Mělník bude o víkendu plný vína a kultury

Jedna z nejstarších vinařských akcí u nás, Mělnické vinobraní, se uskuteční již tento víkend. Letos bude spojená s oslavami 750 let města. Centrum nabídne bohatý program pro milovníky vína i kultury.

Mělnické vinobraní je jedním z nejstarších a největších vinařských festivalů v České republice! Jeho historie sahá až do roku 1911, kdy se uskutečnila první slavnost vína. Dnes je jednou z nejvýznamnějších společenských a kulturních událostí v regionu.

I v roce 2024 se můžete těšit na tři dny plné zábavy, dobrého jídla, vína a bohatého kulturního programu na čtyřech scénách. Chybět nebude ani velkolepý ohňostroj.

Letos vás ve velkolepém historickém průvodu přivítají postavy jako Přemysl Otakar II., Karel IV., Eliška Přemyslovna a Jan Jindřich Lucemburský. Připravte se na úchvatnou podívanou, kterou navíc obohatí panovnice, přinášející neopakovatelný zážitek plný elegance a vznešenosti. Průvod sestává z vyzdobených povozů, rytířů, šermířů a dalších historických postav.

Pro návštěvníky bude připravena i řada doprovodných programů jako například prohlídky podzemí, zvýhodněný vstup na mělnický zámek, projížďky výletní lodí a další. V bezplatné zóně si pak budou moci vyzkoušet řadu atrakcí nejen pro děti.

Mělník město vína

Révě vinné se na slunečných stráních v okolí města dařilo od pradávna, takže počátky jejího pěstování  jsou spojeny již s počátky křesťanství. Pověst vypráví o tom, že první sud vína poslal do Čech moravský kníže Svatopluk. Byl určen pro českého knížete Bořivoje a to pro příležitost křtu Ludmilina a Bořivojova syna Spytihněva. Ludmila prý následně nechala přivézt révu vinnou z Moravy a vysázet ji nedaleko od svého rodiště, hradiště Pšova, dnešního Mělníka. Péčí o vinice se osobně zabýval i Ludmilin vnuk sv. Václav, který se díky tomu stal patronem vinařů.

Výrazný vzestup přineslo českému vinařství panování Karla IV. Ten nechal přivést z Francie ušlechtilé odrůdy révy a rozhojnil také plochy vinic. Rozvoj vinohradnictví podpořil ještě omezením dovozu cizího vína a také vydáním nařízení, které tvrdě trestaly škody na vinicích. „Byl-li kdo ve dne při škodě polapen, propadl pravou rukou… a kdož by pak v noci škodil a v tom byl polapen, ten jest hrdlo své propadl a statek jeho na perkmistra (správce vinic) jest připadl…“.

Rozvoj vinohradnictví podporovali i další panovníci a tak v 16. století je dosaženo největších ploch vinic v Čechách a na Moravě. Následující historické události však již tak příznivé pro vinařství nebyly a tak se střídala období prosperity a úpadku.

Dnes patří k největším producentům vína na Mělnicku Bettina Lobkowicz vinařství Mělník, Mělnické vinařství Kraus, Školní statek, středisko České zahradnické akademie Mělník Zámek Mělníka vinné sklepy Jiřího Lobkowicze, Bc. Luděk Vondrák – vinařství.

Mělnické vinobraní proběhne 20.-22. 9. 2024

Zdroj: Město Mělník, Mělnické vinobraní*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down