06.09.2024 | 04:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pálavské vinobraní zahajuje podzimní sezonu vinařských akcí na jihu Moravy

Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal v pátek na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu. Zástupce pořádající společnosti Mikulovská rozvojová Dominik Ryšánek řekl, že výrazný nárůst návštěvnosti kvůli rozdílným termínům pořadatelé neočekávají.

"Máme zkušenosti z let před covidem, kdy se naše termíny rozcházely, i z uplynulých dvou ročníků, kdy se obě akce konaly ve stejný termín. Jednodušší je situace hlavně pro nás jako pořadatele, protože se se Znojmem nepřetahujeme o interprety. Ač jsou lidé, kteří chtějí navštívit obě akce, tato skupina není tak velká, aby výrazně zvýšila návštěvnost, když se termínově opět rozcházíme," uvedl Ryšánek.

Bohatý program

Předprodej vstupenek ale naznačuje, že Pálavské vinobraní by mohlo letos navštívit více lidí než loňských 44.000. Kromě hudebních vystoupení Ewy Farné a Davida Kollera je hlavním dnešním tahákem první historický průvod městem, který odkazuje k reálné události v dějinách. V roce 1403 vyrazila z Mikulova jednotka těžkooděnců, aby z vídeňského vězení přivezla krále Václava IV. Vyslání jednotky i příjezd krále se tak odehrálo jako každoročně v první den festivalu. Zatímco dnešní průvod čítá čtyřicítku lidí v historických kostýmech, průvod sobotní, který zahájí hlavní programovou část festivalu, bude početnější. "Půjde v něm 100 lidí včetně krále a královny. Představitelkou královny Žofie, manželky Václava IV. bude letos poprvé Alena Antalová, více než deset let ji představovala Chantal Poullainová, která letos z osobních důvodů odmítla," doplnil Ryšánek.

Součástí programu jsou po celý víkend kromě hudebních a divadelních vystoupení také vinařské městečko a možnost degustace až 700 vzorků vín. V sobotu je na mikulovském zámku v programu i panelová diskuse Cesta vína naším životem, které se zúčastní kardiochirurg Jan Pirk, fotograf Jadran Šetlík, ředitel vinařství Chateau Valtice David Šťastný a moderátor Václav Žmolík. Pálavské vinobraní ale není jedinou vinařskou akcí o prvním víkendu v září. Menší vinobraní se o víkendu konají v řadě vinařských obcí a měst, například v Horních Bojanovicích na Břeclavsku nebo Mutěnicích na Hodonínsku, ale také v Brně-Králově Poli.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down