Emily Nkhanaová, drobná farmářka ze severu Malawi, dříve přezrálé banány vyhazovala nebo je nechávala shnít. Kvůli extrémním vedrům ale banány začaly dozrávat příliš rychle, což jí i mnoha dalším zemědělcům v okolí způsobovalo velké ztráty. Nyní pro tyto banány našla výnosné využití - banánové víno, uvedl server zpravodajské televize BBC.
Nkhanaová je členkou družstva Twitule Cooperative, které založila skupina žen, aby prostřednictvím zemědělství zlepšily svou ekonomickou situaci. Dříve hospodařily u břehů jezera Malawi, ale jejich banánové plantáže začala často vyplavovat voda stoupající kvůli zvýšeným srážkám. To je donutilo přestěhovat se do vyšších, ale teplejších poloh, kde teploty dosahují až 42 stupňů Celsia.
"Dole, na staré farmě, byla naším problémem spousta vody z jezera. Některé banánovníky se ve vodě topily. U některých nebylo ani vidět, kde jsme je zasadily," říká Nkhanaová. "Tady nahoře máme příliš velké horko. Naše banány kvůli tomu dozrávají rychle a přicházejí vniveč." Pro farmářky tak nejde jen o výrobu vína, ale také o přežití, odolnost a osvojení nových možností, které s sebou měnící se klima přináší.
Výroba banánového vína
Postup výroby vína je jednoduchý. Přezrálé banány se oloupou, nakrájí na malé kousky, zváží a smíchají s cukrem, kvasinkami a rozinkami, zalijí vodou a pokryjí citrony. Směs se pak nechá několik týdnů kvasit. Banánová dužina se tak promění v silné aromatické víno s obsahem alkoholu 13 procent, podobně jako víno z hroznů.
"Je to velmi kvalitní víno. Musíte si na jeho pití udělat čas, abyste si mohli vychutnat jeho sladkou chuť," uvedla Nkhanaová.
Banánové víno může znít nezvykle těm, kteří jsou zvyklí na chuť tradičního vína. Ale pro ty, kteří ho ochutnali, je tento zážitek vším, jen ne zklamáním.
Víno může mít barvu od světle žluté po sytě jantarovou. Má lehce nasládlou ovocnou chuť, často doprovázenou jemnou vůní a lehkou citronovou a banánovou příchutí.
"Je jemné a lehké, téměř jako dezertní víno," říká místní milovník vína, který se stal jedním z největších fanoušků banánového vína v oblasti, Paul Kamwendo. "Netušil jsem, že se z banánů dá vyrobit víno."
Nkhanaová a její kolegyně uvádějí, že pro dobré banánové víno je důležitá vyváženost sladkosti a kyselosti. "Načasování je všechno. Musíte vědět, kdy jsou banány nejlepší. Když jsou příliš zralé, je víno příliš sladké, když jsou příliš zelené, je příliš trpké."
Banánové víno se v Malawi setkalo s nadšením u výrobců i u spotřebitelů. Na místních trzích se lahev banánového vína prodává za tři dolary (68 Kč).
"Prodáváme ho na trzích po celém Malawi, v hlavním městě Lilongwe a v největším městě Blantyre, a vždy je vyprodáno," řekl Tennyson Gondwe, generální ředitel organizace Community Savings and Investment Promotion (Comsip), která se snaží podporovat místní komunity. Comsip naučil ženy vyrábět víno tak, aby se zajistila jeho kvalita a chuť.
Nkhanaová říká, že výroba vína namísto pouhého prodeje banánů, které často přijdou nazmar, změnila život jí i ostatním ženám. "Některé z nás si postavily domy, některé mají hospodářská zvířata, některé mají kuřata. Můžeme si dovolit jíst slušná jídla."
Družstvo Twitule zatím produkuje jen 20 až 50 litrů vína měsíčně, ale jeho členky doufají, se jim podaří zakoupit stroje, které jim pomohou rozšířit tuto činnost. "Chceme vyrábět více vína. Chceme se z tohoto malého výrobního domku přestěhovat do továrny," dodala Nkhanaová. Družstvo Twitule nyní působí v malém areálu s domem se čtyřmi místnostmi ve vesnici Mchenjere.
Zdroj: ČTK*