Aktuální zprávy z monitorování chorob, škůdců a užitečných organismů v porostech polní zeleniny na začátku září, publikované Výzkumným ústavem rostlinné výroby, v.v.i. v Praze-Ruzyni. Přehled je obohacen i o informace k aktuálním výskytům chorob reportovaným kolektivem České zemědělské univerzity v Praze.
U cibule je i po sklizni velmi často vidět hniloba, která se šíří od kořenů směrem do vnitřních pletiv rostlin. Mikroskopický obraz jednoznačně ukázal, že se jedná o napadení houbou Fusarium sp. Poškození cibule hnilobami bude v letošním roce problémem při jejím skladování.
Při skladování je možné zamezit dalšímu šíření pouze snížením teploty a intenzivním větráním, aby se snížila vlhkost. Bezpečná teplota skladování se udává 0–2 °C vlhkost 60–70 %. Ve velké skládce je nemožné za současných teplých zim bez aktivního chlazení tyto parametry dosáhnout. Pouhé provětrávání nestačí, protože venkovní teplota i v zimních měsících bývá okolo 10 °C. Na základě laboratorních pokusů bylo zjištěno, že růst mycelia se zastavuje při teplotě 15 °C.
Brukvovitá zelenina
Kedlubny jsou již před sklizní. Na většině především starších listů se objevují nekrózy postupující od okrajů. Chorobu způsobují bakterie, které se do rostliny dostávají průduchy nebo mechanickým poškozením pletiv. Podobná situace jako u kedluben je na mnoha místech v Čechách i na Moravě na pozdním zelí. Na mnoha rostlinách se vyskytují silné bakteriální hniloby. Situace s bakteriálními hnilobami se bude ještě dále zhoršovat po vydatných deštích v půlce měsíce. Rovněž na podzemních částech celeru a petržele se objevují v celé ČR výrazné bakteriální hniloby. Příčiny a ochrana je stejná jako u zelí. Při sklizni celeru nebo petržele hrozí, že se bakterie rozšíří na další zdravé rostliny a ve skládkách dojde k rychlému šíření hniloby. Ochrana je prakticky nemožná. Sezóna dýní prakticky skončila. Letos byl zaznamenán silný výskyt viróz, byly odebrány vzorky a průběžně budeme informovat, o jaké viry se jedná.
Celá zpráva diagnostiky chorob zeleniny je ke zhlédnutí zde.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!