástí obory Kněžičky.

Zdroj: ČTK*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down